Oulu

Toh­to­rip­ro­moo­tioon val­mis­tau­tu­mi­nen ei suju hetkessä eikä halvalla – pelkkä hattu maksaa 500 euroa

Vuonna 2015 väitellyt Maija Saviniemi on yksi promovoitavista nuorista tohtoreista eli promovendeistä. "Uskon, että jäisi harmittamaan, jos jättäisi juhlan väliin. Bileitä riittää, mutta tämäntyyppisiä juhlia tulee kohdalle ehkä kerran elämässä", Saviniemi sanoo. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 19.5.2017 7:44
Pekka Rahko, Heidi Peltonen

Oulun yliopiston kymmenettä tohtoripromootiota vietetään koko viikonloppu. 

Promootioon valmistautuminen ei suju hetkessä. Tosin ilmoittautumisaikakin umpeutui jo tammikuussa, joten aikaa on ollut.

– Otin yhteyttä luotto-ompelijaani jo viime vuoden puolella, sanoo yliopistonlehtori Maija Saviniemi, yksi promovoitavista nuorista tohtoreista.

– Perjantain miekanhiojaisissa pitää olla värillinen iltapuku, lauantain juhlassa kokomustaa ja sunnuntain purjehduksessa ylioppilaslakki on ainoa koodissa määritelty asia, muuten pukeutuminen on vapaampaa, Saviniemi esittelee työhuoneensa verhotankoon ripustettua pukuvalikoimaa.

Oma lukunsa on promootioperinteeseen tutustuminen, sillä tapahtumaan liittyy moninainen säännöstö.

Osallistuminen ei myöskään ole aivan ilmaista. Monille kallein yksittäinen hankinta on tohtorin hattu, joka maksaa vähintään 500 euroa. Miekka ja hattu maksavat yhteensä yli tuhat euroa.

– Mutta jostain pystyy aina säästämään, Saviniemi muistuttaa. Hänellä on käytössä jo oman väitöksensä karonkassa käytetty iltapuku ja miekka on lainassa ystävältä.

Hinta on yksi syy siihen, etteivät läheskään kaikki tohtorit osallistu promootioon. Edellinen promootio oli neljä vuotta sitten ja promootiotoimikunnan puheenjohtaja Seppo Saarela laskee valmistuneita olevan lähes 200 vuosittain, joten periaatteessa mahdollisia osallistujia olisi nyt lähes 800.

– Promootioon ilmoittautuneita on noin 290, joista noin 40 promovoidaan poissaolevina.

Tohtoripromootioon kuuluva promootiokulkue järjestetään lauantaina Oulun keskustassa

Lue lisää 19.05.2017 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Nämä tohtorit ovat hattunsa ja miekkansa edestä töitä tehneet asiansa eteen! Ne jotka väheksyvät,eivät tiedä mitään
Kuinka paljon ponnistuksia tohtoriksi pääseminen vaatii! Ja kun moni tekee väitöskirjaa vielä työn ohessa ,nostan hattua todella korkealle,näille puurtajille!☆ ♡♡♡♡☆

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että toiset saavat jatkaa opiskelujaan. Jostain syystä minulta jatko-opiskelut kiellettiin työvoimatoimistossa. Mutta mitäpä tuosta. Promootioihin tuskin olisin osallistunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naurettavaa, sisällötöntä porvariston patsastelua! Todelliset tutkijasielut eivät osallistu näihin rientoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väitelleenä tohtorina on järkyttävää lukea näitä toisen ihmisen koulutusta mollaavia ja väheksyviä kommentteja. Mikä vika teissä väheksyjissä on? Mitä toisen tohtorius vie teiltä sellaista pois, että pitää väheksyä toista täysin tuntematonta ihmistä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Hattu maksaa koska se tehdään Suomessa, käsityönä ja menekki on todella pieni. Kaikki tällainen maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Promootio on yksi kaikkein hienoimmista perinteistä. Juhlikaa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä täällä taas Nokia DI:t, hitsariduunarit, yms valittaa. Hitsari hitsaa, tohtori kehittää tekoälyn joka tekee hitsarin duunit. Nokian DI porukoiden kanssa on vuodet tullut väännettyä hommia, halu ja kyky siellä omaksua mitään uutta aika nollissa, samoin kuin kyky nähdä yhtään pidemmälle. Ylimielisyyttä kyllä riittää. Ja kykyä työntää vastuuta muille. Valitusta kun kiinalaiset ja USA:n softapuolenkin teknologiafirmat vetää ohi. Ei ole vaikea nähdä miksi kun katsoo sitä hommaa.

Toki on niinkin, että Suomi on täynnä pilipalitutkintoja joilla ei tee mitään. Tohtorintutkintoja (samoin kuin DI, maisteri, yms) järjettömistä aiheista, surkealla laadulla joista voi vain miettiä kenen rahoilla sitäkin kuraa tehtiin. Samoin kuin sieltä Nokialtakin löytyy se satunnainen hyvä tyyppi ja kova tekijä. Tai hitsareista yms duunareista. Samoin kuin yliopistojen, tutkimuslaitosten ja Nokioiden käytävät täynnä kavereita jotka ei saa mitään muuta aikaiseksi kuin toistaa samaa ja valittaa kun ei saanut eläkkeelle asti kaffitella.

Mutta kyllä oikeasti pätevä tohtori saa aikaan ihan eri tason hommia kuin se naapurin "kova jätkä" joka on hinkannut muiden virittämiä viimeisimpiä hype softafrawörkkejä, muiden tekemiä pilvialustoja, tai sitä layer ykköstä ja kakkosta niin että osaa API:n tai protokollan nurkan ulkoa. Näiden asioiden eron ymmärtäminenkin voi toki vaatia vähän enemmän.

Tohtorin hattua ei muuten Oulussa voi sovittaa kuin yhdessä paikassa ja sen kautta tilattuna se maksaa yli 700 euroa. Toki miekan kanssa se tulee vähän yli 1000 euroa, joten siinä mielessä ei nyt niin pahasti menty tässä jutussa pieleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoista oli myös, kun aikoinani osallistuin itsekin noihin pippaloihin, että pukuvuokraamot jotenkin "sattumalta" nostivat frakin vuokraa 50% juuri tuon tapahtuman ajaksi. Hattu kannattaa muuten tilata Virosta, tulee puolta halvemmaksi kuin kotimaiset. Ja miekka kannattaa lainata joltain perhetutulta - ei missään nimessä kannata ostaa vain tätä yhtä tilaisuutta varten. Ikimuistoinen tilaisuus, kieltämättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisinpa sitä mieltä, että ken ei tiedä mitä tohtorius tarkoittaa, olisi syytä olla hiljaa työelämän vaatimuksista.
Happamia ovat, sanoi kettu...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavallisen kansalaisen on hyvä hahmottaa, että tässä on kysymyksessä akateemisen väen riitti, jolla on oma merkityksensä yhteishengen nostatuksessa ja oman aseman hahmottamisessa ja positiivisena esilletuontina myös muille. Vähän niin kuin akateeminen vappumarssi. Itse en ole osallistunut tohtoripromootioon, enkä voi kuvitella jatkossakaan osallistuvani näihin tilaisuuksiin. Minulla ei ole edes tohtorinhattua ja esim väitöstilaisuuksia varten, joissa se esim vastaväittäkjällä on pakollinen, lainaan sitä aina parilta tutulta lääketieteen professorilta, joilla on yhtä suuri pää. Osallistumattomuuteni promootioon johtuu siitä, että olen vähän änkyrä ja en pidä yleensäkään pönötämisestä tai tällaisista kankeista juhlista. Parempia billeitä on ne, joita järjestetään useammin. Miekat ym saisi lainattua, joten rahasta tämä meidän 2/3:n osallistumattomuus ei taida olla kiinni. Me ollaan tällaisia jätkämiseprofessoreita tai jätkänainentohtoreita, tai muuten asian suhteen välinpitämättömiä ihmisiä, joille akateemisuuden ja tohtoriuden ydin on jossain ihan muualla.

Mutta hauskaa juhlaa kaikille, jotka siihen jaksaa osallistua! Meillä on sairaaloiden välinen sählyturnaus, joka on paljon kivempaa mun mielestä ja mää meen sinne vasemmaksi pakiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä taas olen sitä mieltä, että työpaikan sählyturnaukset ovat naurettavaa kilpailuhenkisyyttä, joka ei luo yhteishenkeä. Sen sijaan promootio on mahtava perinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmeisesti Mikko61 ja Mjaa työskentelevät yrityksissä missä ei tarvitse tehdä mitään R&D -juttuja. Jonkalaisiin tehtäviin ja taitoihin nimenomaan tohtorit ovat saaneet koulutuksen. He eivät ole oivaltaneet sitäkään että useat tohtorit ovat yrityselämässä ja väittelelevät työhönsä liittyvistä asioista. Kaiken kaikkiaan Mikko61 ja Mjaa eivät taida tietää mistä puhuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Epäilen vahvasti että kirjoittaja on koskaan ollut Nokialla tai on edes DI. Kirjoittaja on trolli. Nokialla työskentelevä oikea insinööri ymmärtää varmasti tutkimuksen ja tutkijankoulutuksen arvon ja merkityksen tuotekehitykselle. Mistä näitä trolleja oikein sikiää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä koulutuksen väheksyjiä riittää tässä maassa yhä enenevässä määrin - tulevaisuudessa vieläkin enemmän. Koulutussäästöt vievät ihmisten sivistyksen ja ymmärryksen tason riman alle. Pahinta on, että se ei tunnu haittaavan päättäjiämme lainkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nokia onkin näyttänyt hienoa esimerkkiä miten yritysmaailmassa toimitaan. Kehityskäyrä hakee vertaistaan ihan globaalilla tasolla... Oiskohan kannattanut tutkia ja analyseerata jotain jossain kohti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös se Nokian toiminta perustu pitkälti 1800-luvulla tutuiksi tulleisiin Maxwellin yhtälöihin. Liekö ilmiön havainneella ollut kysyntää sen ajan yritysmaailmassa-mikä kriteeri se sitten lieneekään. Uutta teoriatietoa suppealta sektorilta-laajalta alueeltahan sitä on yhden henkilön on mahdoton hankkia-sitä tarvitaan edelleenkin.
Lätkäkaukalon ääreltä ei vielä tieteen guruja löydy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kapeaa tietämistä kuulostaa olevan muuallakin kuin tohtorihatun alla. Minua niin kiinnostaisi tutkia näitä mielipidemölähdyksiä. Siitä vois saada runsaasti tietoa ihmisestä, ei bisneksen pyörittämisestä. Mutta hyvin jalostettu tieto ihmisestä voi edesauttaa sitä bisneksen pyöritystäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Poika ei halua mennä armeijaan

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietoja lennon MH17 alasampumisen tutkinnasta

Hesari: "Venäjä ei enää edes yritä ylläpitää uskottavuuttaan." Venäjän uskottavuus on mennyt, eikä Juttutuvassa kirjoitt... Lue lisää...
Hesarin pääkirjoitus

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

28.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image