Oulu

Ra­vin­to­loit­si­jat Jussi Kurkela ja Jenny Marjakangas keräävät marjoja ja sieniä metsästä, vaihtuva ruokalista löytyy liitutaululta

Jussi Kurkelan ja Jenny Marjakankaan ravintolassa ruokaa tehdään sesongin parhaista raaka-aineista. KUVA: Pekka Peura
Oulu 22.1.2018 20:51
Elina Ursin

Jussi Kurkelan valtakunnassa ravintola Ostroferian keittiössä on iltapäivällä täysi tohina päällä, vaikka arki-illan ensimmäiseen kattaukseen on reilusti aikaa.

Taikinakone vaivaa leipätaikinaa ja Kurkela vispaa käsin suklaamoussea. Äitiyslomalla oleva Jenny Marjakangas touhuaa omassa valtakunnassaan salin puolella ja vilkuilee kopassa nukkuvaa, joulukuussa syntynyttä Väinö-vauvaa.

Oululaispariskunnan vuosi sitten perustaman Ostroferian menestys Viisi Tähteä-sivuston 50 parasta ravintolaa -äänestyksessä on kiirinyt oululaisten korviin: pöytävaraukset ovat lisääntyneet menestyksen myötä.

Ravintola-alan ammattilaisten äänestyksessä Ostroferia pärjäsi oululaisravintoloista parhaiten ja sijoittui sijalle 29. Listalle pääsi yhteensä kolme pohjoissuomalaista ravintolaa, Sky Ounasvaara Rovaniemeltä sijalle 35 ja oululainen ravintola Hugo sijalle 46. Kymmenen eniten ääniä saaneiden joukossa on yhdeksän ravintolaa Helsingistä.

Kurkela ja Marjakangas ovat varsin tyytyväisiä saavutukseen.

– Ammattilaiset arvostavat sitä mitä teemme. Korkeampi sijoitus olisi kelvannut, mutta äänestys oli reilu. Ensi vuonna petraamme sijoitusta.

Lakat suolta ja sienet metsästä

Ostroferian ruokalistaa ei kuuluteta kirkossa. Lista elää parin viikon sykleissä ja voi vaihtua jopa illan aikana. Päivän menu löytyy ravintolan seinältä liitutaululta.

– Jos lista olisi julkinen, se toisi meille ongelmia. Julkinen ruokalista sitoo ja vie meiltä kyvyn tehdä hyvää ruokaa sesongin parhaista raaka-aineksista.

Syksyn sadonkorjuuaika on rankinta työaikaa. Silloin pariskunta vetää hiki hatussa aamuvarhaisesta yömyöhään. Joulusesongin jälkeen helpottaa, kun metsä on lumen peitossa.

– Haemme lakat suolta ja sienet metsästä. Oulussa kerätään metsästä pelkkää priimaa ja raaka-aineiden saatavuus on Helsinkiä parempi.

Kurkela miettii blini-sesongin jälkeistä aikaa ja uusia annoksia. Ruuissa on paljon viime vuodelta tuttuja teemoja.

– Oulua on mukana yhä enemmän. Vaikka annokset eivät ole oululaisia, raaka-aineet ovat.

Uuden ruoka-annoksen tarina syntyy Kurkelan päässä siinä vaiheessa, kun kokki tarjoilee annoksen asiakkaalle.

– Silloin ymmärrän, miksi olen tehnyt niin kuin olen tehnyt.

Kurkela ei tavoittele ruuan valmistuksessa erikoisia annoksia tai makuja.

– Erikoisuuden tavoittelu ei ole erottautumisen syy. Teen ruokaa maku edellä.

Ravintola ja lapset elämän keskiössä

Vaikka Kurkela ja Marjakangas ovat asuneet ja työskennelleet Helsingin parhaissa ravintoloissa ja saaneet oppinsa tunnetuilta keittiömestareilta ja hovimestareilta, Oulu veti pidemmän korren.

– Jos tuote on hyvä, jengi tulee syömään, olkoon ravintola Helsingissä tai Oulussa. Helsingin ongelma on ravintolan lyhyt elinkaari. Uutta pitää keksiä kaiken aikaa.

Asiakkaana oululainen ei Kurkelan mielestä eroa helsinkiläisestä asiakkaasta.

– Oululainen tunnistaa hyvän ruuan siinä missä helsinkiläinen.

Kurkela peräänkuuluttaa Italian maakuntien mukaisen alueellisen keittiön mallia myös Suomeen.

– Alueellisia ruokia on Oulussakin useita, mutta toivon vielä selkeämpää erottautumista.

Kurkelan ja Marjakankaan elämä pyörii ravintolan ja lasten ympärillä. Harrastukset jäivät, kun Ostroferia avattiin.

– Ensi kesänä on tarkoitus mennä naimisiin ja viettää lomaa Ranskassa.

 

Ostroferian tiimi

Jussi Kurkela

Syntynyt vuonna 1982 Kemissä.

Ravintolakokki, Tornion ammattikoulu 2003.

Työskennellyt Helsingissä muun muassa Demossa ja Murussa sekä Oulussa Matalassa ja Seurahuoneella.

Jenny Marjakangas

Syntynyt 1989 Vihannissa.

Tarjoilija, Oulun seudun ammattiopisto, Myllytullin yksikkö 2008.

Työskennellyt Helsingissä Groteskissa sekä Oulussa Matalassa ja Seurahuoneella.

Marjakankaan ja Kurkelan perheessä on kaksi lasta, reilun kuukauden ikäinen Väinö ja kaksivuotias Olavi.

MAINOS

Kommentoi

niin mieki oon tehnny jo kohta 60v marjat metistä ja potut omasta maasta ym sörsselit ja hyvää on ollu .ei oo ravinteleissa tarvinnu syyä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa älyttömän komiaa kuulla että yläasteelta tuttu Vihannin tyttö pärjää hyvin! Kaikkea hyvää toivotan koko perheelle ja bisnekselle, syömään on ehottomasti tultava kun paikkakunnalle osuu ja napattava muitakin tuttuja völijyyn :) Vuoren kokonen arvostus raaka-aineiden laadusta ja hankinnan vaivasta! Huhhii!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lakat suolta? Yleensä ovat marjoja.

Ei vaan hiton hyvä homma, että on tällainen ravintola. Vielä kun tietäisi, kannattaako moniruokavammaisen edes harkita tulevansa, kun listoista ei ole aavistustakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa kilauttaa ja kysyä miten onnistuu sinun ruokavammojesi kanssa. Luulisi, että ruokavammatkin hoituu ravintolassa, joka pystyy lennossa vaihtamaan menutä kesken illan. Vau! Joustoa tuntuu ainakin löytyvän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulipa mieleen kesä ja hillasuot.Toivotan menestystä ja kaikkea hyvää ravintolalle,kuin myös perheelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nää jutut on aina niin ihania. Marjat ja sienet metsästä, omin sormin poimittuna. Mäti blineihin saadaan kun hartaanselällä pilkitään aamulla ennen keittiön avaamista kahen kilon siika, sitä ennen on kompostista kaivettu itse kasvatetut surviaisen- ja kärpäsen toukat. Illalla ammutaan huomenna listalla oleva hirvi. Lähiruokaa, omin pikku kätösin, silvuplee !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä tapauksessa nuo jutut taitaa olla ihan tosia eikä vain tarinoita. Jutusta ehkä vielä puuttui maininta tasokkaasta viinitiedosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja on erinomainen ruoka, aivan maailman valioluokkaa! Mutta heti tosiasia, ettei tämä ravintola mättämis-syömistä varten. Aivan taivaallista, että joku näkee vaivaa hakea ja löytää paikallisia raaka-aineita, todellista ravintolakulttuuria!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

237 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Lahtari haikailee 100 vuotta vanhoja ihania lahtiaikoja, silloin sai lain nojalla hävittää väärinajattelijoita. Lue lisää...
Piti olla sovinto!

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image