Oulu

Viimeinen pulahdus kotiavantoon

Kisapipot lämmittivät Oulujoen hyiseen veteen pulahtaneita avantouimareita tiistai-iltana.
Oulu 20.1.2010 0:00
Antti Goman
Oululaiset avantouimarit matkaavat torstaina Slovenian Blediin lajin seitsemänsiin maailmanmestaruuskilpailuihin. Tiistai-iltana uimareiden ohjelmassa oli kisatunnelman virittelyä ja käytännön asioiden kertaamista sekä viimeinen pulahdus kotiavantoon ennen alppimaisemien hyisiä vesiä.

Ryhmänjohtajana toimii puolustava maailmanmestari, entinen olympiatason uimari Maarit Sihvonen.

Sihvosen mestaruuksien lisäksi ryhmällä on puolustettavanaan suurimman avantouintikaupungin maine. Slovenian koneeseen muiden uimarien mukana nouseva Aila Toivonen kertoo oululaisten 38 hengen ryhmän olevan Suomen suurin.

Yhteensä suomalaisia lähtee Sloveniaan nelisensataa. Reittilennot eivät jättijoukkueelle riitä, vaan ryhmä matkustaa kisapaikalle omalla charter-koneellaan.

Laji ja sen MM-kisahistoria ovat hyvin suomalaiset. Viidet ensimmäiset kisat järjestettiin Suomessa. Ensimmäinen ulkomainen kisaisäntä löytyi kaksi vuotta sitten Britanniassa, kun lontoolainen uimaseura otti kisat järjestääkseen.

Britit ovatkin hieman yllättäen maailman kolmanneksi innokkaimpia avantouimareita. Venäläiset pitävät kakkossijaa.

Uintimatkoissa ja tavoissa on maakohtaisia eroja. Venäläiset loistavat lajin pisimmällä matkalla, 450 metrin kestävyysuinnissa. He erottuvat omaksi ryhmäkseen myös totisen asenteensa puolesta.

"Venäläiset urakoivat kaikilla matkoilla", Toivonen kertoo.

"Meille tämä on enemmän karnevaalia."

Vaikka avantouinti on ainakin Toivosen mukaan enimmäkseen hauskanpitoa ja osa terveellistä elämäntapaa, on MM-kisoilla tiukat sääntönsä.

Avannossa ei saa käyttää lahkeellisia uima-asuja. Myös "kehon sisäisen lämmikkeen" käyttö on ankarasti kielletty.

Vaikka joukkueessa on enimmäkseen varttuneempaa väkeä, kiinnostaa avantouinti myös joitain nuoria. Joukkueen kuopus, 11-vuotias Otto Kurronen aloitti avantouinnin MM-tasolla jo viisivuotiaana. Kurronen onkin jo varsinainen MM-veteraani; hän lähtee torstaina kolmansiin avantouinnin maailmanmestaruuskisoihinsa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Valitusta,valitusta..hohhoijaa.Valituksen MM-kisat.Olisko ketään "tuttua"kenet vois lähettää kisoihin.Nämä kisat käydään maata kiertävällä radalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai voi olla älyttömämpää MM lajia kuin avantouinti ! Samaa sarjaa kuin lumihangessa pyöriminen saunan jälkeen. Pian näitäkin joku keksii ehdottaa talviolympialajeiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kovasti paljon onnea ja vauhtia uimareillemme! mikäs sen mahtavampaa kuin pulahtaa kylmään veteen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääseekö sinne lämmittelijäksi mukaan, vaikka ruoka ja majoituspalkalla vain, en ole itse avantouimari mutta voin kiikuttaa pyyhettä ja kuivailla tyttöjä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Tällaista se Venäjä saa sotimisellaan ja pullistelullaan aikaan, muidenkin pitää varautua sen mahdolliseen agressioon. Lue lisää...
IRVIN

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.4.

Naapurit

21.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image