Oulu

Välivainion siilien mystisille kuolemille löytyi syy

Siilikuolemat huolestuttivat Välivainiolla. Jopa tahallisen myrkyttäjän epäiltiin olleen asialla. KUVA: Neena Kuukasjärvi
Oulu 12.9.2012 10:07
Kaleva

Eviraan lähetettiin kesän aikana muutamia kuolleita siilejä Välivainiolta. Siilejä kuoli seudulla useampiakin, mutta kaikkia raatoja ei ole toimitettu tutkittavaksi.

Tutkija Marja Isomursu kertoo, että kuolleista siileistä löytyi keuhkomatoa ja suolistoloismatoa. Myös ruuan puute näkyi kuolleissa siileissä. "Ne olivat nuoria, tämän kesän poikasia", Isomursu toteaa.

Hän uskoo, että siilien kuoleman aiheuttivat monet tekijät yhdessä. Loiset ovat yleisiä siileillä, mutta nyt ne olivat päässeet niskan päälle. Siilit ovat saattaneet saada jostain suuria määriä loisten toukkia ja munia. Loismadot leviävät muun muassa ulosteista ja keuhkomadot nilviäisten välityksellä.

Loisten määrä vaihtelee, ne tarvitsevat sopivat kosteus- ja lämpötilaolosuhteita.

Marja Isomursu ei osaa vastata siihen, ovatko tämän kesän olosuhteet olleet otollisia loisille.

Muualta ei ole Eviraan lähetetty useita kuolleita siilejä tänä kesänä eli valtakunnallisesti loistartunnat eivät ole siilejä tappaneet.

Siilin loiset eivät tartu esimerkiksi koiriin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jossain jutussa oli siili samalla kupilla kissan kanssa ja jutussa mainittiin että kissaruoka sopii myös siileille.Ei vaan muistettu mainita että kuivaruokia eli napuja ei saa missään nimessä antaa kuivana.Meillä kävi kerran vahinko kun siili söi mahan täyteen kuivia napuja jotka turvotessaan tappoi sen.Harmittaa vieläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suojella? Siiliä? Miksi ihmeessä sitä pitäisi eritysesti suojella, kun on vieraslaji eikä mitenkään uhanalainen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalla kannattaa suojella myös pölypunkkia, mikä on jo Suomessa uhanalainen laji.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koirien ja kissojen omistajat on pidettävä kytkettyinä ympäri vuoden. Lintujen ruokkiminen on myös lopetettava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvät kanssa-eläjät. Siilit ovat uhanalaisia, mutta tarpeellisia. Myös näillä leveysasteilla. Niistä ei ole puutarhassasi mitään haittaa, mutta ovatpa mukava käärmekartoitin ja pitävät etanoitakin vähän vähempänä. Niille voi syöttää esimerkiksi kissanruokaa ja pähkinöitä. Netistä löytyy paljon lisätietoa. Hyväkuntoinen ja ravittu siili pystyy elämään loistensa kanssa paremmin kuin vähälle ruoalle jäänyt.

Ruokinnassa pitää kuitenkin pitää huoli ruokintapaikan puhtaudesta: siilit eivät ole mitenkään sisäsiistejä ja tahtovat silloin tällöin pyöräyttää tortut myös ruokailupaikoillaan. Joten samalla tavalla kuin lintujen ruokinnassakin paras ruokintavekotin on sellainen mihin linnut eivät pysty kakkaamaan, myös siilien ruokintapaikka pitäisi pitää mahdollisimman puhtaana. Vaatii vähän vaivaa, mutta ehkä nämä tuhisevat erakot ovat sen arvoisia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siili ei kuulu Suomen alkuperäislajistoon, vaan on vasta vähän yli sata vuotta sitten ihmisten tuoma vieraslaji, joka ei pärjäisi Suomen oloissa ilman ihmisen apua. Vaikka Siili on Suomessa rauhoitettu se ei ole uhanalainen, vaan jopa Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto on arvioinut siilin elinvoimaiseksi lajiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos loisille suotuisia olosuhteita mietitään, niin ensinnä tulee kyllä mieleen sateinen kesä ja sen myötä valtavasti runsastuneet etanakannat. Eli nilviäisiä ainakin on ollut saatavilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Siilin loiset eivät tartu esimerkiksi koiriin." Entä ihmisiin? Onkin tässä yskittänyt jo toista viikkoa. Kohta varmaan alkaa matosia lentämän joka rykäisyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että selvisi. Samalla ne huutelijat, jotka syyttivät lapsia mm. siilikuolemista voisivat hetken miettiä, mikä tolkku on alkaa aina syyllistää jotain ihmisryhmää, vaikka ei asiasta tiedä yhtään mitään. Sama koskee mitä tahansa ilmiötä - "myrkytettyjä" lihapaloja jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne syyttelijät näitä uutisia lue, ne katsovat vain raflaavat uudet uutiset joissa voi trollata ja niitä ei todellakaan kiinnosta oikea selvitys mitä oli tapahtunut.... :-/

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ihan kuin kaikki tapaukset johtuisivat samasta asiasta. ei se netti ainakaan kaikkia tee viisaammiksi XD

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Poika ei halua mennä armeijaan

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietoja lennon MH17 alasampumisen tutkinnasta

Hesari: "Venäjä ei enää edes yritä ylläpitää uskottavuuttaan." Venäjän uskottavuus on mennyt, eikä Juttutuvassa kirjoitt... Lue lisää...
Hesarin pääkirjoitus

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

28.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image