Oulu

Ra­ken­nus­lu­pien myöntämistä sujuvoitettu Oulussa – byrokratian mutkia suoristettu, päätösvaltaa delegoitu useammalle

Oulussa on haettu viime vuosina paljon rakennuslupia. Arkistokuva. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 7.3.2018 16:40
Arja Mikkola

 

Rakennusluvittajien työt ovat tuplaantuneet viimeisten kolmen vuoden aikana, kertoo Oulun kaupungin rakennusvalvonnan johtaja Pekka Seppälä.  Joustavuuteen onkin panostettu. Päätösvaltaa on delegoitu niin, että arkkitehdit ja insinöörit eivät pelkästään valmistele vaan tekevät myös päätöksiä. Rakennuslautakuntakin on delegoinut päätöksentekoa joulukuusta alkaen.

– Ideana on, että tehdään hommat ketterämmin ja nopeammin, jolloin asiakaspalvelu paranee. Tavoitteena ei suinkaan ole mikään kilpajuoksu. Halutaan vain oikoa mutkia niin, että luvat saataisiin ulos mahdollisimman nopeasti.

Viranhaltijat voivat tehdä päätöksiä vaikka joka päivä ja lainvoimaisiksi ne muuttuvat 14 päivässä. Lautakunta tekee päätöksiä harvoin ja sen jälkeen ratkaisut odottavat lain voimaa 30 päivää – pöytäkirjan tarkastuksen jälkeen.

Viranhaltijapäätöksellä hoidetaan nyt esimerkiksi kerrostalolupia.

– Periaate on se, että jos joku uusi kokonaisuus alkaa, hahmotellaan kokonaisuus, joka viedään lautakuntaan. Poliitikotkin ovat siitä innostuneita. Me emme tee tarkoituksenmukaisuusharkintaa, senhän tekee kaavoittaja. Me teemme laillisuusharkintaa, katsomme, että se täyttää määräykset ja se on kaavan mukainen, Seppälä toteaa.

Selkeät poikkeamiset viedään toki lautakuntaan.

Tiukoilla kuitenkin ollaan, varsinkin flunssa-aikana. Seppälä toivookin lisävoimia.

– Meillä on selvä tarve saada resursseja esimerkiksi korjausrakentamiseen ja talotekniikkaan. Ne ovat nousevia trendejä.

MAINOS

Kommentoi

15 vuotta jälessä muita.Kannattaa tästäkin tehdä juttua.Maakunnissa asiat hoidettu tuon suuntaisesti jo kymmeniä vuosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saataisiin jos Oulun kaupunki lopettaisi vaatimasta semmoisia juttuja jotka on laissa nimen omaan mainittu ettei tarvitse lupaa. Esim. Lappeen suuntaisesti asennetut aurinkopaneelit ei tarvi lain mukaan mitään erillistä lupaa. Oulussa se kuitenkin jostain syystä vaaditaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kaupungeilla keskenään kilpailu menossa että mistä saa nopeiten luvan, vai mistä moinen innostus aiheeseen?
Kertokaapa tähän samaan lehtijuttuun että miksi lvi puolelta saa neuvontaa oli sitten kyseessä lupa asia tai ei mutta rakenneasioihin puututaan vasta työmaalla,kun ne on jo tehty? Voihan toki lupakäsittelyä nopeuttaa mutta se ei saa olla ohjauksesta pois kuntalaisten kustannuksella. päinvastoin, ohjausta tulisi lisätä ennen luvan myöntämistä eikä sitten kun työt on tehty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin lentää persielleni kun vasta olin jättänyt luvat sisään niin seuraavalla viikolla tuli jo lupa. Ei tullut mieleenkään että omakotiluvan voi missään saada viikossa. No olihan tuolla pari tonnia hintaa, mutta valmis olen tuon summan maksamaan. Ei kai täällä mitään saa ilmaiseksi. Nostan hattua tuolle porukalle jos lupamäärän kaksinkertaistuminen pitää tosiaan paikkaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko syytä keskittyä enemmän suunnittelioiden ja työnjohtajien koulutukseen ettei viranomaisen tarvitse korjauttaa jatkuvasti virheellisiä suunnitelmia sekä virheellisesti tehtyä työtä ! Sen sijaan tärkeintä tuntuu olevan että lupa saadaan äkkiä ja päästään tekemään väärin suunniteltua työtä. Taloyhtiö palkkaa sitä varten "päteviä suunnittelijoita ja asiantuntioita aivan turhaan jos kuitenkin lopputulos on surkea.

nykyinen toimintamalli on hyvä ainakin korjaushankkeissa joissa edes rakennusvalvonta yrittää ennen luvan myöntämistä saada suunnitelmat sille tasolle että niillä voi työn aloittaa. Suunnittelijoita ei tunnu paljon hyvä lopputulos tai määräykset kiinnostavan, vaan jotain suhastaan paperille ja kuitataan rahat pois maksajalta perävalotakuulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä sinänsä - kun ilmanmuuta peruttavia Lasaretinsaaria ja Torihotellia ei toisteta vaan ajatellaan ensin mitä minnekin kuuluu - jos kuuluu mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö rakennusluvat ole mennyttä aikaa tarkistakaa ydinvoimalan työmaa pelkkä ilmoitus rakentamisesta on riittävä yhden mukaisen kohtelun on ei hyväksynyt ja Suomi on allekirjoittanut sopimuksen jos tulee riitaa pitää asia käsitellä siellä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko Oulussa rakentaminen on ylikuumentunut?
Vanheeneeko ja poistuuko asuntoja käytöstä, muuttaako ympäristökunnista ihmiset Oulun taajamaan?.

Katsoin myytäviä ja vuokrattavia asuntomääriä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sujuvoittamistapa hyvinkin... toimin usean taloyhtiön hallituksessa ja omasta kokemuksesta voin sanoa, että esimerkiksi linjasaneeraushanketta sujuvoittaa parhaiten ammattitaitoiset valvojat sekä suunnittelijat. Ammattitaitoinen valvoja sekä suunnittelija osaa viedä koko hankkeen läpi vähintäänkin puolta nopeammin kuin tyypillisesti niissä menee. Yllätyksenä tuli myös että tämä sujuvoitti yhteistyötä myös viranomaisten kanssa niin että lupapäätöksen sai alle viikossa ja samalla käsittelyllä myös kaikki kohteen suunnitelmat oli tarkastettu sekä työnjohtajat hyväksytty.
Kannatan toki sitä, että yhden hankkeen asiat voidaan yhden viranomaisen kanssa, mutta kyllä parasta sujuvoittamista on hyvät suunnittelijat ja taloyhtiön palkkaama valvoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:36
CNN: Vaarallisten siirtolaisnuorten pidätyskeskuksia syytetään epäinhimillisistä oloista USA:ssa
7:00
Kesä on hyvässä ja pahassa uusintojen aikaa – Ola, Topi ja Tapsa 300 vuotta -konsertti kallistuu paremmalle puolelle
7:00
Hitchcock on elokuva, jonka nimen pitäisi olla Alma – ohjaajamestari kuvaa Psykoa, mutta keskiössä on suhde vaimoon
7:00
Näin sujuu Mirja Vehkaperän perheen muutto Brysseliin – "Viimein äiti ehtii töistä illaksi kotiin" Tilaajille
7:00
Tavoitteena 17 metrin rutiinisuoritus – kolmiloikkaaja Simo Lipsanen kuuluu Suomen harvoihin mitalitoivoihin yleisurheilun EM-kisoissa elokuussa
7:00
Kultarannan keskustelut – yteisten asioiden hoitajat ovat hyviä keskustelijoita silloin, kun asiat ovat tarpeeksi suuria Lukijalta
6:30
Kokoomusnuorten vetäjä ottaisi vihreät hallitukseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Ahvenanmaan maakunnassa pohjoistuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa lännen ja luoteen välinen tuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Ahvenanmaan maakunnassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Keskusta on ahneuden perikuva. Tämän osoittaa hallituksen ja erityisesti Sipilän toiminta. Köyhiltä ja sairailta leikata... Lue lisää...
KEPU PETTÄÄ AINA

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image