Oulu

Reportaasi: Polar Bear Pitching on oululaista arktista hulluutta

Valokuvausalusta lehdistölle. Jollan Marc Dillon pitsaa avannosta, jury kuuntelee. KUVA: Janne-Pekka Manninen
Oulu 25.2.2015 17:42 | Päivitetty 25.2.2015 18:57
Janne-Pekka Manninen

Kalevan toimittaja Janne-Pekka Manninen kävi Polar Bear Pitching -tapahtumassa. Alla reportaasi tapahtumasta.


Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck kävelee ohitseni Raatinrannassa vettä valuen. Miehellä on yllään sortsit, lippalakki ja t-paita, jota koristavat trooppisten kalojen kuvat. Hetki sitten Oreck oli vyötäisiään myöten avannossa.

Vasta Meksikossa ollut Oreck yritti vaatetuksellaan huijata kehoaan luulemaan olevansa vielä lämpimämmillä leveysasteilla, mutta suunnitelma ei tainnut toimia. Polar Bear Pitching starttasi tutulla tyylillään tiistaina kahden aikaan iltapäivällä: jääkarhumaskotti J-Bear hauskutti yleisöä, viulisti Jari Suomalainen soitti avannossa Sibeliusta viululla ja Oreck lausui avaussanat.

Kylmyyttä helpottamaan avantopitsauskisan järjestäjät ovat hankkineet paikalle saunan ja paljun, johon Oreck kiirehtii Suomalaisen seuraksi. Yhtäkkiä lehdistö havahtuu tilanteeseen ja rynnistää paikalle, jossa viulisti on taikonut molemmille viulut: Suomalaisen viulua koristaa Suomen lippu ja Oreckin viulua tähtilippu. Miehet poseeraavat kuvaajille hyväntuulisina, viulut tanassa. Suomalaista ei hidasta edes avannossa kesken soiton katkennut viulunkieli.

Tätäkö on oululainen arktinen hulluus? Raatinrannassa näyttää kyllä siltä, että täällä ei järki päätä pakota. Sää on kurja, harmaa ja lämpöasteita pari kappaletta. Pitsausvuoroaan odottavat yrittäjät värjöttelevät kylpytakki päällään,sadat katsojat juovat kuumaa mehua ja yrittävät liikkua lämpimikseen. Silti tunnelma on hauska, rento ja innostunut.

Polar Bear Pitching jatkaa samaa karnevaalimeininkiä kuin toinen maailmankuulu oululainen ilmiö, ilmakitaran maailmanmestaruuskisat. Pitsauskisassakin nähdään jo entistä erikoisempia vaatteita ja tyylejä: avantoon pulahtaa iltapäivän aikana mies korkokengissä, bändi kahden kitaran kanssa ja amerikkalainen Carlos, joka avaa hissipuheensa karjaisemalla "Perkele!" ja ottamalla viinahörpyn.

Avannossa puhuvien startup-yrittäjien osa ei ole kadehdittava. Kylmä vesi vapisuttaa ääntä ja saa jotkut sekoamaan sanoissaan. Lyhyestä virsi kaunis onkin monella päivän teema, ja sijoittajille tarkoitettu viesti on hiottu kohdalleen. Ruotsalainen Mats Horn esittelee rannekellon lailla puettavaa älypuhelinta, mutta ensimetreillä kylmä vesi on salvata hengen. Vai onko? Horn kokoaa itsensä ja pitää puheensa ammattimaisen tyynesti, kiirehtimättä sanoissaan ja kertomalla tarinansa rauhallisesti.

Toinen vähintäänkin yhtä vaikuttava esiintyjä on entinen urheilijatar, Israelista saapunut yrittäjä Michal Hubschmann, joka seisoo avannossa kuin ilmastoidussa toimistossa. Tätä naista ei hyinen vesi hätkäytä.

J-Bear haastattelee avantopitsaajia näiden noustua vedestä yhden kysymyksen verran, johon kaikilla on aikaa vastata kun verenkiertokin pelaa vielä. J-Bear sanoo haluavansa ottaa "bearfien" kaikkien kanssa, mutta siihen ei ole tullut tilaisuutta. Hankala saada maskottia samaan kuvaan, kun se on tuolla avannon reunalla mikrofoni käpälässä. Sinänsä jääkarhu on helposti lähestyttävä ja myös helposti lähestyvä: yleisölle näytetyssä videoinsertissä J-Bear eli Jason Brower tervehtii pääministeri Alexander Stubbia haastattelun aluksi halaamalla häntä.

Lehdistölle on varattu oma paikkansa avannon laidalta, ja kuvaajille on tarjottu vielä makuupaikkakin aivan kuin ampumahiihdossa. Siniseltä patjalta voi käydä ottamassa jään tasalta valokuvia pitsaajista avannossa, mutta tasapuolisuuden vuoksi kuvauspaikalla saa makoilla vain viidentoista sekunnin ajan ennen kuin vuoro on annettava muille. Polar Bear Pitching toimii kuin hyvin öljytty koneisto: tapahtuma striimataan livenä netissä ja paikan päällä on äänentoisto ja pitsaukset heijastetaan videoscreenille rannalla seisoskelevan yleisön nähtäville.

Kylmyys alkaa tuntua yleisön joukossa. Pitsauskisan edetessä rannalla puheensorina yleistyy ja paljussa pitkään viihtyvä Suomalainen on aloittanut jamit lahtelaisyhtye Ancaran kanssa. Ancara soitti avannossa kahden kitaran voimalla powerballadin, ja nyt bändin muusikot soittavat paljun laidalla viulistin kanssa. Karnevaalimeininkiä.

Polar Bear Pitching 2015 alkaa lähestyä loppuaan. Varpaita palelee, ja kuuma mehu on loppunut. Sataa vähän jotain veden ja lumen välimaastosta. Vielä viimeinen satsi yrityksiä molskahtaa avantoon puhumaan sijoittajille, ja urakka on ohi.

Ei kun lämmittelemään.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Joo. Milloin keksitään tapahtuma, jossa myyntipuhe pidetään kiehuvassa vedessä? Tai hetkinen, minähän sen juuri keksin. Siis saanko miljoonan euron rahoituksen kiehuvan ideani toteuttamiseen, pliis?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tapahtuma-alue oli ahdas. Näyttö suttuinen ja Avantoon ei nähnyt tungoksenn takia. Järkkärit olivat rajanneet alueen ahtaaksi vaikka tilaa olisi ollut.
Aidat ovat oululaisten tapahtumien perusta. Kuka osaisi järjestää joskus jotain ilman aitoja ja yrmeitä pitkäpartaisia järkkäreitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

272 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Kun päähenkilömme hallituskausi päättyy voimme tehdä yhteenvedon henkilömme ammattitaidosta, ja se ei ole raponen, on se... Lue lisää...
oppositio odottaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

21.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image