
Päivystyspoliklinikan henkilökunta kokee, ettei heitä ole kuultu ongelmissa. Heidän mukaansa työpaikalla on johtamisongelmia, siellä pelätään esimiehiä ja uuvutaan. Sairauslomia on paljon.
Aluehallintovirasto on päättänyt tehdä yksikköön tarkastuskäynnin.
Oulun yliopistollisen sairaalan (OYSin) yhteispäivystyksen kymmenet hoitajat ovat olleet tai ovat pitkillä sairauslomilla, virkavapailla tai he ovat päätyneet työtehtävien vaihtoon. Osa on myös irtisanoutunut.
Syyksi hoitajat kertovat uupumisen, jonka taustalla on heidän mukaansa autoritäärinen esimiestoiminta ja siitä johtuva pelko.
Huolestuneet hoitajat väittävät, että uusien työntekijöiden perehdytys ei käytännössä toimi ja että potilasturvallisuus on vaarassa.
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin (PPSHP) antamien tietojen mukaan päivystyksen vakituisen henkilöstön vaihtuvuus lähentelee 10 prosenttia vuodesta 2017 alkaen.
Hallintoylijohtaja Pirjo Kejonen kuitenkin huomauttaa, että hallittu henkilöstön vaihtuvuus ei vaaranna potilasturvallisuutta tai heikennä henkilöstön hyvinvointia.
– Käsitykseni mukaan päivystyksessä hoitajien osaaminen on ollut hyvällä tasolla. Mikäli näin ei ole, on työnantajan ryhdyttävä toimenpiteisiin riittävän osaamisen varmistamiseksi.
Henkilökunnan mukaan ongelmakohtia on tuotu esille toistuvasti: ensin esimiesportaan kanssa, mutta myös lähestymällä sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Antti Huttu-Hiltusta (kesk.).
– Perehdytys on työssä kuin työssä erittäin tärkeä prosessi, ja potilasturvallisuus on sairaalan toiminnan punainen lanka. Huolet ja murheet viedään operatiivisille toimijoille, Huttu-Hiltunen vastaa viestissään.
Hoitajien mukaan huolet ja murheet ovat kuitenkin jääneet heidän kannettavakseen.
– Tilanteen korjaamiseksi ei ole tapahtunut mitään arjessa näkyvää. Henkilöstöresursseja on liian vähän, ja uudet hoitajat eivät välttämättä osaa käyttää työssä tarvittavia laitteita, kun heitä ei ehditä perehdyttää työhön, kertoo yksi Kalevan haastattelemista hoitajista.
Kahdeksan muuta Kalevan haastattelemaa yhteispäivystyksen työntekijää ei halua nimiään julkisuuteen, sillä he pelkäävät seuraamuksia. Jaksaminen on lopussa, henkilökuntaa on liian vähän ja huoli potilasturvallisuudesta suuri.
– Potilaat jäävät usein oman onnensa nojaan, ja on tilanteita, joissa vain välittömässä hengenvaarassa olevia ehditään auttamaan, kommentoi yksi haastatelluista.
– Yhteys, joka työntekijöiden ja esimiesten välillä pitäisi olla, puuttuu kokonaan. Asiat, joista esimiesten tulisi ottaa koppi, ohitetaan. Tämä on kuin hakkaisi päätä seinään, kuvailee toinen.
115 hoitohenkilökunnan yksikössä
- Päivystyksen vakituisen hoitohenkilökunnan kokonaismäärä on 115 henkilöä. Henkilökunnan vaihtuvuus vuodesta 2017 alkaen on lähes kymmenen prosenttia.
- Helmikuun puolen välin jälkeen päivystyksessä on aloittanut 10 uutta hoitajaa. Näistä neljällä hoitajalla ei ole vielä laskimonsisäisen lääkehoidon lupaa.
- Hoitajien perehdytysohjelma on uudistettu loppuvuodesta 2017 ja perehdyttäjille on annettu enemmän aikaa perehdyttämiseen.
- Hoitajatiimit pyritään järjestämään niin, että niissä on sekä kokeneita että kokemattomia hoitajia. Äkilliset sairauslomatilanteet voivat ajoittain huonontaa tilannetta.
Lähteet: Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
Lue lisää 15.04.2018 Kalevasta.
Kommentoi ()
Voisin kirjoittaa novellin omasta kahdesta ja puolesta päivästä leikkaustoimenpiteessä. Todella monta asiaa meni pieleen. Asiani etenee potilasasiamiehelle. Olisi hyvä tietää, montako juttua on työn alla ja moniko jaksaa edes enää kirjata käynnin tai hoidon virheet. Ei todellakaan tarvitse alan koulutusta, kun huomaa, että pieleen meni. Mm näytteenotto kasvaimesta.
Kun tämä sotesoppa tulee vielä tähän päälle ni voi että.
Tuotannollisessa toiminnassa, jos ulos tulee väärää tavaraa, asiakkaat ei osta. Jos sairaalassa ei ole osaamista, potilas kärsii, kuolee...
Kuusamon terveyskeskuksessa samanlaisia ongelmia. Päätöksiä tehdään ylhäältä alaspäin eikä henkilökuntaa osallistuta päätöksentekoon. Pidemmän päälle aika uuvuttavaa työntekijöille ja hoitotyön laatu kärsii.
'' työpaikalla on johtamisongelmia, siellä pelätään esimiehiä ja uuvutaan. Sairauslomia on paljon. ''
= >
Koko kyvytön johtajisto vaihtoon ja siten rauhoittaa henkilöstön tilanne sen haltuunottamista varten.
Harmillista, että ensiavusta täytyy tehdä kovaa tulosta tekevä yksikkö leikkimällä työntekijöiden ja potilaiden turvallisuudella. Mahtavalla energialla työtään tekevät ammattilaiset kulutetaan loppuun aivan liian nopeasti. Potilaiden kynnys hakeutua päivystykseen on madaltunut, volyymi kasvaa, mutta henkilökunta painaa samalla resurssilla loppuun kulutetuissa tiloissa. Päivystys on yksi sairaalan haastavimmista paikoista työskennellä vastuun ja kiireen vuoksi, ei hoitajilla helppoa ole kun eivät saa tehdä työtään rauhassa. Pienellä palkalla ja huonolla arvostuksella ei moni sitä työtä jaksa kovin pitkään. Osatoilla olisi helpompaa. Hoitajilla on omat visiot miten asia saadaan toimivaksi, heitä ei kuitenkaan usein kuunnella tarpeeksi päätöksenteossa.
Potilaiden kannalta päivystys on ensiapu johon hakeudutaan välitöntä/kiireellistä hoitoa vaativissa tilanteissa, terveyskeskukset ovat muita tilanteita varten. Jonotus kuuluu päivystykseen vaikka se ei kivaa olekkaan.
Tsemppiä päivystyksen hoitajille vaikeaan tilanteeseen! Toivottavasti myös muilta potilailta löytyy ymmärrystä henkilökuntaa kohtaan.
Vai on osastoilla helpompaa? No ei ole. Sama kurjuus läpi koko OYSin. Työnantajan tilaamilla mittareilla hoitajamäärä laskettu minimiin. Hoitajat palaa loppuun.
Eivät esimiehet ainakaan potkuja OYS:ssa saa. Heidät voidaan kyllä siirtää toiseen yksikköön töihin ja ongelma siirtyy seuraavaan paikkaan.
Ihmeellistä on myös se,että tehy on ollut asiasta ihan hiljaa, vaikka tehyn pääluottamusmies myös asiasta ollut tietoinen. Eikö ammattiliiton tulisi ajaa paremmin työntekijöidensä asioita ja tuoda epäkohtia julkisuuteen.
Tehyn väki on sairaanhoitopiirin palkkalistoilla, asioihin puuttuminen on kuin sahaisi oksaa jalkojensa alta.
Päivystyksen ongelma on, että sinne on sijoitettu persoonia, jotka eivät osastolla tulleet toimeen. Nyt samat rampauttavat polin.
Jos on johto huono tai sitä ei ole ollenkaan, se näkyy todella hoitajien ja lääkärien työskentelyssä. Kokemusta on yhteispäivystyksestä. Hoitajat kulkee pareittain edestakaisin käytäviä ja kun kysyy missä järjestyksessä potilaat otetaan sisään, vastuuta pallotellaan lääkärien asettamalla prioriteetilla ja lääkärit puolestaan potilaiden vastaanoton asettamalla sairauden vakavuuden mukaisella luokituksella. Me mieheni kanssa turhauduttiin sen verran paljon, että lähdettiin tuntien odotuksen jälkeen lätkimään koko hourulasta. Lopuksi huomasin, että jonain kiireellisten potilaiden hermokeskuksena pitämäni huone hoitajien ja lääkärien kulkemisten perusteella olikin heidän yhteinen taukohuoneensa, jonka pöydän ympärystä oli täynnään hoitajia ja lääkäreitä. Ei siis mitään kiirettä. Oli perjantai-ilta ja kolhiintuneita ja huonokuntoisia juoppoja oli tupa täynnä ja hoitajien mielestä lisää alkaa tulla, kun Kärppäpeli päättyy. Heitä kyllä hoidettiin viimeisen päälle. Joillakin oli jopa omahoitaja, meille ei sellaista esitelty. Täytyy olla tosi tiukka tilanne, että toiste menen kyseiseen paikkaan.
Ilmeisesti vaivasi ei siis ollut päivystysluontoinen kun koti houkutti enemmän.
Varmaan nuha ja sitten ollaan hirveän äkämystyneitä kun eivät pääseet jonon kärkeen.
Oletko sattumoisin huomannut omana työpäivänä sitä, että sinäkin syöt työpäiväsi aikana? Myös meille kuuluu lakisääteiset tauot ammattia katsomatta. Kertokaa myös tänne missä työpaikassa ei ole kahvi ja ruokataukoja.
Kun työaika loppuu ja leikkaus jatkuu niin ei tule seuraavaa vuoroa. Esimiestä ei näy
Avohoitotalon vosi myös tarkistaa. Kiireellä pitää tehdä ja vaikka henkilökuntavajausta niin päivystyspotiliata listoille leikkuriin. Emme ole päivystysyksikkö vaan päivätyöläisiä
Perehdytys vaihtelee
Aivan turhaa AVI tekee tarkistuksia ne ei johda mihinkään. Sama oli lastensuojelussa ja ei mitään oikeaa vaan "silmänlummetta" koko tarkistus.
Asiat ei meneisi tälle mallille mitä on OYK.sissa ja lastensuojelussa, jos olisi asioihin oikein puuttuva AVI. Onhan nämä ongelmat olleet vuosia molemmissa ja toiminta sen mukaista. Käsittämätöntä vääristelyä AVI:n valvonta toimet , jotka nähtiin jo lastensuojelun osalta. kanteluihin vastataan aivan muuhun mistä kantelee. Luulisi, kun vääristellään asiakassuunnitelmiakin, että se johtaa jo poliisi tutkimuksiin, mutta ei!
Asiakassuunnitelmia ei tehdä ym. Lakisääteisiä asioita olisivat!
Pitäisikö samalla tehdä laatujärjestelmän näkökulmasta auditointi välinehuoltoon, jotta voitaisiin varmistaa potilasturvallisuuden täyttyminen myös sairaalassa käytettyjen välineiden osalta? Onko ohjeistus ja koulutus kunnossa, ja ennenkaikkea toimitaanko ohjeistuksen ja saadun koulutuksen mukaisesti, vai ei
Eikö tähän voi luottaa?
Luottamus on hyvä mutta kontrolli on vielä parempi. EU:n alueella kuolee päivittäin yli 100 ihmistä sairaalabakteereihin. Ja vuosittain yli 3 miljoonaa ihmistä saa sairaalabakteerin, ja näistä tulee yli 16 miljoonaa potilasvuorokautta sairaalassa.
Maailmassa vuosittain yli 100 miljoonaa ihmistä saa sairaalabakteerin, ja 25% tehohoidossa olevista saa sen.
Oysissa voitaisiin ennalta ehkäistä tarpeettomia kuolemia ja sairastumisia ja valtavia kustannuksia, jos jokin taho laittaisi nuo asiat tip top kuntoon.
Sitä odotellessa kannattaa ehkä oman hengen ja terveyden takia harkita yksityisiä sairaaloita, joissa nämä asiat on hoidettu paremmin. Vaikka kustannukset ovat isommat, niin riskit ovat pienemmät.
Aikanaan oli tarkoitus ko. lafkassa työskennellä kun koulutus sellaisiin(kin) tehtäviin on, vaan eipä houkuttele jos noin huonosti asiat on. On töitä muuallakin.