Oulu

Panelistit Rotuaarilla: Ali­suo­rit­ta­mi­sen men­ta­li­tee­tis­ta päästävä eroon

Kaleva ja Yle Oulu järjestävät lauantaina paneelikeskustelun keskellä Oulun Rotuaaria. Keskusteluun osallistuvat historioitsija Marianne Junila, lääkäri ja kirjailija Juhani Seppänen sekä kirjailija Roman Schatz. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 12.8.2017 21:29
Eetu Halonen

Rotuaarin lavalla järjestettiin lauantai-iltapäivänä Kalevan ja Ylen paneelikeskustelu otsikolla "Mihin Suomi menee?". Pohdintaan osallistuivat lääkäri ja kirjailija Juhani Seppänen, historioitsija Marianne Junila ja saksalaissyntyinen kirjailija Roman Schatz. Keskustelu lähetettiin suorana myös Kalevan verkkosivuilla ja Yle Areenassa, ja sen juonsivat toimittajat Petri Laukka Kalevasta ja Hanna Seikola Yle Oulusta.

Paneelikeskustelun otsikosta huolimatta pohdinnat polveilivat laajasti aiheesta toiseen, sen verran sanavalmiita keskustelukumppanit Rotuaarilla olivat.

– Eräänlainen itsekritiikki piilee jo pelkässä maamme nimessä, Juhani Seppänen huomautti keskustelun alussa.

Toteamus liittyi laajempaan pohdintaan Suomen yhteiskunnan vakaudesta, joka on tutkimusten mukaan maailman huippua. Käsitämmekö kuitenkaan itse, että asiamme ovat suhteellisesti hyvin? Entä kuinka tällainen vakaus on saavutettu?

Kalevan ja Ylen paneelikeskustelu veti väkeä Rotuaarille. KUVA: Jukka Leinonen

– Suomessa on aina viljelty sitä tarinaa, että olemme olleet historian saatossa alistettuja. Suomalainen identiteetti perustuu siihen, että emme kuulu Venäjään. Voisiko tässä olla päivityksen paikka, kysyi saksalaissyntyinen Schatz.

Seppäsen mukaan alisuorittamisen mentaliteetista olisi syytä päästä eroon. Hän ottaa esimerkiksi Oulun.

– En tiedä, millä leveysasteella Oulu sijaitsee, mutta kehotan katsomaan kartasta, mitä muita kaupunkeja sillä leveysasteella on. Emme ole alisuorittajia, olemme menestyjiä.

Historioitsija Junilan mukaan tärkein yksittäinen tekijä Suomen kukoistukseen on ollut koulutus ja sosiaalinen lainsäädäntö.

– Yhteiskuntamme on antanut 30-luvulta eteenpäin jokaiselle mahdollisuuden edetä elämässä. Pitäisi huolehtia, että nuoret saavat jatkossa tarpeeksi muun muassa historian opetusta, jotta he osaisivat suhteuttaa nykyajan itsestäänselvyyksiä siihen, mistä aikoinaan on tähän tultu.

Lue lisää 13.08.2017 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Anteeksivain. Hieman hymyilytti näiden henklöiden antamat viestit. - Mutta opiskelu läpi elämän kannattaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen avojalakanen oululainen enkä alisuorittaja, ja siksi haluan veloittaa kunnon taksan Oulun kaupungilta, jotta olisin jatkossakin oululainen. Mielestäni kaupungin pitäisi maksaa jokaiselle oululaisille ainakin 2000 euroa nettona kuukaudessa, jotta suostumme olemaan oululaisia ja asumaan Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alisuorittamisen mentaliteetti iskostettiin tarkoituksella ja tehokkaasti peruskouluun jo 80-luvun puolivälissä. Silloin luovuttiin erinomaisista tasoryhmistä kielissä ja matematiikassa. Siihen asti em. aineita opiskeltiin omien kykyjen mukaan ryhmissä; laaja, keskitaso ja suppea. Kun näistä luovuttiin ja kaikki siirrettiin samoihin ryhmiin, niin vaatimustaso laski. Laajan ryhmän oppilaat ovat alisuoriutuneet jo kolmekymmentä vuotta. Olen itse viimeinen vuosikurssi joka sai opiskella tasoryhmissä. Vaikka olin laajassa ryhmässä kaikissa kielissä ja matikassa, niin siltikin opiskelu tuntui helpohkolta, koska sain kielistä aina kymppejä. Muutamat ystäväni takeltelivat suppean tason ryhmässä ja saivat kutosia. He eivät olleet kielellisesti lahjakkaita eikä kielet kiinnostaneet heitä. lainkaan? Ajattelin jo silloin, että olemme onnekaita kun saamme opiskella tasojamme vastaavissa ryhmissä. Olisi ollut karmeaa joutua alisuoriutumaan ja turhautumaan suppean opintomäärän ryhmässä. Valitettavasti suomalaisen koulutuksen mentaliteetti on se, että kaikkien pitää pärjätä ja asia on hoidettu laskemalla rima niin alas, että kaikki ilmiöoppimisen ihmelapset pääsevät luokalta. Oikeasti lahjakkaat eivät saa haastetta ja eivätkä yllä kykyjään vastaaviin suorituksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset ovat kummaa kansaa. Kun jossakin rapakon takana on suomalaisten siirtolaisten eli elintasopakolaisten suomea puhuvia jälkeläisiä, heitä ylistetään jopa tellussa, että onpa hienoa, kun puhuvat suomea. Nyt tänne saapuvien pakolaisten pitäisi osata suomea eka päivästä alkaen, koska muka maassa maan tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valittamisen, negatiivisuuden ja ruikuttamisen mentaliteetti, siitä pitäisi päästä eroon - se leimaa liiaksi suomalaista elämänmenoa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Histotorian tunnit juuri viljelevät sitä alistettuna olemisen asemaa ja alisuorittaminenkin voi olla hyvä asia silloin kun puhutaan oravanpyörästä pois hypäämisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakaan 10-15 viimeisimpään vuoteen yhteiskuntamme ei ole antanut lähellekään kaikille jäsenilleen mahdollisuutta edetä elämässään, koska poliittiset ideologiat ovat voittaneet todellisuuden. Käykää juttelemassa kouluttamattomien työttömien kanssa ja kysykää miltä tulevaisuus näyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä keskustelu johon kukin olisi voinut ottaa osaa, sensijaan että täällä räkyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksi noista asemoi argumentaatiotavallaan itsensä suomalaisten ulkopuolelle, toinen muualla kasvaneena ja toinen pitkäaikaisena suomalaisuuden 'nokkijana'. Ainoastaan historioitsija oli enemmän tai vähemmän 'kartalla'.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmainen peruskoulu ja siellä ilmainen ruoka ihan kaikille. On itsestä kiinni viitsiikö opiskella peruskoulussa. Sen jälkeen on tarjolla ilmainen ammattikoulutus, ammattikorkeakoulu ja jopa yliopisto on ilmainen. Jos ei itse viitsi opiskella ja hankkia ammattitaitoja niin on turha narista ettei ole annettu samanlaisia mahdollisuuksia. Jos ei käytä mahdollisuuksia hyväkseen niin OMA VIKA. Monessa maassa pelkkä ammattikoulutus maksaa tuhansia euroja vuodessa. Meillä se on ilmaista. Lisäksi saa asumistukea ja opintotukea. Sen lisäksi saa ottaa edullista opintolainaa. Nämä ovat tarjolla ihan kaikille vanhempien varallisuudesta riippumatta. Mitä "mahdollisuuksia" tästä vielä puuttuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuten sanoin, ei julkaistu, nämä panelistit valitaan sanomaan juuri mitä tietyt porukat haluavat. Työntekijät on suomessa ajettu ahtaalle ja palkkoja pitäisi pudottaa ja työtahtia kiristää. Toisaalla jaetaan pörssissä ennätysosinkoja ja johtajille siten lisäpalkkioita. Rapiolla ja korruptoituneita ollaan Suomessa politiikan ja päätöksen teon osalta ja syvemmälle painutaan. EU ja rahamiehet puhaltavat meidän rahat ja vievät samalla itsenäisyyden ja luonnonvarat. Siihen suuntaan tämä menee ja sen näkee sokea reettakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'Mitä kuka tollasii puhuu", pitäis kysyä.Niska limassa painetaan ja juostas ja kaikki tekee kahden , jotkut jopa kolmen, työt. Mutta mikään ei riitä. Hallitus vit...lee. Kokkarit ja EK vit...lee. Suomen ruotsinkielinen Nobelisti vit...lee. Pannaan kaik rukkaset naulaan , lyyään läskiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On toimiva yhteiskunta, päätöksenteko ontuu demokratiassa. Positiivisuuden kautta katsoa ja toimeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei varmasti kukaan ole heitä valttuuttanut antamaan neuvoja oikeasta elämäntavasta. Äärimmäisen tärkeää kuitenkin on, että tällaista Porin Suomi-areena -tyyppistä pähkäilyä käydään myös Oulussa, joka muuten ei ole enää se menneen ajan tervaporvareiden kaupunki, vaan jonne tuntuu sopivan paremmin "homo novus", nousukas nousukkaan elkeineen. Nousukkuudella voi olla myös ikäviä sivuseurauksia, kuten pinnallisuutta uhkuva materiaalinen "näyttökulttuuri", machoismi, monitahoinen "pornoistuminen" jne. Marianne Junila on aivan oikeassa perätessään historiallista tatsia ja ymmärrystä nykyisyyteen. Hyvinvointivaltion rakentaminen on ollut äärettömän tärkeä historiallinen prosessi. Sen suhteen on uskallettava ottaa nyt seuraava askel eikä haikailla 80-luvulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai kukaan heitä varsinaisesti "ylentänyt" neuvomaan. Heidät oli vain valittu keskustelemaan aiheesta. Heidän sanomansa asiat eivät välttämättä ole faktoja vaan edustavat vain heidän omaa näkökulmaansa ja mielipidettä. Vaikkei olisi samaa mieltä, niin on ihan mielenkiintoista kuunnella eri ihmiseten ajatuksia milloin mistäkin aiheesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan pohjois- ja itäosassa.

Sadevaroitus: Maan eteläosassa voi sataa tänään rankasti, yli 20 mm tunnissa. Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa voi sataa huomenna rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy huomenna ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

184 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Olen vetreä, nuorehko nainen. Ajattelen kokonaisvaltaisesti, en puoluepoliittisesti. Liikehdintä ei vaadi nytkään senaat... Lue lisää...
Ämpäreitä jonottavat...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image