Oulu

Videon huostaan otetuista pojista kuvannut isä syytteessä

Oulu 25.2.2016 6:10
Kaleva

Valtakunnallisen huostaanottokohun aiheuttanut oululainen suurperheen isä joutuu tänään oikeuden eteen.

Syyttäjä vaatii isälle tuomiota yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.

Isä kuvasi noin kaksi vuotta sitten huostaan otetuista lapsistaan videon, joka levisi valtakunnalliseen julkisuuteen verkossa. Videolla viranomaiset hakevat vastaan rimpuilevat lapset kotoa lastenkotiin.

Perheen isä ja äiti arvostelivat tuohon aikaan voimakkaasti sosiaaliviranomaisten toimintaa. He antoivat eri tiedotusvälineille haastatteluja, joissa he kertoivat muun muassa alaikäisten lastensa huostaanottoa koskevista asioista ja lastensuojelun asiakkuudesta.

Aamuyhdeksältä alkavassa oikeudenkäynnissä selviää, kenen yksityiselämää loukkaavia tietoja syyttäjä katsoo suurperheen isän levittäneen ja millä tavalla.

Syytettynä on isän lisäksi toinenkin mies, jolle syyttäjä vaatii niinikään rangaistusta yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.

Rikoslain mukaan yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä tuomitaan henkilö, joka oikeudettomasti joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai muuten toimittamalla lukuisten ihmisten saataville esittää toisen henkilön yksityiselämästä tiedon, vihjauksen tai kuvan. Tuomitseminen edellyttää sitä, että teko on omiaan aiheuttamaan tälle henkilölle vahinkoa, kärsimystä tai häneen kohdistuvaa halveksuntaa.

Teosta voi saada sakkorangaistuksen.

Kaleva.fi seuraa oikeudenkäyntiä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

saahan sitä omia lapsia kuvata videolla jne., mutta harva vanhempi pistää sen jakeluun ja näyttää koko maailmalle, eikös se jo täytä rikoksen kriteerit??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

josko teiden perheen onni nyt kääntyisi pysyvästi teille päin...sakot on pieni hinta, kun pojat on KOTONA, missä niiden kuuluukin olla. ihanaa tulevaa kesää teille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistetaanpa sitten olla laittamatta kullannupuista kuvia naamakirjaan tai muuallekaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän vanhemmat enää ehdi hoitamaan lapsia, kun pitää somessa pitää kulissit kunnossa. Miten siinä suurperhettä hoitaa, kun toinen käsi pitää kiinni älypuhelimesta ja toinen käsi selaa "tärkeitä uutisia".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset vanhemmat ovat ymmärtäneet mistä on kysymys.

Vuonna 2015 syntyi vähiten lapsia tähän maahan yli sataan vuoteen. Jokainen joka seuraa lapsiperheiden elinmahdollisuuksia, jättää lapset hankkimatta. Ja huoltosuhde huononee lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joskus on niin kummallista tuo kuntien reagointi. Olisiko vuosi aikaa , kun eräässä kunnassa oli kuivuutta ja syrjäkylillä loppui kaivoista vesi. Eräs mummu oli soittanut kuntaan, jotta pitäisi huolehtia lapsiperheelle vettä. Sieltä oli kysytty, että tehdäänkö lastensuojeluilmoitus ? Mummu oli sanonut , että EI. Oli vain vedestä kysymys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virkamies on aina oikeassa! Heti kun heidän toimintaa arvostellaan, he vastaavat kuin Venäjällä. Soraäänet poistetaan keinoja kaihtamatta. EU:n Tilastojen mukaan Suomella on enemmän ihmisarvoa loukkaavia tapaukisa kuin muilla pohjoismailla yhteensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikaa on ollut myös perusteettomia huostaanottoja,eikä lasten menettämisen pelolla uskalla sanoa esim. neuvolassa että on väsynyt tms. Niin kultaisia oli ne entisvanhaset Kodinhoitajat,joita niin kipeästi tarvittais ja autettas perheitä. Eikö näitä voi saada takaisin? Eikö vanhempi saisi olla väsynyt? Se ei tarkoita etteikö rakastaisi lapsiaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan. Tää huostaanotto hömpötys ja lastensuojeluilmoitus vimma on niin trendikästä nykyään. Aivan pihalla koko lastensuojelu. Herätkää siellä päättäjät ja tehkää joskus oikeita päätöksiä ja kuunnelkaa myös mitä vanhemmat sanoo ja mitä ne tarkoittaa sanomisillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bisnes on bisnestä. Varsinkin Wirka-henkilön harjoittama huostaanottobisnes.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikoslain mukaan:
Yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä ei pidetä sellaisen yksityiselämää koskevan tiedon, vihjauksen tai kuvan esittämistä politiikassa, elinkeinoelämässä tai julkisessa virassa tai tehtävässä taikka näihin rinnastettavassa tehtävässä toimivasta, joka voi vaikuttaa tämän toiminnan arviointiin mainitussa tehtävässä, jos esittäminen on tarpeen yhteiskunnallisesti merkittävän asian käsittelemiseksi.

Yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä ei myöskään pidetä yleiseltä kannalta merkittävän asian käsittelemiseksi esitettyä ilmaisua, jos sen esittäminen, huomioon ottaen sen sisältö, toisten oikeudet ja muut olosuhteet, ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huostaan otto ei saa olla ensisijainen keino lapsen hyvin voinnin turvamiseksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kyllä mielestäni isälle kuuluukin tulla ainakin vakava huomautus lastensa hyväksikäyttämisestä omien tarkoitusperiensä saavuttamiseksi. Oliko ymmärrettävästi ilmaistu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenen yksityisyyttä tässä loukattiin? Lapsethan saivat kaiken järjen mukaan oikeutta tässä..ovat vihdoin kotonaan, kiitos sitkeästi heitä puolustaneen vanhempiensa ja laajan tukijoukkonsa ansiosta. Oulun lastensuojelun pitää saada rangaistus suuresta ammattitaidottomuudestaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis yleisellä paikalla työtään tekevää virkamiestä ei siis saa kuvata?
Kyllä kaikkien virkasuhteessa olevien pitää ruveta käyttäämään kirkkaan punaisia pilkkihaalareita jotta heidän tunnista yleisillä paikoilla jottei vahingossa kuvaa ja rikolliseksi joudu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiallahan on aina monta puolta mutta noin sivusta seuranneena sosiaalitoimen "avut" on hieman ylimitoitettuja.Jos vaikkapa lasten neuvolassa antaa ymmärtää että on ongelmia jaksamisen kanssa niin joutuu silmätikuksi ja pahimmillaan käy näin että lapset viedään ennemmin ventovieraille kuin hommataan konkreettista apua.Pari kymmentä vuotta sitten oikeaa apua sai kun pyysi,kotihoitaja tuli tekemään ruokaa,pientä siivousta,kaupassa käyntiä ja lasten hoitamista,ei voinut kuin tippa silmässä kiitellä,tuo ihminen oli kultaakin kalliimpi .Nyt saa jonkun sosiaalitantan istumaan näpöttämään sohvan nurkkaan ja seuraamaan miten toimit missäkin tilanteessa josta tehdään raportti...ketä helkuttia sekin hyödyttää,?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä,että kuvasi,tulipahan julki miten lapsia "lastensuojelun" nimissä kohdellaan. Tietääkö joku miten pojilla nyt menee? Ovatko huostaanotettuina edelleen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ovat turvallisesti kotona. Sosiaalitoimen mielivalta loppui yllättäen ja poikien turvallisin paikka olikin yhtäkkiä oma koti. Kannatti vanhempien olla tiukkoina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

65
Lomallakin kannattaa muistaa nauttia alkoholia kohtuudella, tissuttelu hankaloittaa stressistä ja rasituksesta palautumista
64
Kaupunginvaltuusto linjasi: Oulun lukioista ei päätetä osana palveluverkkouudistusta
49
Oulun kaupunginteatterin ongelmat menivät kirjelmänä hallitukselle – ”Kattava asialista siitä, mitä teatterissa henkilö­kunnan sisällä tapahtuu"
36
Elina Lepomäki: "Tarve, joka Suomella oli sote-uudistukseen kymmenisen vuotta sitten, on aika pitkälle jo mennyt ohi."
32
Kiikelin Löylymaailman suunnitelmia kiiteltiin – veneharrastajia huolettaa sataman toimivuus, oululaiset toivovat savusaunaa
28
Trump haluaa luoda Yhdysvalloille "avaruusvoimat" – pelkkä läsnäolo avaruudessa ei riitä takaamaan Yhdysvaltojen puolustusta
27
Raportti: Ranska käännyttää alaikäisiä turvapaikanhakijoita rajaltaan kovin ottein, 12-vuotiaat telkien taakse

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta aamuyöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

177 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Ei pelastanut, vaan EU ja maailman talous. Lue lisää...
Sipilällä ei osaa ei...

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image