Oulu

Mainos

Pik­ku­lin­nuil­la tavallista enemmän salmonellaa - tutkittavaksi toimitettu lukuisia tartuntaan kuolleita punatulkkuja ja urpiaisia

Taudit leviävät talvisin ruokintapaikoilla, kun niille kerääntyy runsaasti lintuja. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 8.2.2018 11:00
Oona Lakso

Lintujen talviruokintapaikoilla on nyt liikkeellä salmonellaa, elintarvikevirasto Evirasta kerrotaan.

Erikoistutkija Marja Isomursu kertoo lintujen salmonellatartuntojen olevan jokavuotinen ilmiö, mutta nyt alkuvuodesta Eviralle on toimitettu tutkittavaksi tavallista enemmän erityisesti tartuntaan kuolleita punatulkkuja ja urpiaisia.

Taudit leviävät talvisin ruokintapaikoilla, kun niille kerääntyy runsaasti lintuja. Eviran ohjeistuksen mukaan ruokintapaikoille ei pitäisi laittaa liikaa ruokaa tarjolle kerralla, sillä mitä enemmän ruokaa on tarjolla, sitä tiiviimmin linnut siellä ruokailevat.

Yhdenkin tartunnan saaneen linnun eritteet voivat tartuttaa bakteerit muihin lintuihin.

Epidemioiden ehkäisemiseksi lintujen ruokintapaikka on tärkeää pitää siistinä. Ruoka ei saisi joutua kosketuksiin lintujen syljen ja ulosteiden kanssa. Evirasta suositellaan ruokintapaikoille kestävästä ja helposti puhdistettavasta materiaalista valmistettuja automaatteja, joihin linnut eivät pääse sisään.

Myös ruokintapaikan ympäristö pitäisi siistiä siemenistä, niiden kuorista ja muista jätteistä silloin tällöin. Isomursu sanoo, että salmonellatartuntojen täysi torjuminen on kuitenkin vaikeaa.

– Eivät ne ruokintapaikat, joista salmonellaan kuolleita lintuja löydetään, ole välttämättä mitenkään erityisen siivottomia. Bakteerin leviämistä on hankala välttää täysin, mutta riskiä voi pienentää.

Jos omalta ruokintapaikalta löytää kuolleen linnun, se täytyy hävittää roskien mukana eikä esimerkiksi heittää pusikkoon, sillä salmonellabakteeri voi levitä myös muihin ruokintapaikalla liikkuviin eläimiin.

Perusteellisella käsien pesulla varmistaa, ettei saa itse tartuntaa. Kuolleen linnun voi myös toimittaa Eviralle tutkittavaksi.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Toivottavasti koko maan kattavat lisääntyneet salmonella epidemiat eivät johdu saastuneesta rehusta,Näinä päivinä,kun säästetään IHAN kaikesta,niin toivottavasti ei linnunsiementen puhtaudesta ja niiden valvomisesta.(Evira)Kovin vain tuntuisi keskittyvän taas noihin auringonkukansiemeniin,kuten joskus aikaisemminkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lintujenkin kuolleisuusprosentin määrää poikueiden koko.

Punatulkun pesässä on 5 - 7 munaa, joten keväinen punatulkkukanta lisääntyy loppukesäksi teoriassa keskimäärin nelinkertaiseksi. Jos kanta pysyy vakiona, on keväällä 8 punatulkusta jäljellä 2 pesivää punatulkkua. Kuolleisuusprosentti on siis vuodessa keskimäärin 75%.

Talviruokinnalla tätä prosenttia ei voi pitkälläkään ajanjaksolla muuttaa. Kuolintapaan ruokinta kyllä vaikuttaa. Tiheässä kannassa taudit jyllää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka hyvin salmonella sitten kestää pakkasta? Toinen ruokintapaikkojen linnuntappaja trikomonas-loinen kuolee pakkasessa, mutta salmonella voi olla kestävämpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kiinnostaisi myös itseäni. Onko salmonellan yleistyminen tänä talvena leudon sään avittamaa? Olisiko kovemmat pakkaset pitäneet bakteerin paremmin poissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lintujen talviruokinta on syy näiden leviämiseen. Eli hyvää tarkoittava ihminen. Ruokinnat vääristää luonnon tasapainoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pakkanen tapa Salmonellaa kuten ei muitakaan bakteereja. Desinfiointia varten tarvitaan yli +70 asteen lämmitys. Ihmiseen tarttumisen ehkäisee parhaiten ruuan riittävällä kuumentamisella sekä huolellisella käsihygienialla. ks. www.evira.fi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

87
Utajärvi vähentää johtajia – kunnanjohtajan mukaan pieni kunta pärjää pienemmällä hallinnolla
48
Iivo Niskaselle kuninkuusmatkan olympiakultaa! "Lämmin oli se Suomen lippu kietoutua"
42
Oma lautakunta lyttäsi koko Oulun palveluverkkoselvityksen, lautakunta haluaa lapset ja nuoret keskiöön
24
"Me emme saa apua sinisten silmiemme tähden" - Jussi Niinistö vastaa, voiko Suomi turvautua Saksaan kuten aiemmin historiassa
20
Aggressiivisuuden väheneminen on kutistanut ihmisaivoja – ihminen on alkanut muistuttaa kasvoiltaan simpanssin poikasta
20
Ministeri Sampo Terho lupasi vetäistä arhinmäet, jos Iivo Niskanen tuo kultaa: "Luulen, että kyllä kansa ymmärtää"
16
Lännen Median kysely: Jyrki Katainen onnistunut kiitettävästi EU-komissaarina, suomalaismeppien antama arvosana 9-

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sipilän mahdoton työllisyystavoite toteutuu !

Oppositio vain jaksaa nähdä ,että hallitus tekee vain huonoja asioita. Herätkää jo. Ekonomistitkin olivat alussa vääräss... Lue lisää...
J.S.

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.2.

Naapurit

24.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image