Oulu

Mainos

Tut­ka­hank­keel­le myönnettiin miljoonia – "Merkittävä askel suomalaiselle ava­ruus­tut­ki­muk­sel­le"

EISCAT 3D -suurtehotutka tulee mittaamaan Maan lähiavaruutta ja sen kytkeytymistä ilmakehään arktisella alueella seuraavien 30 vuoden ajan. KUVA: Heikki Ketola
Oulu 23.6.2015 10:28 | Päivitetty 23.6.2015 10:55
Kaleva

Oulun yliopiston Suomessa koordinoima kansainvälisen tieteellisen EISCAT 3D -tutkajärjestelmän rakentamishanke on saanut Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurikomitealta ehdollisen 12,8 miljoonan euron rahoituksen.

EISCAT 3D -suurtehotutka tulee mittaamaan Maan lähiavaruutta ja sen kytkeytymistä ilmakehään arktisella alueella seuraavien 30 vuoden ajan. 

Rahoituspäätöksestä 1,8 miljoonaa euroa on suunnattu Suomeen Enontekiön Karesuvannon kylään rakennettavan tutka-aseman perusinfrastruktuuriin, jonka kustannuksiin Oulun yliopisto osallistuu 0,8 miljoonan euron osuudella.

Tutkajärjestelmän muut osat rakennetaan Norjaan Skibotniin ja Ruotsiin Bergforsiin.

Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorion johtaja, dosentti Esa Turunen arvioi uuden tutkajärjestelmän olevan toteutuessaan merkittävä edistysaskel suomalaiselle lähiavaruutta ja ilmastoa koskevalle tieteelliselle tutkimukselle.

– EISCAT 3D on sekä tehokkaampi että herkempi ja mittaa alempana kuin nykyiset tutkat. Se kykenee mittaamaan ylimääräistä ionisaatiota ja ilmakehän tuulia 50-80 kilometrin korkeusalueella jatkuvasti. EISCAT 3D:n avulla voimme ymmärtää paremmin avaruussään vaihtelun vaikutuksia yläilmakehään arktisella alueella ja avaruussään mahdollista kytkeytymistä ilmastoon", Turunen sanoo.

MAINOS
Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
Mainos

Kommentoi

Aurinkotutuulien merkitys maan ilmaston muutoksiin tulevat täsmällisemmiksi kuin poliittisten asialla liikkuvien omien hankkeiden tarkoituksenmukaisuudella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella hieno uutinen. Kun näinä aikoina suunnitellaan yliopistojen karsimista, on elintärkeätä pysyä huippututkimuksessa mukana. Siihen käytetyt varat palautuvat korkojen kera 🌉

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt saadaan kunnon laitteet havaitsemaan kaikenlaista mahdollista alailmakehässä tapahtuvaa myös ihmisperäistä aktiivisuutta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa Karesuvanto ☺️ Toivottavasti tekin hyödytti siitä paitsi rakennusaikana myös jatkossa asemalle mahdollisesti jäävien tutkijoiden ansiosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Älykkäät ovat usein ateisteja

157 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kenen luvalla Suomea uudistetaan?

Yritykset saavat työvoimaa kannattavuus paranee ja valtio saa verotuloja yrityksiltä ja mikä tärkeintä valtio saa vastik... Lue lisää...
öky10

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 379 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image