Oulu

Puheenaihe: Alkavatko koulut liian aikaisin kesällä?

Oulussa koululaiset palasivat kesälomiltaan torstaina 10. elokuuta. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 12.8.2017 6:00
Erkki Hujanen

Lauantain lehdessä Kalevan kokoama Lauantaikäräjät-raati ottaa kantaa koulujen syyslukukauden alkamisen ajankohtaan.

Syyslukukausi Iin kunnan kouluissa alkoi jo viime tiistaina 8. elokuuta. Oulussa koululaiset palasivat kesälomiltaan torstaina 10. elokuuta, joka on yleisin ensimmäinen koulupäivä tänä syksynä Suomessa.

Myöhäisin aloitus on Joensuussa, jossa kouluihin palataan ensi keskiviikkona 16. elokuuta.

Suomen Lukiolaisten liitto vaatii, että koulujen kesälomia siirrettäisiin eteenpäin, koska kesä on usein elokuussa parhaimmillaan.

Alkavatko koulut liian aikaisin?

Ratkaisu äänin 3-2 eivät ala.


Iin lukion rehtorin Tuomas Kulhan mielestä lukuvuoden rytmi on nykyisellään hyvä.

– Loman jatkuminen kesällä pidempään tarkoittaisi väistämättä pidempää kevätlukukautta, Kulha huomauttaa.

– En myöskään kannata kesäloman pidentämistä muiden lomien vähentämisellä. Viikon syysloma ja talviloma sekä riittävän pitkä joululoma ovat tarpeellisia taukoja kouluvuoden uurastuksessa.


Kempeleen lukion 2. luokan oppilaan Kosti Moilasen mielestä koulujen kesälomaa voisi siirtää viikolla tai kahdella myöhemmäksi.

– Monesti on lämmintä ja kesä on vielä kesken näin elokuussa. Kesäkuun alussa taas tuntuu, että kesä ei ole vielä alkanut. Koulu on kuitenkin mukava nyt aloittaa, vaikka alussa voi olla vähän tahmeaa. Pääsee taas arjen rytmistä kiinni, eikä aika mene pelkästään kotona makoiluun, Kosti Moilanen sanoo.


Aleksi Rajaniemi
Kaakkurin koulun 9. luokalta toteaa, että monen koululaisen harrastukset alkavat nyt, joten on hyvä, että koulut alkavat samaan aikaan.

– Toki kesäloman voisi aloittaa hieman myöhemmin, sillä lämpö ei ole useinkaan ehtinyt saapua kesäkuun alussa Suomeen ja varsinkaan näille korkeuksille.


Vilma Vanhala
Kaakkurin koulun 9. luokalta pitää myös koulun aloitusta nyt hyvänä.

– Ainakin tänä kesänä, kun ei ole enää hyviä ilmoja. Kesäloman pituus on sopiva. Jos se olisi pidempi, ehtisi jo unohtaa koulun asioita. Kyllä nyt voi jo mennä kouluun.


Oulun alueellisen vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Kaisu Lyöri kannattaa syyslukukauden myöhempää aloitusajankohtaa.

– Varsinkin täällä pohjoisessa kesäkuun alku on ollut viime vuosina aika viileää, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Jos kesän tulo on myöhässä, niin kuin tänä vuonna, luontokaan ei ole vielä kunnolla herännyt toukokuun lopussa. Sen sijaan elokuu on ollut usein lämmin jopa helteinen. Silloin loman loppuminen on harmittanut ja tuntunut siltä, että koulut alkavat liian aikaisin. Koululaisten kesälomaa voisi siirtää parilla viikolla eteenpäin siten, että se alkaisi juhannusta edeltävällä viikolla ja päättyisi elokuun lopussa. Tätä puoltaisi myös se, että monen vanhemman kesäloma ajoittuu heinä-elokuulle, Lyöri toteaa.

Mitä mieltä olet koulujen kesäloman ajoituksesta? Alkaako syyslukukausi liian aikaisin nyt elokuussa? Millainen olisi paras rytmi koulujen lomille?  Vastaa kommentoimalla tätä juttua.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

En kannata tätä muotoa,koulun pitäisi alkaa 16.8 koska lomat vanhemmilla usein nykyisin jaksotetaan ja elokuun lomailijat joutuvat keskeyttämään oman loman lasten kanssa.Takaisin vanhat päivät, iin rehtorille terveisiä, ei sitä tarvitse toisesta päästä pitentää vaan tiivistää päiviä,löysää nykyisin liikaa ja liian lyhyet päivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se vaan kumma, että Euroopan monissa maissa käydään koulua jopa heinäkuun loppuun saakka, jonka jäljeen on kuuden viikon loma ja koulu alkaa taas.

Taitavat opettajat olla se tulppa tässäkin asiassa ja puolustavat kynsin hampain omaa 10 viikon kesälomaansa, kahden viikon joululomaansa sekä viikon talviloman ja viikon syysloman olemassaoloa.

Mitäs se tekeekään yhteensä .... 14 viikkoa.

Opettajille tiedoksi, ettei se 10 viikkoa lyhene yhtään jos kesäkuun alusta oltas koulussa kaksi viikkoa ja elokuussa vastaavasti kaksi viikkoa pitempään lomalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulut eivät ala liian aikaisin vaan juuri oikeaan aikaan. Nyt jo näkyy joissain pensaissa ja puissa orastavaa ruskaa. Siellä täällä pilkottaa keltainen tai punainen lehti. Syksy on ovella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiky -loikka edellyttää, että lomia lyhennetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hmmm.... jos koulujen lomat alkaisivat kesäkuun alussa ja loppuisivat elokuun lopussa, kunnat säästäisivät sijaisopettajien palkoissa ison summan. Monet kunnat aloittavat sijaisopettajien virkasuhteen koulujen aloituksesta ja päättävät koulujen lopetukseen. Näin säästetään kesäajan palkka. Sama käytäntö voidaan siirtää myös vakituisiin. Näin koulut saataisiin myös yksityistämiskuntoon. Pörssiyhtiöitä varmaan alkaisi kiinnosta toiminta, mikäli kesän palkat saadaan leikattua pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehheh, sinäpä viisaita pohdiskelet. Että opettajilta kesälomapalkka pois. Vai niin! No, eikö oteta kaikilta aloilta kesäloman palkat pois, siinäpä sitä vasta kilpailukykyä. Ja pistetään peruskoulutkin maksullisiksi, kyllä pörssiyhtiöt tykkää! Eri asia tosin, kannattaako kouluja yksityistää, kun ei ole enää opettajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän Sipilä ja Berner myy peruskoulujärjestelmämme australialaiselle sijoitusyhtiölle, joka tekee siitä maksullisen. Oppivelvollisuus säilyy edelleen 16v saakka

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Unohdat sen tosiasian, että opettajien kesäajan palkka on muilta kuukausilta kesän ajalle siirrettyä palkkaa. Jos siis haluttaisiin siirtyä malliisi niin muiden kuukausien palkkaa pitäisi nostaa n. 500 e. Opettajiltahan on jo leikattu useampi satanen palkoista kun tuntimäärä ja henkilöstö on pudotettu minimiin, ei menisi tuo laiton järjestely enää läpi. Sijaisia voi nykytilanteessa kyykyttää kyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni siirtämiselle ei ole riittäviä perusteita. Nykyistä käytäntöä puoltaa mm. valoisa aika. Kesäkuu on myös matkailulle ruuhkattomampi vaihtoehto kuin elokuu. Sää vaihtelee vuosittain, joten sen mukaan ei kannata hötkyillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan liian aikaisin. Kolmen lukukauden vuosirytmi Ruotsin mallin mukaisesti olisi hyvä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni kouluvuosi voisi loppua kesäkuun puolivälissä ja alkaa 1.9.Näin lapset ja nuoret voisi esim. opetella marjastamaan ja sienestämään.Koulu ei ole mikään päivähoitopaikka.Kodilla ensisijainen kasvatusvastuu.Euroopassa elokuu lomakuukausi useissa maissa.Kouluvuosi on lapsille riittävän pitkä nykyisellään.Rankkaa lapsille suurissa ryhmissä.Ovat lomansa ansainneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kesälomat ovat ihan sopivaan aikaan. Kesäkuussa on valoisampaa, joten silloin on myös mukavampaa olla lomalla. Elokuussa alkaa olla jo aika pimeää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opiskelu-ura on monella yhdeksän vuotta peruskoulua ja kolme vuotta lukiota eli yhteensä 12 vuotta. Jos kesäloma olisikin vain kuukausi verrattuna nykyiseen runsaan kahden kuukauden lomaan, niin säästöä tulisi 12 vuoden aikana jopa 12 kuukautta eli vuoden verran. Kersat lyhentäisivät opiskeluaan yhdellä vuodella!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aloitus ok. Pitää muistaa että meillä on kesälomakausi monessa työpaikassa kesä, heinä ja elokuu. Loman siirtäminen tarkoittaisi myös vääjäämättä sitä että vanhemmat johtuvat olemaan lomalla kesäkuussa kun lapset vielä koulussa. Osalla vanhemmista on kiertävät lomat joten kaikki ei voi valita haluamaansa ajankohtaa. Talven lomia ei tule missään nimessä lyhentää opiskelijoiden jaksamisen kannalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

124
Kaupunginhallitusta vetävä Kyösti Oikarinen haluaa Ouluun samanlaiset kaupunkipyörät kuin Helsingissä – 600 pyörää ja 50 asemaa olisi sopiva määrä
60
IL: Hoitajat järkyttyivät lomarahaleikkausten summista – ”Jäsenkuntamme ihan raivona” 
39
TuuliWatti rakentaa markkinaehtoisen tuulipuiston Iin Kuivaniemeen – voimaloilla korkeutta jopa 175 metriä
30
Selvitys esittää asevelvollisuuden tilalle kansalaispalvelusta, naiset ja Jehovan todistajat mukaan
28
Jos kutsu käy, Ylivieskan uusi kirkkoherra Eija Nivala on kesän kansanedustajana
25
Eurobarometri julki: EU-kriittisyys laskee Euroopassa – suomalaisten usko EU:n suuntaan silti heikentynyt
20
Palon vaurioittama Äimäraution ravikatsomo remontoidaan, myös uusia tiloja tulossa - töiden tarkoitus alkaa kesällä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image