Oulu

Mainos

Uutisvuosi 2013: Poik­keuk­sel­li­sia rikoksia, liikennekaaos ja rakennuspölyä

Kolarisuma sotki Pohjantien liikenteen totaalisesti maaliskuussa. KUVA: Pekka Peura
Oulu 31.12.2013 15:06
Kaleva

Uutisvuosi piti oululaisesta vinkkelistä katsottuna sisällään romautettuja taloja, poikkeuksellia rikoksia ja tulvivia jokia.

Helmikuussa Oulussa tehtiin Suomen oloissa poikkeuksellinen rikos, kun Rajakylän henkirikos paljastui palkkasurmaksi. Poliisi selvitti asiaa pitkään ja perusteellisesti. Pala palalta tapahtumien kulku alkoi selvitä. Syksyllä palkkasurma nousi uudelleen otsikoihin, kun oikeudenkäynti alkoi Oulun käräjäoikeudessa.

Maaliskuulta moni muistaa Pohjantiellä huonossa kelissä sattuneen kolarisuman. Moottoritiellä vallitsi kaaosja etelään menevät kaistat jouduttiin sulkemaan neljäksi tunniksi. Sumassa sattui kymmeniä kolareita ja iäkäs nainen menehtyi kolarissa saamiinsa vammoihin. Myös kuljetusvaunussa ollut ravihevonen kuoli.

Tulvat kurittivat Pohjois-Pohjanmaata erittäin rankasti viime keväänä. Pahimmat tulvatuhot olivat Pyhäjoen ja Kiiminjoen varsilla, joissa jääpadot nostivat vettä, katkoivat teitä ja kastelivat rakennuksia.

Oulun keskusta on ollut muutosten kourissa koko vuoden. Kesällä kaupungissa leijaili purku- ja rakennuspöly, kun maan tasalle romautettiin niin Pajarinkulma kuin Liiton-talo. Pajarinkulman tilalle tulee kauppakeskus Valkea, jonka luonnokset ovat herättäneet porua. Rakennustöiden lisäksi kallioparkki Kivisydämen louhintatyöt ovat tärisyttäneet kaupunkia ja saaneet muun muassa kuohuviinipullot poksahtelemaan.

Elop ja Ballmer vierailivat Oulussa


Syksyn suurimpia uutisia oli Nokian matkapuhelinyksikön myynti Microsoftille. Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer ja Microsoftille siirtynyt Nokian entinen toimitusjohtaja Stephen Elop vierailivat Nokian yksikössä Oulun Peltolassa myyntiuutisen jälkeisenä päivänä. Kaksikko rauhoitteli työntekijöitä, mutta eittämättä kauppa oli Oulussa eräänlaisen aikakauden päätös.

Kemissä sattui syyskuussa erikoinen onnettomuus, kun sodanaikainen kranaatti surmasi sitä purkamassa olleen miehen. Koko asuinalue evakuoitiin. Tutkinnassa kävi ilmi, että autotallista löytyi kymmeniä kiloja räjähdeaineita kymmeniä eri kokoisia sirpalekranaatteja, joita oli keräilty Lapin metsistä.

Lokakuussa Oulua järkytti Myllytullin koulupuukotus. Koulun oppilas puukotti ruokalassa neljää henkilöä. He saivat vakavia vammoja. Tekijä otettiin kiinni tapahtumapaikalla ja vangittiin. Talvivaara ongelmineen on noussut otsikoihin tasaisesti koko vuoden ajan. Uutismylly kiihtyi loppuvuodesta, kun kaivosyhtiö keikkui konkurssin partaalla. Joulukuussa tuli kuitenkin tieto, että Talvivaaran kaivososakeyhtiö ja varsinaisesta kaivostoiminnasta vastaava Talvivaara Sotkamo ovat päässeet saneerausmenettelyyn.

Mikä uutinen jäi sinun mieleesi vuodelta 2013? Kerro oma valintasi kommentoimalla tätä juttua.

Katso poimintoja uutisvuoden kuvista.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Maaliskuussa liikennekaaos Pohjantiellä ,mutta muut moottoritiet tomivat vallanmainiosti Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjois-Suomeen tuli oikea tuplajättipotti, ydinvoimala Pyhäjoelle ( +6 miljardia). Pyhäjärvi sen sijaan mokasi peruuttamattomasti Laguna -hankkeen ( - 800 miljoonaa euroa). Talvivaara pääsi yrityssaneeraukseen, pitkässä juoksussa hyvä juttu. Outokumpu tuottaa edelleen tappiota mutta eiköhän nouse plussalle parin vuoden kuluessa. Kaivosinvestointeja jarruteltiin pohjoisessa mutta onneksi saivat kaivokset pyörimään. Perusongelma eli alhainen jalostusarvo vaivaa edelleen koko pohjoista. Näillä näkymin hyvää kasvun vuotta 2014!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkka murha oli kauhea teko. kallioparkki uudelleen kännistys valitus adresseista huolimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaa sitten avata moottoritielle toinen kaista tarvittavaan suuntaan. Riittävästi vain liikenteenohjaajia sekaan ja vaikka 20 km/h nopeudeksi. Moottoritiessä on tarvittavia aukkoja vähintään muutaman kilometrin välein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itselle jäi ainakin mieleen kaupungintalon portaiden lämmitys, samaan aikaan kun työttömien jonot täyttää kaupungin. Harvoin yhtä typerää päätöstä olen ollut todistamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lapsella kaksi äitiä ?

236 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

suvi linden sopeutumis eläke

Tavalliselle työttömälle pelkkä toiminimifirman olemassaolo riittää perusteksi evätä työttömyyskorvaus. Eikö kansanedust... Lue lisää...
Tyhjä Jouko

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.2.

Naapurit

21.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image