Oulu

Sateet nostivat vettä ojiin ja pelloille

Leuto sää ja sateet ovat viime päivinä nostaneet vettä ojiin ja pelloille Oulun seudulla. Koska maa on osittain jäässä, ei vesi pääse imeytymään peltoon. Kuvassa peltoa Tyrnävän Leppiojalta. KUVA: Janica Karasti
Oulu 19.1.2008 0:00
Marja Leskinen
Leuto ja sateinen sää on paikoin täyttänyt ojat ja pellot vedellä Oulun seudulla. Varsinaista tulvavaaraa ei alueella kuitenkaan ole, vaikka vedenpinta on noussut myös joissa ja nostanut vettä jään päälle.

Esimerkiksi Oulun eteläpuolella Tyrnävällä vettä virtaa ojissa ja jokiuomissa huomattavasti tavanomaista tammikuuta runsaammin, ja jääpeitekin on monin paikoin saanut kyytiä. Koko Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen alueella veden virtaama onkin tällä hetkellä huomattavasti normaalia tammikuuta runsaampaa.

"Suurimmissa vesistöissä virtaamat ovat nousseet viime viikosta ja suurimmillaan ne ovat viikonvaihteessa. Ensimmäiseksi tuo virtaaman nousu ja sateet näkyvät juuri pienemmillä alueilla, ojissa ja joissa", arvioi insinööri Eero Nuortimo Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksesta .

Vettä ojiin ja pelloille ovat nostaneet vesisateet sekä viikko sitten satanut ja alkuviikon aikana sulanut lumi. Koska maa on osittain jäässä, ei vesi pääse imeytymään esimerkiksi pelloille.

Veden virtaamat ovat Nuortimon mukaan olleet koko kuluneen talven selvästi keskimääräistä suurempia, mutta kuitenkin vielä selvästi kevättulvia pienempiä. Kalajoessa viime päivinä mitattu veden huippuvirtaama on ollut 80 kuutiota sekunnissa, kun tammikuun keskimääräinen virtaama on noin 20 kuutiota.

"Virtaaman vesimäärä on nelinkertainen normaaliin ajankohtaan nähden. Toisaalta kevättulvien keskimääräinen virtaama on 240 kuutiota sekunnissa, että siitä ollaan vielä kaukana", Nuortimo vertaa.

Virtaaman huippu ajoittuu lauantaille ja sunnuntaille, ja sen odotetaan kääntyvän laskuun ensi viikon alkuun luvattujen pakkasten myötä. Mikäli alkuviikon pakkasten jälkeen sää jälleen lämpenee, ovat edessä uudet murheet.

"Silloin suppotulvia voi periaatteessa tulla koko ympäristökeskuksen alueella, ja ne ovatkin meillä se keskitalven ongelma. Vaikka niihin ei voi etukäteen varautua, on suppotulvien kohdalla siitä hyvä tilanne, että ne eivät nosta vettä niin äkillisesti kuin jääpadot, ja näin jää enemmän aikaa toimia", arvioi ympäristökeskuksen rakennuttamispäällikkö Eino Enbuske.
Erityisen huolissaan vuolaana virtaavista vesistä ovat olleet Tyrnävän Leppiojan asukkaat. Enbusken mukaan alueen omakotitalot eivät ole vaarassa. "Kevättulvien aikaan tilanne voi olla toinen."

Erikoinen ja leuto talvi on aiheuttanut myös sen, että vesistöjen päälle ei ole muodostunut jäätä normaaliin tapaan. Myös jokien koskipaikkoja on sulana huomattavasti normaalia tammikuuta enemmän.

"Tällä hetkellä meidän alueella on hirveän heikot jäät ja kun vielä virtaamat ovat suuret, heikotkin jäät heikkenevät kovaa vauhtia", Enbuske muistuttaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Miten Oulujoen jää tilanne???? ONKO Ne jäät OUlujoessa paikoillaan vai eivät?? Tilanne menee mielenkiintoiseksi kohta! Kova virtauma Oulujoessa syö myös jäätä alta. Toimitus onko Jäälautat tulossa Oulun niskaan vai ei? Montako päivää vielä kärsii olla lauhaa ja sateista?? Viikon on kestänyt jo

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy iltapäivällä ja illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi ja Enontekiö.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

MV lehden kommentointi

177 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rinteen pullistelu.

Mieluummin seuraan Rinteen pullistelua kuin Sipilän pullistelua. Ja kaiken lisäksi se Sipilähän valehteli taas tällä vii... Lue lisää...
Toimmittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

18.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image