Oulu

Rasmusta, jenkkaa ja hyvää mieltä

Pyörätuolitanssikurssilla kädet saavat kyytiä. Tanssinopettaja Tiina Keränen opettaa kurssilaisille saman sarjan, jota hän teettää nuorten diskotanssikurssilla. Etualalla Leila Uusitalo.
Oulu 2.3.2006 0:00
Marja Leskinen
Oulun Värtön tanssisalista kantautuu The Rasmuksen musiikki ja se soi isolla. Sitten alkavat kaikua melkein yhtä isolla komennot.

"Uudelleen, yksi kaksi kolme, ympäri, venytä!"

Liikuntasalissa on käynnissä pyörätuolitanssikurssi, ja paikalla parisenkymmentä kurssilaista Oulusta ja Oulun seudulta. Tunti aloitetaan verrytellen, ja kun käsien liikesarja on opeteltu tanssinopettaja Tiina Keräsen johdolla, annetaan musiikin pauhata ja tehdään liikkeitä kierros ja päälle vielä toinenkin.

"Huh huh", kuuluu kommentteja sarjan loppuvaiheessa.

"Tätä pitää kyllä oikein miettiä, että miten ne kädet oikein menikään", puuskahtaa toinen.

Koska paikalla on oikea tanssinopettaja, ohjeita tulee heti.

"Ihan kuin laittaisitte voita leivän päälle ja tämä toinen on kuin jousiammuntaa", ohjeistaa Keränen kurssilaisia.


Oululaiselle Laura Kemppaiselle
Keräsen luotsaama kurssi on ollut enemmän kuin iloinen yllätys. Hän on osallistunut pyörätuolitanssikursseille aikaisemminkin, ja vaikka ne ovat olleet mieluisia, iloa on himmentänyt jatkuvuuden puuttuminen.

Laura Kemppaisen mukaan kurssilaiset sitoutuisivat tanssikurssille mielellään vakituisesti.

"Siksi on hienoa, että Tiina haluaa jatkaa meidän kanssa ja lähti tätä vetämään keväälläkin. Näitä liikkeitä ei tulisi tehtyä ilman kurssia, ja on mukavaa, että täällä kokoontuu porukka ja meillä on joku, joka tulee tänne meitä varten."

Kemppainen on tyytyväinen myös tuntien sisältöön. Kurkotukset ovat avanneet lukkoja ja jumituksia, vaikka paikat eivät kurssin jäljiltä ole kipeytyneetkään.

"Tykkään musiikista. Ja nyt kun on kunnon pyöräkin alla, pääsee menemään ja tekemään liikkeitä. Opettaja osaa hyvin huomioida, että tuolin kanssa ei voi tehdä valtavan nopeita liikkeitä, vaan tempo pitää olla sopiva."

Tiina Keränen on suorittanut arvosanan erityispedagogiikassa, joten erityisryhmien liikuntamahdollisuudet ja rajoitukset ovat hänellä tiedossa. Silti kurssin vetovastuun otettuaan hän lähti avartamaan myös omaa ajatusmaailmaansa.

"Piti tehdä itsellekin selväksi, että mitään rajoituksia ei ole. Täällä tehdään käsille sama sarja, jota opetan myös nuorten diskotanssikurssilla."

Samaa mieltä ovat kurssilaisetkin. "Tuoli antaa myös mahdollisuuksia", Mika Kyllönen muistuttaa.

Tunnin loppupuolella kädet jätetään hetkeksi rauhaan ja musiikkikin vaihtuu Madonnasta jenkkaan. Ohjaajan komennot kaikuvat taas kirkkaina. Kun hän siirtyy hetkeksi sivuun, käy kurssilaisille kuten liikkujille ja jumppaajille tapaa käydä kaikilla kursseilla: ryhmä seisahtuu hämmentyneenä paikalleen.

Sitten saavat työskennellä vatsalihakset, kun hyväntuulista joukkoa alkaa naurattaa koko touhu.

"Musiikki ja tanssi on sellainen elementti, että siinä liikuntavamma unohtuu. Siinä tanssijat rentoutuvat ja virkistyvät", vahvistaa kurssia seuraava virikeohjaaja Jouni Qveflander Oulun invalidien yhdistyksestä.

Vaikka kaikki nyt sujuukin kuin tanssi, ei muutama kuukausi aikaisemmin näyttänyt yhtä hyvältä. Itse asiassa koko kurssin järjestyminen ehti olla vaakalaudalla.

"Siinä mietittiin monenlaista kuviota, miten tämä toteutettaisiin. Tilausta tälle on", Jouni Qveflander lisää.

Kun kaupungin liikuntavirasto näytti hankkeelle vihreää valoa, käynnistyi pyörätuolitanssikurssi Oulu-opiston järjestämänä. Jouni Qveflander on tyytyväinen, mutta enemmänkin olisi tehtävissä. Hän näkisi mielellään urheiluseurat kehitysvammaisten liikuntamahdollisuuksien järjestäjänä.

"Tarkoitus olisi kehittää kehitysvammaisille samoja asioita kuin meille terveillekin. Urheiluseuroissa voisi olla omat jaokset kehitysvammaisille ja he voisivat olla muiden mukana, eikä aina keskenään. Siinä voisi olla tulevaisuuden suunta."

Tiina Keränen puolestaan muistuttaa, että Oulun tanssikaupungin maine painaa sekin.

"Siksi Oulussa olisi syytä järjestää tanssikursseja myös erityisryhmille, kuten pyörätuolissa oleville", Oulun konservatoriosta tanssinopettajaksi valmistunut Tiina Keränen huomauttaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

66
Lomallakin kannattaa muistaa nauttia alkoholia kohtuudella, tissuttelu hankaloittaa stressistä ja rasituksesta palautumista
64
Kaupunginvaltuusto linjasi: Oulun lukioista ei päätetä osana palveluverkkouudistusta
55
Oulun kaupunginteatterin ongelmat menivät kirjelmänä hallitukselle – ”Kattava asialista siitä, mitä teatterissa henkilö­kunnan sisällä tapahtuu"
36
Elina Lepomäki: "Tarve, joka Suomella oli sote-uudistukseen kymmenisen vuotta sitten, on aika pitkälle jo mennyt ohi."
33
Kiikelin Löylymaailman suunnitelmia kiiteltiin – veneharrastajia huolettaa sataman toimivuus, oululaiset toivovat savusaunaa
28
Trump haluaa luoda Yhdysvalloille "avaruusvoimat" – pelkkä läsnäolo avaruudessa ei riitä takaamaan Yhdysvaltojen puolustusta
27
Raportti: Ranska käännyttää alaikäisiä turvapaikanhakijoita rajaltaan kovin ottein, 12-vuotiaat telkien taakse

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta aamuyöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

177 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Sipilä jatkoon! Höpö höpö, mies joka luulee että kun rangaistaan köyhiä, eläkeläisiä, työttömiä, opiskelijoita, eläkeläi... Lue lisää...
Härski

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image