Pohjois-Suomi

60-luvulle jämähtänyt Kaleva-baari ihastuttaa Suo­mus­sal­mel­la - katso kuvat

Kaleva-baarin sisustus on peräisin suurelta osin 1960-luvun lopulta. Heikki Juntunen ei aio muuttaa paikan tyyliä. KUVA: Petri Hakkarainen
Pohjois-Suomi 26.1.2015 6:08
Petri Hakkarainen

Kaleva-baarin ulko-oven kahvassa näkyy ikä. Pöydän pinnassa on mustia tupakanpolttamia muistona ajoilta, jolloin kuppilan ilmatila sinersi savusta.

”Näin on hyvä, tämä ulkoasu saa pysyä”, sanoo kolmannen polven baariyrittäjä Heikki Juntunen.

Juntunen kertoo tottuneesti baarinsa historiasta.

”Ne, jotka uskaltavat sisälle asti ihastelevat ja kyselevät. Joku nuorempi aikuinen saattaa hämmennyksissään kääntyä ovelta takaisin”, 53-vuotias, elämää Helsingissäkin parinkymmenen vuoden ajan kokeillut mies nauraa.

Alkuperäisen Kalevan polttivat suomalaiset sotilaat, kun Suomussalmen kirkonkylä oli talvisodan tiimellyksessä jäämässä neuvostojoukkojen haltuun.

Sen verran korvauksia poltetusta rakennuksesta saatiin, että nykyinen baari valmistui jo muutama vuosi jatkosodan päättymisen jälkeen.

”Suomussalmi oli silloin vilkas kirkonkylä. Tuossa yläkerrassa toimi matkustajakoti 1990-luvulle saakka.”

Kostamuksen rakentaminen oli hyvää aikaa Kaleva-baarillekin, sen jälkeen keskiolutkielto oli tappaa kuppilan kokonaan.

Nyt väki istuu iltamiaan kunnan keskustaajamassa Ämmänsaaressa, mutta rittää sielläkin Kaleva-baariin nostalgiassa viihtyviä.

Katso kuvagalleria!

Lue lisää 26.01.2015 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Olihan se baari siinä keskikoulun naapurina silloin 50-luvulla, eikä se millään tavalla opetusta tai kasvatustakaan häirinnyt. Ja jos olisikin, niin saatan hyvin ajatella, että jos vain rehtorimme Anna Wäyrynen olisi kerran kiljaisut valtavilla äänivaroilaan, että "nyt oppilaat heti takaisin koulun puolelle" niin olisimme palaneet lähtökohtaan salaman nopeudella. Mutta siinä se baari kuitenkin oli, joka antoi mielikuvituksellekin siihen aikaan ajattelemista. Aika kumma ajatella, että siellä tuli keskikoulun vuodet baarin naapurina oltua, mutta ei kertaakaan sen sisälle uskaltanut astua. Mutta toivottavasti nyt kesällä, kun me jotka pääsimme keskikoulusta vuonna 1955 kokoonumme luokkakokoukseen, tukimme tämän aukon, joka on sivistyksestämme jäänyt tyhjäksi Lämpimät terveiset täältä lahden toiselta puolelta entisille luokkatovereilleni, jotka mahdollisesti tämän lukevat. Toivotan tietysti myös onnea ja menestystä baarin omistajille - tapaamme toivottavasti kesällä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulipas ihania muistoja vuodelta -75 ! :) Pitänee poiketa kesälomareissulla verestämässä muistoja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se viehättävä mutta varsinaisessa ämmänsaaren keskustassa ei esim. ma - ti -iltoina ole enää kuin yksi baari auki ja sekin aika tyhjillään ja tuohon ihanaan baariin on kymmenen kilometrin matka joka näin kaupunkilaisen näkökulmasta on pitkä taittaa jalan jos haluaisi iltasella käväistä baarissa, nostalgia on varmaan kivaa mutta kun paikan päällä paljon on niin on nähnyt lähinnä sen viime vuosina, että baaria menee kiinni ja kiinni, hinnat ovat kovemmat kuin oulussa mutta onneksi luonto ja lenkkipolut ja muut toimivat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko Suomussalmihan on jämähtänyt tuolle 60 - luvulle ja osa ihmisistä elää edelleen vielä Talvisotaa ja Raatteentien taisteluja. Siellä kun ei mitään muuta ole, eikä tule olemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun Haukiperän silta rakennettiin, alkoi kirkonkylän tyhjentyminen.
Käyneekö Hailuodolle samalla tavalla kuin Suomussalmen kirkonkylälle kävi sen jälkeen,
kun asiointi Ämmänsaaren nopeutui.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, sinne Kalevan baariin mentiin ,kun haluttiin pinnata (Ruukin koulusta) koulusta 70-luvun alussa.. Tiesimme ettei varmasti vanhemmat tai opettajat sinne tule Ämmänsaaren puolelta! Voi kun se baari oli poppis!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voe, että kyllä sitä monesti on istuttu Kalevan paarissa. Minähi olin siinä viereisessä koulurakennuksessa asuntolassa ja usein sitä ruuvan jäläkeen käötiin Kalevassa ostamasa tikkarie ja joskus soaton ostoa kupin kahveahi. Sese maestu jo hyvälle koti-ikävässä. Kerran Viikholmin Pekka vei meijät koululaeset Kalevan kapinettiin kahtomaan talavikisoja kun koululla ei ollu televisijoa. Monesti se kuppila oli ihan täönnä ihmisie ja tupakinsavuo kun moanantaeoamuna koululaeset ja sivukylien isännät ja emännät tuli kirkolle. Siihen tuli vielä taksimiehet niinku Toppis-Topi, Raotiaesen Hemmi ja myöhemmin Pentti ja ketä niitä muita olikaa kyytie tarjoamaan. Kalevan Mikko kun tuli ison saksanpaemenkoeran kansa paariin niin kaljukot tiesi lähteä häerihtemästä. Kerran se koera purasi minuohi jalakaan van se soapi jeähä kertomata että miksi se tapahtu. Ja jokanenha muistaa Kettu-Jussin ja Rilu-Kallen. Nene ei paljo kuvie kumarrellu. Rilu-Kalle kun istuutu keskelle tietä niin aotot väesti. Pitää sitä ensi kesänä Suomussalamella käyvvessä pistäötyö Kalevan kuppilassa kahvet juomassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihana paikka sikälikin että on kerännyt ainoastaan mukavia hyvänmielen kommentteja. Pitää käydä tuolla liikkuessa, ehkä lisäpositiivisuutta tarttuisi mukaan enemmänkin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä tuli nuorena käytyä varsinkin kesäisin ostamassa Kalevan Mikolta jäätelöä ja irtokarkkia, aina oli mukava tunnelma ja ilma sakeana tupakan savua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevan Mikon muistan jotenkuten, mutta harvoin kävin baarissa.
Perankalainen pysähtyi Kalevan edessä. Koululaisia oli paljon Kekkoskakkostien reitillä Juntusrannan kautta Perankaan. Keskikoulu oli Kalevan vieressä, mutta aita Kalevan ja koulun välissä oli korkea. Välitunnilla piti olla opettajilta lupa, jos poistui koulunalueelta. Koulun ylimmässä kerrokskessa oli asuntola, mutta pihalta poistumiseen piti olla asuntolanhoitajan lupa.Neljän ja viiden välissä saatiin lupia ostoksiin, mutta usein käytiin Sarialalta Riks-Rakseja 5 penniä/kpl x 10 eli 50 pennillä täyttävä annos.
Näin vuosina 1966 - 1971

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kymmeniä tuoppeja on tullut tuhottua Kalevassa.. Pääosin vielä silloin ku Mikko oli puikoissa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulihan tuolla istuskeltua joskus nuorena, kokoonnuttiin Kalevan baariin porukalla, kunnes omistaja ilmoitti, että "nyt koululaiset ulos että mahtuu ihmiset sisälle" :) Sitten useiden vuosikymmenien jälkeen kun siellä kävin, tuntui kuin kotiin olisi tullut, kaikki oli samanlaista kuin silloin ennen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuollainen paikka pitäisi olla Oulussakin!Nyt olisi jollekkin yrittäjälle
oiva tilaisuus!Pitää käydä ens kesänä katsastamassa paikka..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan pohjois- ja itäosassa.

Sadevaroitus: Maan eteläosassa voi sataa tänään rankasti, yli 20 mm tunnissa. Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa voi sataa huomenna rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy huomenna ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

184 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Olen vetreä, nuorehko nainen. Ajattelen kokonaisvaltaisesti, en puoluepoliittisesti. Liikehdintä ei vaadi nytkään senaat... Lue lisää...
Ämpäreitä jonottavat...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image