Oulu

Mainos

Te­ko­ni­vel­jo­not kasvaneet Oulussa

Lisää leikkauksia. Ortopedi Juha Haataja Oysin ortopedian osastolta haluaisi tehdä enemmän tekonivelleikkauksia. KUVA: Tapio Maikkola
Oulu 23.2.2004 0:00
Pekka Karjalainen
Oysin tekonivelleikkausjono kasvaa koko ajan, vaikka leikkausjonojen purkuun pantiin suurella kohulla lisärahaa. Sairaalan ortopedian osaston jonoon juuttui pari vuotta sitten 500 kansalaista, mutta nyt on odottamassa kirurgin veistä yli 600 leikattavaa. Osaston leikkaussalissa ehditään leikata vain 400 potilasta vuodessa.

Tekoniveljonoissa Oys on koko maassa epämieluisalla piikkipaikalla. Viime elokuussa sairaalaan jonotti Kuntaliiton tilastojen mukaan 751 ihmistä (reumaosasto mukana), kun esimerkiksi kaikenlaisena ongelmakimppuna pidettyyn Hyksiin pyrki samaan aikaan vain vajaat 500 potilasta.

Oulun muut leikkausjonot ovat paljon tätä kohtuullisempia. Kaikkiaan jonotti Oysiin leikkausta vain noin 8 200 ihmistä, kun esimerkiksi Hyksiin jonotti yli 21 000 sairasta. Muun muassa Keski-Suomen keskussairaalan leikkausjonot olivat suurempia kuin Oulun.

Kuntaliiton kehittämispäällikkö Heikki Punnonen sanoo, että jonkin verran jonoja selittää väestön ikärakenne. Hoitokäytännöt ja jonoihin pääsy voivat vaihdella. Myös sairaaloiden erikoislääkärivaje ja kuntien rahapula voi vaikuttaa jonottajien määrään. Kuitenkin jonot antavat kohtuullisen selvän kuvan tilanteesta.Jonossa tuskin ilmaa


"Jono ei lyhene", valittaa Oysin ortopediaosastolla leikkauksista vastaava ortopedi Juha Haataja. Pahimmillaan ihmiset joutuvat ensiksi jonottamaan vuoden päästäkseen Oysiin ortopedin tutkimukseen ja sitten kaksi vuotta leikkaukseen.

Haataja ei usko, että jonossa on ilmaa. "Kuolleita tai sellaisia, jotka ovat kyllästyneet ja hoidattaneet vaivansa yksityisellä ei ole kokemukseni mukaan paljoa, ehkä vain viisi prosenttia", arvioi Haataja.

Jo pienillä muutoksilla sairaalassa pystyttäisiin toimimaan paljon nykyistä tehokkaammin. Ykkösasia on toisen leikkaussalin saanti. Nyt lääkäri pystyy leikkaamaan vain kaksi potilasta päivässä, kun ainoassa salissa tehdään potilaan esivalmistelut, puuduttaminen ja nukutus.

Kankea järjestelmä ei myöskään terävöitä tehokkuuteen. Kun sairaala tekee paljon leikkauksia, joutuu se antamaan jäsenkunnille alennuksia sopimusohjauksella samalla lailla kuin bonuskortilla.

Budjettisäästöt purevat. Leikkaukset ovat kalliita ja kunnat säästävät näennäisesti. "Kun potilas joutuu odottamaan, kunnallekin napsahtaa lasku vasta parin vuoden päästä. Jos kunnasta lähetetään potilas yksityissairaalaan, leikkaus ja lasku tulevat kunnalle kahdessa kuukaudessa", lataa Haataja. "Kun joku kuolee jonoon, se tulee kunnalle kaikista halvimmaksi."

Jonot maksavat maltaita erilaisina muina kuluina. Jonojen kulut on myös tieteellisesti todistettu. Jollain pitäisi olla kokonaisvastuu ja kuntakenttä on hajanainen. "Ehkä pallon pitäisi olla valtiolla tai sairaanhoitopiirillä. Silloin myös hoidon perusteet olisivat mahdollisimman samanlaiset", miettii Haataja.

Kun hoitotakuu astuu voimaan, tulee rahaa löytyä. Päävastuu hoidon järjestämisestä on kunnilla.

MAINOS
Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja voimakkaan tuulen vuoksi.

Maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Tuulivaroitus maa-alueille: Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Gallup: pääministeri.

136 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

OULUN LASTENSUOJELUSSA TAPAHTUU

Nyt näytti tulleen hieman päivitystä tilanteeseen, kun tänään klo 16.00 Iltalehti julkaisi uutisjutun aiheeseen liittyen... Lue lisää...
Amomyyni

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 379 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image