Oulu

Mainos

Raastava väsymys syö toimintakyvyn - liminkalainen perheenäiti sai vä­sy­my­soi­reyh­ty­mä-diagnoosin vasta vuosien piinan jälkeen

Virallisen diagnoosin Krista Nurminen sai tämän vuoden tammikuussa, mutta moninaiset oireet alkoivat homealtistuksen seurauksena Tampereella kahdeksan vuotta sitten. KUVA: Anu-Maija Kärjä
Oulu 5.3.2018 6:18
Anu-Maija Kärjä

– Ongelmana on se, että tehoavat lääkkeet eivät ole käypää hoitoa, väsymysoireyhtymää sairastava Krista Nurminen huokaisee.

Ennen sairastumista Nurminen oli aktiivinen kahden lapsen äiti. Hän kävi salilla, tanssi ja lenkkeili. Sosiaalisella perheenäidillä riitti ystäviä ja arjen pyörityksen rinnalla paukkuja oli myös opiskelulle. Nyt toimintakyky on alentunut murto-osaan entisestä.

– Jos tahdon mennä Prismaan, joudun ottamaan pyörätuolin, kun en jaksa kävellä. Ruuanlaitto ja pyykkääminen vaativat ponnisteluja, ja arjen pyörittäminen on käytännössä puolison vastuulla.

Virallisen diagnoosin Nurminen sai tämän vuoden tammikuussa, mutta moninaiset oireet alkoivat homealtistuksen seurauksena Tampereella kahdeksan vuotta sitten.

– Asunnosta löytyi hometoksiineja. Muutimme vanhempieni luo Kajaaniin evakkoon, ja kun puolisoni sai töitä Muhokselta, päädyimme asumaan Liminkaan.

Nurmisen vointi normalisoitui ja lapsiperhe-elämä Limingassa sujui mukavasti. Kotiäiti toimi välillä myös perhepäivähoitajana. Sosiaalista elämää rajoitti kuitenkin kerhotilojen ja julkisten paikkojen sisäilmaongelmat.

Kun Nurmisen perheeseen syntyi vuonna 2012 toinen lapsi, tilanne paheni uudestaan.

– Synnytyksen jälkeen kroppa joutui oudoille kierroksille. Välillä olo romahti, enkä jaksanut mitään. Laitoin sen aluksi hormonien piikkiin.

Sairaanhoitajan opinnot olivat keskeytyneet vuosia sitten, mutta palo hoitoalalle terapiaopintojen muodossa tuntui sopivalta yhtälöltä vaihtelevan jaksamisen rinnalla.

– 2014 aloitin monimuoto-opiskelun ja osa-aikatyön. Työt oli kuitenkin pakko lopettaa huonon sisäilman takia, ja sen jälkeen en ole enää palautunut. Kroppa romahti kokonaan. Sain rytmihäiriöitä, en saanut henkeä ja meinasin nukahtaa pystyyn.

Vuosien aikana Nurmiselle on käynyt selväksi, että moninaiset oireet halutaan niputtaa psykiatrisiksi ongelmiksi.

– Minulle määrättiin rauhoittavia, että pystyisin nukahtamaan. Samaan aikaa minulle kokeiltiin kilpirauhaslääkitystä. Olin ihan zombie. Puoliso vei minut lopulta psykiatriseen päivystykseen.

Nurmiselle suositeltiin kahden viikon hoitojaksoa, mutta osastolle nainen ei halunnut jäädä.

– Kun pääsin kotiin, nukuin ja nukuin. Myöhemmin minulle tehtiin myös kattavat psykiatriset testit, vaikka tiesin, että kyse on jostain muusta.

Kesällä 2016 Nurminen kävi yksityisellä lääkärillä, joka sanoi kaiken oireilun viittaavan väsymysoireyhtymään. Virallinen diagnoosi oli sekä helpotus että järkytys.

– Vihdoinkin tiesin, että ongelma ei ole päässäni. Järkytys se oli siksi, että parantavaa hoitoa ei ole.

Nurminen on menettänyt puuhakkaan arkensa ja monta ystävää. Tällä hetkellä lääkärit pitävät häntä työkyvyttömänä, mutta vakuutusyhtiö on asiasta eri mieltä.

– Olen työkyvytön työtön työnhakija. Kokeilussa on hydrokortisoni- ja liotyroniini-lääkitykset, jotka voivat kohentaa vointiani. Haaveilen sosionomiopinnoista, uusista ystävistä ja toivon, että saisin edes puolet toimintakyvystäni takaisin.

– Tällä hetkellä ei tiedetä, mistä väsymysoireyhtymä johtuu. Ei ole yksittäistä labrakoetta, jolla tämä sairaus voitaisiin todeta, vaan se diagnosoidaan poissulkemalla muut mahdolliset taudit, kertoo yleislääkäri Ville Pöntynen Lääkärikeskus Lupauksesta.

Hoidettavuus on suuri haaste, sillä oireita tutkitusti lievittävää lääkettä ei ole ainakaan vielä löytynyt.

– Myöskään uusimmat kansainväliset diagnostiset kriteerit eivät ole yleisesti käytössä Suomessa, Pöntynen huomauttaa.

Hoitosuosituksissa hoidoksi nimetään liikunta sekä kognitiivinen psykoterapia. Myös masennuslääkkeet katsotaan potilaskohtaisesti sopivaksi hoidoksi. Sen sijaan Krista Nurmisen mainitsemaa lääkehoitoa ei listalta löydy.

– Valvira ei käytännössä salli kokeellista lääkehoitoa, josta riittävää tieteellinen näyttö puuttuu. Suoraan puhuen myöskään hoitosuositusten mukaisista terapioista ei ole näyttöä väsymysoireyhtymän hoidossa, eli tässä on selkeä ristiriita.

Monen muun väsymysoireyhtymää sairastavan ohella Nurminen ei voi paljastaa häntä hoitavan lääkärin nimeä. Kokeiltavat lääkkeet määrätään eri diagnooseihin, jotta lääkärille ei synny ongelmaa viranomaisten kanssa.

– On kumma, jos Suomessa pitää hoitaa potilaita salassa, ja olen valmis ottamaan tähän kantaa. Lääkärit on tehty kädettömiksi, Pöntynen sanoo.

Viime syksynä väsymysoireyhtymää sairastavia potilaita hoitaneen lääkäri Olli Polon yksityispraktiikka suljettiin Valviran päätöksellä. Potilaiden hoidossa oli käytetty lääkeaineita, joiden käyttöaiheisiin väsymysoireyhtymä ei lukeudu.

Valvira perusteli päätöstään potilasturvallisuudella, sillä Polon katsottiin aloittaneen potilaillaan kokeellisia hoitoja, jotka eivät olleet lääketieteellisesti perusteltuja.

Myös Pöntynen on saanut Valviralta kirjallisen varoituksen tämän vuoden helmikuussa.

– Jos en muuta toimintatapojani myös väsymysoireyhtymän hoidossa, oikeuksiani lääkärinä tullaan rajoittamaan, hän kertoo.

– En ole huolestunut itsestäni vaan potilaista, jotka jäävät apua vaille. Tavoitteeni on olla viimeinen lääkäri, jota rangaistaan potilaan hoitamisesta parhaan mahdollisen tietämyksen ja osaamisen mukaisesti.

Krooninen väsymys-oireyhtymä

  • CFS (chronic fatique syndrome) eli krooninen väsymysoireyhtymä. Sairaudesta käytetään nykyään myös nimityksiä ME eli lihaskipuja aiheuttava aivo-selkäydintulehdus ja SEID eli elimistön huonon rasituksensiedon aiheuttama sairaustila.
  • Krooninen väsymysoireyhtymä on vakavasti elämää rajoittava fyysinen sairaus, jota psyykkiset syyt eivät selitä.
  • Sairauden oirekuvaa hallitsee useimmiten äkillisesti alkanut ja pitkäkestoinen uupumus, joka pahenee vähäisessäkin fyysisessä tai henkisessä ponnistelussa, eikä se lievity levolla.
  • Diagnoosia ei voida tehdä lääketieteellisin tutkimuksin, vaan se perustuu tarkkaan taudinkuvan selvittämiseen ja muiden syiden poissulkuun.
  • Sairauden syntymekanismi on edelleen tuntematon, eikä kokeiltujen lääkitysten tehoa ole voitu tutkimuksin todistaa.
  • Sairaus on oireidensa puolesta aaltoileva, mutta aluksi oireilu on jatkuvaa.
  • Tutkimusten mukaan puolet aikuisena sairastuneista sairastaa vielä 10 vuoden kuluttua.

Lähde: Terveyskirjasto

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

Yhdeksän vuotta sitten suomalaisiin(kin) piikitettiin eräs aine, joka alkoi "väsyttää". Toisia enemmän (hallitsemattomia nukahtamisia), toisia vähemmän. Kannattaisko tutkia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos jonkun, niin julmasti potilaat heitteille jättävien Käypä hoito -lääkärien, soisi sairastuvan krooniseen väsymysoireyhtymään, sisäilmasairauteen ja/tai vaikeasti hoidettavaan kilpirauhasen vajaatoimintaan. Näiden potilaiden "hoito" on tällä hetkellä pöyristyttävän surkeaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki laitetaan aina cfs:ksi. Tässäkin on vaarallisia homeita ollut osana sairastumista. Ne ovat hermomyrkkyjä ja niille altistuminen tarvitsee vain pienen määrän uusiakseen oireita. Tämä lääkäri, jolta vietiin oikeudet, on ollut tappaa ihmisiä. Hoidot ovat olleet vähintään arveluttavia ja näissä Facebook-ryhmissä ylistetään niin amfetamiinia kuin käärmeöljyjä hoidoiksi. Näihin halpohin menee lasten vanhemmatkin. KUN tämä lääkäri ei tutkinut edes perussairauksia, vaan aloitti heti mitä kummallisemmat hoidot, niin eräskin potilas ei päässyt enää sängystä liikkumaan. JOS paranee suolavedellä, on vain luulosairas, joka haluaa hallita tällä tavalla ympärillään olevia. Jos potilas vain viitsisi olla julkisella hoidossa, kaikkihan nämä ovat parin yksityislääkärin potilaita, niin heiltä tutkittaisiin paremmin ensin kaikki perussairaudet, jotka aiheuttavat aivan samat oireet. Vaan kun nämä yksityiset lääkärit kirjoittavat helpommin sairaslomaa ja todistuksia Kelaan, niin terveetkin pääsee eläkkeelle. Rahalla saa, hevosella pääsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa "lääke" väsymysoireyhtymään on sopivan raskas liikunta ja kunnon päivä ja yöunet.
Lääkkeet..niistä mistään ei ole apua..plasebo vaikutusta ehkä :/

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Potilaiden hoidossa oli käytetty lääkeaineita, joiden käyttöaiheisiin väsymysoireyhtymä ei lukeudu."
Vain väsymysoireyhtymän ja kilpirauhasongelman osalta joutuu Valviran vainolistalle, mikäli käyttää lääkeaineita muihin kuin virallisiin käyttöaiheisiin. Monia lääkkeitä käytetään lääkärin harkinnan mukaan ohi virallisten käyttöaiheiden, minkä THL ja Valvirakin ovat myöntäneet. Miksi vain CFS:ää ja kilpirauhasongelmia hoitavat lääkärit joutuvat vainon kohteeksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan. Mieliala- ja unilääkkeitä määrätään ilman muita sairauksia poissulkevia testejä ja kunnollista kliinistä tutkimusta. Tähän tulisi puuttu isolla kädellä. Omaa kilpirauhasen vajaatoimintaani hoidettiin seitsemän vuotta masennus- ja unilääkkein. Menetin tuona aikana yritykseni, kotini ja omaisuuteni. Velkaa maksan vielä eläkkeelläkin. Kuka ottaisi vastuun?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti näiltä cfs potilailta on suljettu keuhkoembolia pois. Oireet sopivat myös emboliaan. kaikilla cfs,ää sairastavilla on ainakin joku altistava tekijä taustalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääkärit joutuvat Suomessa hoitamaan potilaita salaa. Tämä on täysin käsittämätön kehityskulku. Lääkärilehti kirjoittaa koko ajan yksisarvisista ja puoskareista, lukekaa Lääkärilehteä niin näette, se löytyy netistä ja Facesta kaikkien luettavaksi. Ne ovat tärkeitä asioita, joista tulee Lääkärilehden mielestä kirjoittaa joka numerossa. Ne ovat merkityksellisiä asioita. Potilaiden hoito ei ole merkityksellistä.

Onneksi Ville Pöntynen on jaksanut nousta barrikadeille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääkärit ja länsimainen lääke"tiede" hoitaa oireita, ei sairauksia. Niinpä kaikki tarmo ja rahoitus laitetaan kroonisten pitkäaikaistautien oireiden kurissapitämiseen, ei itse sairauden parantamiseen. Näin toimien varmistetaan pörssiyhtiöiden rahavirta tulevaisuudessakin. Miksi sitä nyt maksavaa asiakasta päästäisi menemään?
Lääkeyritykset kouluttavat lääkäreitä ja siihen koulutukseen ei kuulu mm. ravinnon merkitys terveyden ylläpidossa tai mikään muukaan lääkkeetön hoito. Surullista katsottavaa. Pitemmän päälle yhä suurempi joukko poistuu tyytymättömänä lääkäreiden luota ja yrittävät "puoskaria" kun mikään muu ei ole auttanut. Ja kas kummaa, aika usein parantuminen löytyy puoskarilta. Ei nyt ehkä ihan yksisarviselta mutta vaihtoehtohoidosta kuitenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monia elämäntapasairauksia (korkea verenpaine, tyypin 2 diabetes..) hoidetaan lääkkeillä, koska potilaat eivät halua tai saa muutettua elintapojaan. Terveet elämäntavat on aina hyväksi, mutta kaikkia sairauksia ei niillä voi hoitaa.

Krooninen sairaus on usein nimensä mukaisesti pitkäaikainen, jopa koko elämän mittainen. Näihin ei usein ole olemassa parantavaa hoitoa. Uskomushoidot on sitten asia erikseen, mutta lääketiede ei käytä niitä, koska niiden vaikuttavuudesta ei ole tieteellistä näyttöä. Jos joku kokee parantuneensa, se voi johtua plasebosta.

Moni sairaus on myös sellainen, että paranee itsekseen. Turha silloin on lääkärin mitään tehdä, ellei siihen liity esimerkiksi kovia kipuja. Vaihtoehtohoitoja antavalla on usein enemmän aikaa kuunnella potilasta, mikä vaikuttaa jo paljon siihen, miten potilas kokee tilanteen.

Lääkäreitä kouluttaa yliopistot, joissa tehdään pääsääntöisesti riippumatonta tutkimusta. Lääkeyritykset toki lobbaa ja järjestää lisäkoulutuksia, mutta akateemisen tutkinnon suorittaneella tai sitä suotittavalla, pitäisi olla kyky arvioida tietoa kriittisesti. Tämä toiminta on myös tarkoin laissa säädeltyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Häntäkin koskee tämä uusi aktiivimalli, ja heitä on paljon: lähes kaikki työkyvyttömyyseläkettä odottavat, työkyvyttömät, ovat aikansa työnhakijoina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisartikkelin henkilö sairastui krooniseen väsymysoireyhtymään jo kahdeksan vuotta sitten. Siis aikana kun Sipilän halllituksen aktiivimallista ei oltu kuultukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa Suomessa olla enää patologi joka saa julkisella puolella potilaalle tehdä jotakin mutta vain ruuminavauksen pyydettäessä. Muuten potilas maksaa yksityiselle hoidoistaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On niin tyypillistä, että määrätään ensin masennuslääkkeet, kun oikeaa tautia ei osata hakea. Masennuslääkkeet tekee zombin niitä käyttävästä. Ihme, ettei niiden määräämiseen puutu kukaan. Mutta oikean lääkityksen saaminen on vaikeaa, kun valviira määrää miten mitäkin tautia tulisi lääkitä. Paljonkohan turhia masennuslääkkeitä syödään tämän vuoksi? Mutta paljonkos muitakin lääkkeitä syötetään ihmisille aivan turhaa, vaikka varsinaista tautia ei edes olisi. Verenpainelääkitys on yksi sellainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdestä masennuslääkekuurista entiselleen toipumiseen voi mennä 5 vuotta. Niitä ei pitäisi määrätä kenellekään, sillä masennuksesta toipuu kyllä ajan kanssa. Sitä aikaa ei vaan sairastuneelle anneta, vaan yritetään kemiallisesti aivoihin vaikuttamalla saada ihminen pikaisesti takaisin töihin. Mieli ei ehdi aidosti toipua ja masennuslääkkeet saattavat usein viedä potilaan vaikeampaan masennustilaan. Älkää syökö niitä, vaan vaatikaa pidempää sairaslomaa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verenpaine olisi mahdollista hyvin usein saada laskemaan myös ilman lääkkeitä, mutta ihmiset ei halua lisätä liikuntaa, laihduttaa normaalipainoon tai luopua meetwurstista ja salmiakista. Kohonneella verenpaineella on selvä yhteys sydänperäisiin kuolemiin, siksi verenpainelääkkeitä käytetään. Jos et halua lääkkeitä, elä terveellisemmin :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenenkä asialla ovatkaan ne henkilöt, jotka päättävät käypähoitöohjeista? Lääkärioikeuksien säilyttämisen vuoksi on pakko orjallisesti noudattaa, vaikka tietäisikin olevan vääriä. Tiedetään, että yhteiskunnalle tulee todella kalliiksi lääkärien pakko-ohjeistetut vajaat, tai jopa täysin väärät hoidot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kelan ja eläkelaitosten ja muiden vakuutusyhtiöiden valta on käsittämätöntä. On paljon ihmisiä, jotka hoitavien lääkärien mielestä ovat työkyvyttömiä, mutta nämä eri laitokset pitävät työkykyisenä. Kävelevät surutta hoitavien lääkärien näkemyksien ylitse. Se on väärin. Siinä pieni tavallinen ihminen on heikoilla. En ihmettele lainkaan, että monetkaan eivät jaksa taistella oikeuksiensa puolesta. Surullista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kannattaa mennä allekirjoittamaan kansalaisaloite. Fi. Tähän on menossa adressi. Jakakaa ja allekirjoittakaa yli 50000 nimeä, niin saa tämäkin ongelma julkisuutta ja käsittelyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On meillä tosi valvira ei anna lääkäreiden edes yrittää hoitaa ,mitenkäs valviralla menikään valelääkäri hommissa seli,seli ja sitä rataa .oisko valvirassa aiheellista jotku yt, käynnistää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)
Mainos
Mainos

Uutisvirta

4
Jos ei maalis maata näytä, niin ei huhtikaan humauta – kempeleläinen sääprofeetta kehottaa säästämään lomat elokuulle
2
Oulun kaupungin tilinpäätös yllätti iloisesti – ylijäämää kertyi 43 miljoonaa euroa
2
Verkkoyhteydet katkesivat Oulun teknologiakylässä – korjaustyöt kestävät keskiviikkoon saakka
1
Oululainen Hätälä aikoo investoida kalatehtaaseensa 30 miljoonaa euroa – laajennuksella kasvatetaan vientiä Eurooppaan
1
Maikkulan kartanon alue saa uuden asemakaavan – majoitusrakentamista ja omakotitalotontteja
1
Lastenmusiikki ei näy eikä kuulu – radiotoimittaja Luca Gargano ja oululaiset lastenmusiikin tekijät haluavat muuttaa asian
1
Kärpät yllätti vastuuvalmentajansa Mannerin – ”Olin ihan varma, että olisimme vielä enemmän pulassa”

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Pohjanmaan maakunnassa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.3.

Naapurit

21.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image