Kaleva.fi uudistuu!

Kaleva.fi-palvelu on uudistumassa. Sinulla on nyt mahdollisuus ottaa uusi Kaleva.fi käyttöön jo ennen muita. Lue lisää...

Ota uudistunut Kaleva.fi käyttöön
Mainos

Välivainion siilien mystisille kuolemille löytyi syy

Siilikuolemat huolestuttivat Välivainiolla. Jopa tahallisen myrkyttäjän epäiltiin olleen asialla. Siilikuolemat huolestuttivat Välivainiolla. Jopa tahallisen myrkyttäjän epäiltiin olleen asialla.
Neena Kuukasjärvi
Oulu  12.9.2012 | Kaleva Muuta tekstin kokoa -+

Eviraan lähetettiin kesän aikana muutamia kuolleita siilejä Välivainiolta. Siilejä kuoli seudulla useampiakin, mutta kaikkia raatoja ei ole toimitettu tutkittavaksi.

Tutkija Marja Isomursu kertoo, että kuolleista siileistä löytyi keuhkomatoa ja suolistoloismatoa. Myös ruuan puute näkyi kuolleissa siileissä. "Ne olivat nuoria, tämän kesän poikasia", Isomursu toteaa.

Hän uskoo, että siilien kuoleman aiheuttivat monet tekijät yhdessä. Loiset ovat yleisiä siileillä, mutta nyt ne olivat päässeet niskan päälle. Siilit ovat saattaneet saada jostain suuria määriä loisten toukkia ja munia. Loismadot leviävät muun muassa ulosteista ja keuhkomadot nilviäisten välityksellä.

Loisten määrä vaihtelee, ne tarvitsevat sopivat kosteus- ja lämpötilaolosuhteita.

Marja Isomursu ei osaa vastata siihen, ovatko tämän kesän olosuhteet olleet otollisia loisille.

Muualta ei ole Eviraan lähetetty useita kuolleita siilejä tänä kesänä eli valtakunnallisesti loistartunnat eivät ole siilejä tappaneet.

Siilin loiset eivät tartu esimerkiksi koiriin.

Lähetä kuva, video tai juttuvinkki viestinä puhelimellasi numeroon 13222 tai käytä lomaketta.

Mainos

Kommentit

14/14 kommenttia

Rest In Peace pikku siili
12.9.2012 16:31

Jossain jutussa oli siili samalla kupilla kissan kanssa ja jutussa mainittiin että kissaruoka sopii myös siileille.Ei vaan muistettu mainita että kuivaruokia eli napuja ei saa missään nimessä antaa kuivana.Meillä kävi kerran vahinko kun siili söi mahan täyteen kuivia napuja jotka turvotessaan tappoi sen.Harmittaa vieläkin.


siilifani
12.9.2012 16:21

Ihanat siilit <3 Jokainen vois tahollaan huolehtia niistä.


mummo
12.9.2012 14:53

Yritetään yhdessä suojella tätä hienoa eläinlajia


Trolli
12.9.2012 21:56

Suojella? Siiliä? Miksi ihmeessä sitä pitäisi eritysesti suojella, kun on vieraslaji eikä mitenkään uhanalainen?


hihhuli
13.9.2012 00:14

voi siilä suojella esim sen nojalla että se on elävä fossiili


uhanalaiset suojeluun lajista riippumatta
13.9.2012 15:40

Samalla kannattaa suojella myös pölypunkkia, mikä on jo Suomessa uhanalainen laji.


alkutoimet
12.9.2012 14:21

Koirien ja kissojen omistajat on pidettävä kytkettyinä ympäri vuoden. Lintujen ruokkiminen on myös lopetettava.


Ruokintaa!
12.9.2012 13:49

Hyvät kanssa-eläjät. Siilit ovat uhanalaisia, mutta tarpeellisia. Myös näillä leveysasteilla. Niistä ei ole puutarhassasi mitään haittaa, mutta ovatpa mukava käärmekartoitin ja pitävät etanoitakin vähän vähempänä. Niille voi syöttää esimerkiksi kissanruokaa ja pähkinöitä. Netistä löytyy paljon lisätietoa. Hyväkuntoinen ja ravittu siili pystyy elämään loistensa kanssa paremmin kuin vähälle ruoalle jäänyt.

Ruokinnassa pitää kuitenkin pitää huoli ruokintapaikan puhtaudesta: siilit eivät ole mitenkään sisäsiistejä ja tahtovat silloin tällöin pyöräyttää tortut myös ruokailupaikoillaan. Joten samalla tavalla kuin lintujen ruokinnassakin paras ruokintavekotin on sellainen mihin linnut eivät pysty kakkaamaan, myös siilien ruokintapaikka pitäisi pitää mahdollisimman puhtaana. Vaatii vähän vaivaa, mutta ehkä nämä tuhisevat erakot ovat sen arvoisia?


rauhoitettu ei tarkoita uhanalaista
12.9.2012 18:48

Siili ei kuulu Suomen alkuperäislajistoon, vaan on vasta vähän yli sata vuotta sitten ihmisten tuoma vieraslaji, joka ei pärjäisi Suomen oloissa ilman ihmisen apua. Vaikka Siili on Suomessa rauhoitettu se ei ole uhanalainen, vaan jopa Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto on arvioinut siilin elinvoimaiseksi lajiksi.


xx
12.9.2012 11:37

Jos loisille suotuisia olosuhteita mietitään, niin ensinnä tulee kyllä mieleen sateinen kesä ja sen myötä valtavasti runsastuneet etanakannat. Eli nilviäisiä ainakin on ollut saatavilla.


Ads by google, kommentit jatkuvat alla
paranoidi
12.9.2012 11:27

"Siilin loiset eivät tartu esimerkiksi koiriin." Entä ihmisiin? Onkin tässä yskittänyt jo toista viikkoa. Kohta varmaan alkaa matosia lentämän joka rykäisyllä.


Trolli
12.9.2012 10:19

Hyvä, että selvisi. Samalla ne huutelijat, jotka syyttivät lapsia mm. siilikuolemista voisivat hetken miettiä, mikä tolkku on alkaa aina syyllistää jotain ihmisryhmää, vaikka ei asiasta tiedä yhtään mitään. Sama koskee mitä tahansa ilmiötä - "myrkytettyjä" lihapaloja jne.


Bulli
12.9.2012 11:05

Ei ne syyttelijät näitä uutisia lue, ne katsovat vain raflaavat uudet uutiset joissa voi trollata ja niitä ei todellakaan kiinnosta oikea selvitys mitä oli tapahtunut.... :-/


paavo
12.9.2012 15:47

ihan kuin kaikki tapaukset johtuisivat samasta asiasta. ei se netti ainakaan kaikkia tee viisaammiksi XD


Mainos
Mainos
Mainos
Uusimmat » | Oulu Down Up
Mainos
Pääuutiset
Mainos
stats-image
Takaisin ylös