Oulu

Rosvot ja poliisit kampuksella – Oulun po­lii­si­lai­tok­sen ja vankilan siirto Hiukkavaaraan synnyttäisi tur­val­li­suus­kam­puk­sen

Nykyään Oulun vankila sijaitsee Myllytullissa. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 9.2.2018 20:21
Kari Sankala

Oulu on vahva vaihtoehto uuden Pohjois-Suomen vankilan isäntäkunnaksi. Uusi vankila rakennettaisiin mahdollisesti Oulun Hiukkavaaraan.

Sinne mietitään siirrettäväksi myös koko Oulun poliisilaitos.

Viime kesäkuussa kaupunginjohtaja Päivi Laajala sanoi, että kaupunki selvittää sijoituspaikkaa mahdolliselle uudelle vankilalle.

Tilanne ei ole muuttunut. Yleiskaavapäällikkö ja vt. asemakaavapäällikkö Paula Paajanen sanoo kaupungin odottavan.

– Meillä ei ole kaavassa varauksia vankilalle. Kyse on vasta työryhmän esityksestä, joka vaatii valtiolta päätöksiä.

– Myllytulliin Oulun vankilan alueelle voidaan yleiskaavan mukaisesti sijoittaa työpaikka- ja keskustatoimintoja sekä palveluja.

– Hiukkavaaraan syntyisi oikea turvallisuuskampus, jos Oulun poliisilaitos ja Pohjois-Suomen vankila menisivät samalle alueelle.

– Hiukkavaaran kaavarunko odottaa ratkaisuja. Siellä on mahdollisuuksia.

Poliisilaitoksenkin tulevaisuus auki

Paajanen ei ryhdy osoittamaan, mihin vankila voisi sijoittua, sillä paikkaa ei ole katsottu tarkalla tasolla.

Poliisilaitoksen tulevaisuuskin on Oulussa ratkaisematta.

– Valtion päätökset voivat vapauttaa tilaa hyviltä alueilta keskeltä kaupunkia. On valtion asia miettiä, mitä alueilla tehdään, Paajanen näkee.

– Toistaiseksi suunnitelmat ovat tosi häilyviä, mutta ne voivat tarjota myönteisiä mahdollisuuksia.

– Kaupungilla on valmius tutkia vaihtoehtoja. Valtio omistaa poliisilaitoksen ja vankilan alueet. Niinpä jatko edellyttää neuvotteluja.

Hiukkavaaran suunnan asukkaille vankilasuunnitelmista ei ole puhuttu.

Hiukkavaaran-Sanginsuun yhteistoimintaryhmän uusi puheenjohtaja Hanna Kinnula-Yliluoma ei ollut kuullutkaan vankilasuunnitelmista. Ne eivät tulleet esille torstain kokouksessa.

Haapalehdon omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Tauno Halonen arvioi leikkisästi ainakin alueen asukkaiden turvallisuudentunteen parantuneen, kun poliisi on muuttanut Hiukkavaaraan.

– Nyt meilläkin päin nähdään poliisiautoja.

Lue lisää 10.02.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (81)

Aarnio olisi hyvä valinta sen kampuksen johtajaksi, kunhan pääsee ensin vapaaksi ja saa kunnon korvaukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kilteimmät vangit voisivat auttaa Hiukkavaaran lähiasukkaitten askareissa kuten lumenluonnissa, nurmikon leikkuussa, vanhusten ulkoiluttamisessa jne. Samalla vankeja kotoutettaisiin yhteiskuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vankilan läheisyys vaikuttaa välittömästi alueen turvallisuuteen ja viihtyvyyteen. Kulkee näet ympäristössä monenlaista kulkijaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vankeinhoito pitäisi ulkoistaa Venäjälle niin vankilarundilla olisi opettavaisempi tulos rosvoille....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä saisi vaikka Hailuodon Pöllään rakentaa parintuhannen vangin suuryksikön. Olisivat hyvässä tallessa ja saaresta ei niin vain huomaamatta karata. Voisi samalla lakkauttaa vaikka Vantaan ja Riihimäen vankilat myös ja sijoittaa vangit Hailuotoon. Saisi tuolta kasvukeskuksista pääkaupungin liepeiltä maan uudelleen kaavoitettavaksi sekä parempaan tuottavampaan käyttöön. Ihan hullua hyvää rakennusmaata pitää Helsingin lähellä vankiloiden käytössä. Siinä sitä kampusta olisi kerrakseen ja saataisiin Luodon väkimäärä triplattua. Hiukkavaaraan ei vankiloita kannatte kaavoittaa se on 30 vuoden päästä lähes Oulun keskustaa ja pitäisi nähdä asiat vähintään 50 vuoden aikajänteellä tämmösissä päätöksissä. Kyllä herrat sais nyt äkkiä nuijia nopeutetussa järjestyksessä tämän päätöksen läpi ja suurvankila Pöllään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopetetaan lässytys "kampuksista" ja käytetään tätä sanaa oikeissa yhteyksissä (yliopisto tms.). Vaikka onhan se vankila eräänlainen oppilaitos, johon rikollisuuteen taipuvaiset nuoret suorastaan pyrkivät saadakseen viime silauksen ammatinvalintaansa. Mutta vaikka tämä aika on käsitteiden sotkemisen aikaa (esim. sanktiomalli on "aktivointimalli"), toivoisi viranomaisen edustajan sentään pysyvän asiallisella linjalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä vankilapäätöksiä pitäisi tosiaan katsoa veronmaksajan kannalta. Uusien vankiloiden rakentaminen on todella kallista, sateessa tehdyt rakennukset homehtuva melko nopeasti ja vankeinhoidon palkkakulutkin Suomessa ovat maailman huippua. Ulkoistaminen Venäjälle toisi säästöjä ja samalla toimisi myös pelotteena rosvoille. Kukaan ei tekisi enää rikoksia kun olisi riski joutua Venäjälle lusimaan.
Olisihan se ihan eri asia lusia pari vuotta venäläisessä murjussa verratuna suomalaiseen luxus-vankilaan.

Niin se on

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Venäjälle ulkoistettaisiin niin säästöä tulisi rajusti. Verorahoja säästyisi kun vankivuorokausi maksaisi 10€ nykyisen 180€ sijaan.

Asiantuntija

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiukkavaara on liian kaukana keskustasta. Rakentakaa koko kompleksi Kaukovainiolle Kotkantielle josta ammattikorkeakoulu lähtee pois. On liikenteellisesti hyvällä paikalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi vankilan pitäisi olla keskustassa? Aivan hyvin joutaa olemaan jossain takahikiällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vankila pitää rakentaa korpeen, tiettömän taipaleen taakse. Kaikki kuljetukset voitaisiin hoitaa helikoptereilla aina rakennusmateriaaleista alkaen. Rikollisten hyysääminen pitää lopettaa. Vankilan pitää olla rangaistus- eikä säilytyslaitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meni tämäkin keskittämispolitiikaksi, Oulussa on jo valtion työpaikkoja, kyllä ne Vaalaan olisi hyvä mennä tai jonnekin vielä kauemmaksi, eikö Ylitornion avovankilaa voisi rukata suljetuksi ja työpaikat ja vangit sinne?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä hieno vankilarakennus Myllytullissa tuottaa asujilleen iloa, kaunis katsella. Hiljalleen asukkaiden kauneuden ja oikeudenmukaisuuden taju alkaa avautua, kun on kauneutta katseltavaksi rakennusta ihaillessa. Pidetään Myllytullin rakennus jatkossakin käyttötarkoituksessa, johon on rakennettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kannatan hiukkavaaraan isoa vankilaa jonne sijoitetas koko maan vaarallisimmat vangit

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (81)

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

126 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Kokoomus opetti suomalaiselle duunarille jo vuosia sitten, että vastakkainasettelun aika on ohi. Sitten Sipilän oikeisto... Lue lisää...
Vastakkainasettelun ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image