Oulu

Pääteiden sähköisten opasteiden määrä mo­nin­ker­tais­tuu Oulussa – häiriöiden lisäksi kertovat myös reitin ylei­sö­ta­pah­tu­miin

Tieliikennekeskuksen päällikkö Tuomas Komulainen esittelee tiloja, joissa keskus on toiminut noin vuoden verran. Torstaina sen päivystäjät antoivat esimerkiksi liikennetiedotteen Linnanmaalla sattuneesta kolarista, jonka vuoksi vain yksi ajokaista oli käytössä. KUVA: Pekka Peura
Oulu 8.12.2017 12:27
Susanna Kemppainen

Sähköisten opasteiden määrä Oulun pääteiden varsilla lisääntyy merkittävästi.

Tällä haavaa autoilijoita opastaa noin 20 sähköistä opastetta, mutta niitä on tarkoitus lisätä vuoteen 2019 mennessä noin sadalla uudella opasteella ja liikennemerkillä.

Sähköiset opasteet kertovat autoilijalle esimerkiksi liikennehäiriöistä, neuvovat häntä kiertämään kolaripaikan tai opastavat hänet suorinta reittiä yleisötapahtuman parkkialueelle.

Uusien opasteiden joukossa on muun muassa tapahtumaopasteita, häiriötiedotusopasteita, vaihtuvia nopeusrajoitusmerkkejä ja varareittiopasteita.

Vastaava ei muualla

Kaupungin alueen pääteiden varsille asennetaan uusia sähköisiä yleisötapahtumaopasteita, jotka opastavat kuljettajat perille tilaisuuteen.

Monivärinäytöiltä näkyy esimerkiksi tapahtuman nimi, logo ja ohjeet siitä, kuinka sinne kannattaa ajaa ja pysäköidä.

Uusia tapahtumaopasteita pystytetään Pohjantien varrelle, Kainuun suunnan valtatielle 22 ja Kuusamontien varrelle. Niitä tulee kaikkiaan 14, joista neljä on suurempaa ja kymmenen pienempää opastetta. Ne tulevat Oulun kaupungin omistukseen ja käyttöön.

– Vastaavia tapahtumaopasteita ei ole käytössä muualla Suomessa, Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen liikenteenhallintavastaava Jani Huttula kuvailee.

Häiriötiedotusopasteet puolestaan ovat tien vieressä tai sen yläpuolella olevia suurikokoisia näyttöjä, joilla tiedotetaan ja varoitetaan kuljettajia erilaisista tieliikenteen häiriöistä. Ne kertovat esimerkiksi sen, jos tien pinta on liukas tai jos edessä on ruuhkaa, tietyömaa, hirviä tai liikenneonnettomuus.

Tällä hetkellä alueen pääteiden varsilla on asennettu yhteensä 14 kappaletta tiedotusopastetta. Ne sijaitsevat tien vieressä. Jatkossa alueelle on siis tulossa myös ajokaistojen yläpuolelle sijoitettavia häiriötiedotusopasteita.

Niiden määrää on tarkoitus lisätä voimakkaasti niin, että niitä on lopulta 39.

– Tiedotusopasteiden määrä järjestelmässä on selvästi suurin Suomessa, Jani Huttula sanoo.

Lue lisää 08.12.2017 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Miten tämä Ely soveltaa Oulun kaupungin rahaa? Toisten rahoilla on ilmeisesti kiva pelleillä "teknologia osaajana". Tuo ely ja valtio on ihan mysteeri, kertoo joka tietää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalliita laitteita; joiden tiedot saa kyllä muualtakin. Autoilijana koen enemmänkin haittaa kirkkaista mainos- ja valotauluista ja siksi olen toivonut niiden koon ja kirkkauden pienentämistä. En halua yhtään lisää valosaastetta häiritsemään ihmisiä. On paljon tärkeämpiäkin kohteita rahoittaa! Oulussa halutaan lisätä digikäyttö kaupungin brandin vuoksi!? Valotaulut keskustasta hävisivät, koska niille ei ole oikeasti tarvetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvis laittaa mitää kalliita opastimia kun olisi radiossa ajantasaiset liikennehäiriötiedotteet RDS-datalla varustettuna. Suurimmalla osalla autoilijoista on jo asianmukaiset radiot ja lähetystekniikka on maksettu pois vuosia sitten, käyttö vaan puuttuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä jos nämäkin rahat käytettäisiin johonkin oikeasti tärkeään, vaikka teiden kunnossapitoon. Tämä teknokiima käy kalliiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Häiriöopasteissa ei paljoa mieltä lämmitä tieto esim. kolarista tiettyjen ramppinumeroiden välillä. Kuka niitä muistaa tai tietää? Laittakaa jotain muutakin paikkatietoa kuin tien numero ja rampin numero!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä ainakin tiedän. Juurikin sen takia ....mitä jos seuraavaksi opettelisit ne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äkkiä ne oppii. Ja joka rampilla lukee se numero, joten helppo tarkistaa missä mennään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa kehitys. Isot peukut ylös nykyajan teknologialle ja sille, että Oulussa sovelletaan sitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liukas tie monesti lukee senjäm täytyy autoilijan tietää ottaa selvää ennen auton rattiin lähtemistä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä neuvo. Laittaa rahat johonkin, niin on jotain hyötyä. Oletko muuten siitä ihan varma? Se on ihan selvää, että tapahtumaopasteista on suuri hyöty. Ajatteleppas itse, jos vaikka ensi kertaa lähtisi jonnekin entuudestaan outoon kaupunkiin festareille tai vaikka tangomarkkinoille saatikka asuntomessuille. Kyllähän se aika lailla helpottaa p-paikan etsimistä, jos on hyvät opasteet. Ja nyt sitten samoja opasteita voi käyttää eri tapahtumiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertoohan varmasti vain suomenkielellä niin, ettei ulkomaalainen, joka ei osaa suomea ei missään nimessä pääse paikalle vaan saa olla omissa oloissaan.
Näin ei ollut kiinassa, jossa opasteen usein oli myös englannin kielellä ja voi, että oli usein niin helppoa olla siellä töissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käypä Kiinassa jossain "kaupungissa" jossa on Oulun verran asukkaita eli reilu 200 000. Ei ole englanninkielisiä kylttejä kyllä missään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä maan eteläosassa. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Keski-Lapissa.

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 seuraavissa Lapin kunnissa: Ylitornio, Pello, Pelkosenniemi, Savukoski, Inari ja Utsjoki. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla ja Muonio.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

327 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Luikuri-työnantaja yritti viilata linssiin

Kirjoittajan ensimmäinen lause alkaa: "Olin aikeissa vaihtaa työpaikkaa..." Joillakin on vain selkärangassa saakka sama ... Lue lisää...
Sisälukutaito

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image