Oulu

Väki tungeksi sankareiden perässä Raatin stadionille maaliskuussa 1964 – jouk­ko­hys­te­ria yllätti järjestäjät

Noin 15 000 katsojaa purkautui Ämmänväylän sillalta Oulun keskustan suuntaan, kun Suomi–Neuvostoliitto-jääpallopeli oli päättynyt lauantaina 21. Neuvostoliitto voitti pelin 5-2 ”kiistattomasti”, kuten Kaleva otsikoi. KUVA: Kalevan arkisto
Oulu 27.1.2018 17:35 | Päivitetty 27.1.2018 17:36
Erkki Hujanen

Hiihtokuningas Eero Mäntyrantaa sekä jääpallon maaottelua seurasi ennätysyleisö.

Raatin stadionille Oulussa pakkautui 18 000 ihmistä nähdäkseen Eero Mäntyrannan puistohiihdoissa tiistai-iltana 17. maaliskuuta 1964.

Mäntyrannasta oli tullut nuorison ja heidän vanhempiensa sekä isovanhempiensa yhteinen sankari, kun hän kuukautta aiemmin helmikuun alussa 1964 voitti hiihdon olympiakultaa 15 ja 30 kilometrillä Innsbruckissa.

Hiihtotähti Pellosta nimettiin Mr. Seefeldiksi. Mäntyranta kiersi koko kevättalven hiihtokisoissa eri puolilla Suomea ja keräsi aina tuhatpäisen yleisön.

Hiihdon olympiavoittaja Eero Mäntyranta vieraili Oulun raajarikkoisten lastenkodissa päivällä 17.3.1964. Samana iltana hiihtäjäsankari veti noin 18 000 katsojaa Oulun puistohiihtoihin. KUVA: Kalevan arkisto

Noin 1,5 kilometrin kilpalatu Raatin stadionilla poikkesi Kuusisaareen. Korkeuseroja oli tehty lumipenkoista ja reittiä valaistiin autojen valoilla. Lenkkiä kierrettiin yhdeksän kilometrin verran. Kisa eteni tasaväkisesti Eero Mäntyrannan, Ragnar Perssonin sekä Kuusamon Erä-Veikkojen Unto Karjalaisen välillä. Kalevan mukaan Karjalainen "löi lusikan pohjaan" ja jätti muut puolessa välissä. Mäntyranta kiri maaliin toisena 20 sekuntia Karjalaisesta. Persson oli kolmas.

Maalialueella ihmiset rynnivät silmäetäisyydelle hiihtokuninkaasta. "Eivät auttaneet sotilasketjut ja mitkään, sillä hiihtäjä oli nähtävä läheltä", Kaleva uutisoi. 

Yleisöpaljous ja joukkohysteria yllättivät järjestäjät. Pääsyliput loppuivat kesken, ja lippunsa etukäteen lunastaneet joutuivat kiipeämään kisa-aitojen ylitse. Palkintojenjaosta ei aluksi tullut mitään. Palkintopöytä kaatui ja pytyt tallaantuivat ihmismassaan. Mäntyranta pelastettiin kisan jälkeen väkijoukosta poliisiautoon ja kuljetettiin majapaikkaansa.

Kalevan urheilutoimituksen päällikkö Markku Peura arvioi (30.3.2007), että Eero Mäntyranta houkutteli Raattiin kaikkien aikojen ennätysyleisön, joka lähenteli maailmanennätystä. Vain puistohiihtojen esikuvakilpailu, Oslon Monolitt-hiihto keräsi enemmän väkeä.

Veikko Kankkonen oli Eero Mäntyrannan rinnalla toinen 1960-luvun talviurheilun sankareista. Kankkonen voitti 1964 kultaa Innsbruckin normaalimäestä. Suurmäessä hän jäi hopealle.

Hiihtoon erikoistunut toimittaja Jukka Härönoja Kalevasta haastatteli (27.3.1999) oululaista Sauli Klaavua, joka muisti tunnelman olleen huipussaan Oulun puistohiihdoissa. "Hiihtäjäsankareita ei usein Oulussa nähty. Suomalaisethan olivat siihen aikaan maailman parhaita hiihtäjiä. Televisiossa heitä oli nähty ja nyt elävänäkin. Se oli juhlaa se", Klaavu kertoi.

Hän lähti puistohiihtoja seuraavana viikonloppuna Ounasvaaralle katsomaan Veikko Kankkosta. Nuorisoporukka matkusti Kalevan kisajunalla. Juna seisoi lauantaista sunnuntai-iltaan Rovaniemen asemalla ja siinä saattoi yöpyäkin. Ounasvaaralle kisavieraat menivät lättähattujunalla.

Jääpallon A-maaottelu Suomi-Neuvostoliitto 21. helmikuuta 1959 lienee kerännyt toiseksi eniten yleisöä Raattiin. Stadionin katsomossa seisoi 14 391 pääsylipun maksanutta, ja kun päälle lisättiin kutsuvieraat sekä vapaalippulaiset, yleisömäärä nousi yli 15 000 hengen. Neuvostoliitto voitti pelin 5-2 "kiistattomasti", kuten Kaleva otsikoi.

Raatin katsojaennätyksissä kolmanneksi nousee Oulun Palloseuran ja Liverpoolin välinen Euroopan cupin jalkapallo-ottelu keskiviikkona 17. syyskuuta 1980. Lippuja peliin myytiin 11 500, mutta paikalla arvioitiin olleen väkeä pari tuhatta enemmän.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

sama yleisö määrä olisi saatava myös muihin urheilu tapahtumiin vaikka raksilaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

minulle on jäänyt mieleen haapajärvellä hiidettyjä puistohiihtoja ja ensimmäiset joita olimme katsomassa olivat vusina 1966 tai -67.
väkeä oli paljon ja muistan että kyyti kisoihin oli linjaautoilla joita reisjärveltäkin kyyditsivät kahdella Silomaan autolla. Hiihttoihin osallistui norjalaisia ,saksalaisia suomalaisten lisäksi ja Naisille oli sarja ja B-sarja omanaan. Olin ite poikanen alun toisella kymmenellä ja kyllä Mäntyranta oli suosikki ja suuri hiihtosankari tuolloin. Monesti olen miettinyt että Haapajärven Kiiloilla oli aktiivinen ja aikaansaava talkoo väki tuolloin. Ei näitä hiihtoja olisi muuten saatu pidettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neuvostoliitto oli Kekkoslovakiassa suosittu.

Putinin Venäjä on nykyisin rupusakkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moniko "raajarikkoisista" tuntee itsensä Mäntyrannan vierailukuvasta; kovinkin terveen näköisiä lapsia ja nyttemmin kuudenkymmenen korvilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..ennen olikin rehellinen meininki ja kursailematta sanottiin asiat "oikiasti", kuten esim. sokeritautinen, raajarikko, kaatumatautinen, hullu, susipari, hanurinsoittaja, kapitalisti, lahtari, kommunisti jne. jne. jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:16
Haapalehdontiestä tullut vaaranpaikka etenkin pienille tienylittäjille – keskisaarekkeista lisää turvaa
8:10
Kuivuus jatkuu - hellepäivä etelään, pohjoisessa viilenee
8:00
Herra Hyrre on ensimmäinen hypokoira oikeussalissa – tarkkanenäinen koira haistaa verensokerin laskun ja kiikuttaa syyttäjälle välipalapussukan Tilaajille
7:00
Runsas ja koristeellinen on Oulun Kivikkokankaalla sijaitsevan kodin sisustus
7:00
Sielunsisaret elävät erillään – Kieslowskin elokuvaa myöhäisemmän esitysajan on saanut Juoksuhaudantie
7:00
"En halua pyörittää kelloa taaksepäin"– Uusi arkkipiispa vietti nuoruutensa kuuntelemalla kaukaisia radiokanavia, nyt tuo uskonnon takaisin uskontoon Tilaajille
7:00
Suomen siviilikriisinhallinta perustuu korkeaan laatuun Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä ja Sodankylä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Jotkut hulluimmat syyttävät Mannerheimiä vankileirien olosuhteista. Hänhän lähti Suomesta 1.6.1918, ja palasi loppuvuonn... Lue lisää...
Ulkomailla

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image