Oulu

Skepsis nimesi Valkeen kir­kas­va­lo­kuu­lok­keet vuoden Huuhaaksi

Skepsis myönsi Huuhaa-palkinnon Valkeen korvavalolle. KUVA: Saija Ollanketo
Oulu 5.12.2012 19:32
Kaleva

Skepsis ry on myöntänyt vuoden Huuhaa-palkinnon oululaiselle kirkasvalokuulokkeiden kehittäjä Valkee Oy:lle.

Perusteluiden mukaan Huuhaa-palkinto myönnettiin Valkeelle ansiokkaasta heikosti tutkitun terveystuotteen markkinoinnista.

Kirkasvalokuulokkeita markkinoidaan muun muassa kaamosmasennuksen hoitoon. Skepsiksen mukaan tehdyt tutkimukset ovat olleet varsin kapea-alaisia sekä koehenkilöiden satunnaistamisen ja sokkouttamisen osalta erittäin puutteellisia.

"Valkee Oy on lähtenyt markkinoimaan tuotettaan tehokkaana apuna terveyteen ennen kuin väitteiden tueksi on ollut tieteellisesti vakuuttavia tutkimuksia."

Skepsiksen tietojen mukaan tuotetta on markkinoitu myös yli Valviralle rekisteröidyn käyttötarkoituksen muun muassa mielialan vaihteluihin, masennukseen, uniongelmiin sekä lentomatkustajan vuorokausirytmin siirtämiseen.

Kriittistä ajattelua edistämään pyrkivä tieteellinen yhdistys Skepsis myöntää Huuhaa-palkinnon vuosittain. Viime vuonna palkinnon sai tavarataloketju J. Kärkkäinen Magneettimedia-lehden julkaisemisesta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (87)

Siinä se joulumenee kun suurperhe istuu rivissä ja jokaisella kuusen kynttilälämppu korvassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi poijjaat kun tietäisitte, miten noi korvavalot vaikuttaa, niin ette naurais pilkallisesti. Meinaan tyttöjä on riittäny sen jälkeen. :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkasvalohoito vaikuttaa nimenomaan silmän verkkokalvon valoärsytyksen avulla. Miten ihmessä nuo korvavalot saa valon sinne? Herranjestas, etenkin huonosti sokkoutetuissa kokeissa suurin osa tuloksista tulee suggestiosta. :/

Ihan vain kaamosmasennuksesta itse kärsineenä ja biologiaa lukevana huomautan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perhemallin valohoitoa saa tehokkaasti, kun mennään riviin istumaan ja tungetaan jouluvalot korviin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä rivissä istumisessa on se hyvä puoli, että riittää kun hankkii yhdet korvavalot. Rivin päissä istuvat henkilöt laittaa valon korvaan, toinen oikeaan ja toinen vasempaan. Kaikki välissä istujatkin saavat valoa kun istutaan korvat samalla tasolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmeisesti osa on tosiaan ostanut tämän huuhaan ja nyt sai siitä kiksit että toimiihan se :) heh.
Noo..kehuuhan ne mersujakin :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, ostin tuon laitteen, mutta ei korvissa tuntunut auttavan yhtään. Laitoin nenään, niin kyllähän lähti masennus. Suosittelen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan se on useammassakin sokkotutkimuksessa osoitettu vähintään saman tehoiseksi kuin kirkasvalohoito. Ja lisää tutkimustuloksia tulee koko ajan, mutta valitettavasti tieteellinen näyttö tulee hitaasti kansan tietoon. Kannattaisi edes tutustua näihin uusimpiin tutkimuksiin, eikä vaan uskoa sokeasti jotain asiavirheitäkin täynnä olevaa skandaalihakuista tv-ohjelmaa. Lisää tutkimustuloksia tulee koko ajan, ja tähän mennessä yhdessäkään tutkimuksessa laitetta ei ole todettu huuhaaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kas kun nimenomaan tutkimuksia ei ole oikeasti sokkoutettu, vaikka firma näin väittää ja antaa ymmärtää. Tehtyjen "tutkimusten" kuvaukset ovat puutteellisia, niitä ei ole oikein sokkoutettu, koehenkilöiden määrä ei ole riittävää, eikä papereita ole julkaistu yleisesti hyväksytyissä journaleissa. Tehdyistä 19 "tutkimusesta" muuten suurin osa koskee aivan muuta kuin kaamosmasennuksen hoitoa. Niitä on kuitenkin julkisuudessä tämä firma esittänyt harhaanjohtavasti todisteena laitteen tehosta.

Laitetta ei tulekaan osoittaa huuhaaksi. Sitä se on jo lähtökohtaisesti koska sen ei alunalkaen ole edes osoitettu toimivan. Mutta ei hätää: Vielä ehdit hakea rahasi takaisin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaleva kehui valoja joskus maasta taivaaseen ja tässä tulos. Toimittajilla oli se se valotusaika menossa juuri silloin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kateellisten panettelua. Ketuttaako pellet kun ette itse älynneet kehittää ko tuotetta? Eikö järki riitä?

Mikä on se luku luku jota ei edes 'näe'. Se on skepsiksen nerojen omat innovaatiot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myönnän, olen todella kateellinen etten älynnyt kehittää ko. tuotetta. Aatteleppa ite mitkä rahat oisin kääriny ja nauranu partaani!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisihan sitä alkaa Fingerporia mukaillen valmistamaan perävaloja....jos vaikka niille olisi kysyntää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkea ne keksii, jotta saavat rahaa yhteiskunnalta. Paljonkohan ELY ja muut valtion ja kaupungin organisaatiot ovat myöntäneet tukirahaa? Menee samaan uskomussarjaan Power Balancen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hommahan menee näin! Muutama reppana on ostanut laitteen ja tietenkin passaa toimivuudesta hämätäkseen petetyksi tulemista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Skepsis taisi myös tuomita heti alkuvaiheessa väitteet sikainfluenssarokotteen ja narkolepsia-tapausten välisestä yhteydestä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tämä nyt liittyy siihen että korvavalon tutkimustieto on puutteellista? rokotusinfo.fi sinänsä on magneettimediaan rinnastettavaa vaarallista huuhaata, joten sikäli palkinto meni ihan oikeaan osoitteeseen.

Kysymys sulle: jos myöhemmin osoittautuis että korvavalo aiheuttaa narkolepsiaa, niin pitäiskö sitä hyssytellä, vai olisiko asia pitänyt tutkia ennenkuin tuotetta aletaan myydä? Voit toki olla rauhassa: korvavalo ei vaikuta mihinkään mitenkään, vaikka ehkä nappien lämpösäteily voi joillekin aiheuttaa päänsärkyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonko sinulla on omaa kokemusta siitä vaikuttamisesta??? Muilta vaadit tutkimustietoa, mutta kerrotko omat kokemuksesi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nämä valkeen"herrat" tippuu aina jaloilleen vaikka myynti tyrehtys täysin.perustavat tilalle uuden vaikka lokakaivo tai erä henkisen yms...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuoden huuhaaksi tulisi valita Skepsis itse. Järjestö lähtee tukemaan joka asiassa vallitsevaa yleistä mielipidettä eikä suhtaudu kriittisesti mihinkään oikeaan asiaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (87)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi. Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

126 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ulkopaikkakuntalaisten huomioita Oulusta

Mistäpäin Suomea kyseiset henkilöt ovat? Kallioparkki on toimiva muttei todellakaan ole toimivin saati tilavin. Otetaan ... Lue lisää...
BoB

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.5.

Naapurit

21.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image