Oulu

Uutisvuosi 2013: Poik­keuk­sel­li­sia rikoksia, liikennekaaos ja rakennuspölyä

Kolarisuma sotki Pohjantien liikenteen totaalisesti maaliskuussa. KUVA: Pekka Peura
Oulu 31.12.2013 15:06
Kaleva

Uutisvuosi piti oululaisesta vinkkelistä katsottuna sisällään romautettuja taloja, poikkeuksellia rikoksia ja tulvivia jokia.

Helmikuussa Oulussa tehtiin Suomen oloissa poikkeuksellinen rikos, kun Rajakylän henkirikos paljastui palkkasurmaksi. Poliisi selvitti asiaa pitkään ja perusteellisesti. Pala palalta tapahtumien kulku alkoi selvitä. Syksyllä palkkasurma nousi uudelleen otsikoihin, kun oikeudenkäynti alkoi Oulun käräjäoikeudessa.

Maaliskuulta moni muistaa Pohjantiellä huonossa kelissä sattuneen kolarisuman. Moottoritiellä vallitsi kaaosja etelään menevät kaistat jouduttiin sulkemaan neljäksi tunniksi. Sumassa sattui kymmeniä kolareita ja iäkäs nainen menehtyi kolarissa saamiinsa vammoihin. Myös kuljetusvaunussa ollut ravihevonen kuoli.

Tulvat kurittivat Pohjois-Pohjanmaata erittäin rankasti viime keväänä. Pahimmat tulvatuhot olivat Pyhäjoen ja Kiiminjoen varsilla, joissa jääpadot nostivat vettä, katkoivat teitä ja kastelivat rakennuksia.

Oulun keskusta on ollut muutosten kourissa koko vuoden. Kesällä kaupungissa leijaili purku- ja rakennuspöly, kun maan tasalle romautettiin niin Pajarinkulma kuin Liiton-talo. Pajarinkulman tilalle tulee kauppakeskus Valkea, jonka luonnokset ovat herättäneet porua. Rakennustöiden lisäksi kallioparkki Kivisydämen louhintatyöt ovat tärisyttäneet kaupunkia ja saaneet muun muassa kuohuviinipullot poksahtelemaan.

Elop ja Ballmer vierailivat Oulussa


Syksyn suurimpia uutisia oli Nokian matkapuhelinyksikön myynti Microsoftille. Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer ja Microsoftille siirtynyt Nokian entinen toimitusjohtaja Stephen Elop vierailivat Nokian yksikössä Oulun Peltolassa myyntiuutisen jälkeisenä päivänä. Kaksikko rauhoitteli työntekijöitä, mutta eittämättä kauppa oli Oulussa eräänlaisen aikakauden päätös.

Kemissä sattui syyskuussa erikoinen onnettomuus, kun sodanaikainen kranaatti surmasi sitä purkamassa olleen miehen. Koko asuinalue evakuoitiin. Tutkinnassa kävi ilmi, että autotallista löytyi kymmeniä kiloja räjähdeaineita kymmeniä eri kokoisia sirpalekranaatteja, joita oli keräilty Lapin metsistä.

Lokakuussa Oulua järkytti Myllytullin koulupuukotus. Koulun oppilas puukotti ruokalassa neljää henkilöä. He saivat vakavia vammoja. Tekijä otettiin kiinni tapahtumapaikalla ja vangittiin. Talvivaara ongelmineen on noussut otsikoihin tasaisesti koko vuoden ajan. Uutismylly kiihtyi loppuvuodesta, kun kaivosyhtiö keikkui konkurssin partaalla. Joulukuussa tuli kuitenkin tieto, että Talvivaaran kaivososakeyhtiö ja varsinaisesta kaivostoiminnasta vastaava Talvivaara Sotkamo ovat päässeet saneerausmenettelyyn.

Mikä uutinen jäi sinun mieleesi vuodelta 2013? Kerro oma valintasi kommentoimalla tätä juttua.

Katso poimintoja uutisvuoden kuvista.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Maaliskuussa liikennekaaos Pohjantiellä ,mutta muut moottoritiet tomivat vallanmainiosti Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjois-Suomeen tuli oikea tuplajättipotti, ydinvoimala Pyhäjoelle ( +6 miljardia). Pyhäjärvi sen sijaan mokasi peruuttamattomasti Laguna -hankkeen ( - 800 miljoonaa euroa). Talvivaara pääsi yrityssaneeraukseen, pitkässä juoksussa hyvä juttu. Outokumpu tuottaa edelleen tappiota mutta eiköhän nouse plussalle parin vuoden kuluessa. Kaivosinvestointeja jarruteltiin pohjoisessa mutta onneksi saivat kaivokset pyörimään. Perusongelma eli alhainen jalostusarvo vaivaa edelleen koko pohjoista. Näillä näkymin hyvää kasvun vuotta 2014!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkka murha oli kauhea teko. kallioparkki uudelleen kännistys valitus adresseista huolimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaa sitten avata moottoritielle toinen kaista tarvittavaan suuntaan. Riittävästi vain liikenteenohjaajia sekaan ja vaikka 20 km/h nopeudeksi. Moottoritiessä on tarvittavia aukkoja vähintään muutaman kilometrin välein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itselle jäi ainakin mieleen kaupungintalon portaiden lämmitys, samaan aikaan kun työttömien jonot täyttää kaupungin. Harvoin yhtä typerää päätöstä olen ollut todistamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

62
Oulun torinrantaan suunnitellaan 22-kerroksista tornihotellia – Terwa Toweriin tulisi hotellin lisäksi asuntoja ja kokoustiloja
51
Suomalainen ei haluaisi muuttaa työn perässä - Janne Härmä on poikkeus
33
Oulun seudun joukkoliikenteeseen lisää tarjontaa – uudet asuinalueet bussireittien varrelle ja lisää liikennettä Linnanmaalle
33
Kärpät on lyönyt Tapparalle luun kurkkuun, kärppäluotsi Manner silti tyynenä: "Pelit vielä pahasti kesken" – katso huippuhetket!
31
Petteri Orpo Harkimon väitteistä: Kokoomuksessa päätetään yhdessä
29
Raahen Laivan kaivos parantaa tehoja - tavoitteena kaksi tonnia kultaa vuodessa
17
Poliisia paenneet törmäsivät tyhjään poliisiautoon Oulunsalossa – asuntomurrosta epäillyt pakenijat ajoivat jopa 180 km/h

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Etelä-Karjalan maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saksalaiset 1940 Oulussa

149 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Harmittaa ja ketuttaa kun meitä eläkeläisiä syyllistetään!

Hyvä kommentti joka meni melkein oikein. Työntekijän osuus on 6,35% joka menee palkasta. Palkanmaksaja tilittää loput n ... Lue lisää...
Ahas

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.4.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image