Oulu

Mainos

Oulussakin esiintyy kun­nia­vä­ki­val­taa

Oulu 10.5.2010 14:45 | Päivitetty 10.5.2010 16:29
Susanna Kemppainen
Oulussakin esiintyy kunniaväkivaltaa. Kansainvälisen työn pastori Arpad Kovacs tietää useita tapauksia, joissa henkilöön on kohdistettu jonkinlaista kunniaväkivaltaa.

"Tapauksia on valitettavan paljon", kansainvälisten yhteisöjen parissa työtä tekevä Kovacs selittää. Hän ei osaa arvioida, onko tapausten määrä vähentynyt tai laskenut.

"Ongelma on piilevä. Sitä pitää osata etsiä."

Oulussa kohdattu kunniaväkivalta on ilmennyt fyysisenä ja psyykkisenä väkivaltana.

"Tietooni on tullut melko raakojakin tapauksia. Fyysistä väkivaltaa on käytetty esimerkiksi kepein ja nyrkein", Kovacs kuvailee. Poliisin tietoon tapauksia ei ole tullut. Sille ei ole tehty yhtään rikosilmoitusta, jotka liittyisivät kunniaväkivaltaan.

Ihmisoikeusliiton asiantuntijan Rebwar Karimin mukaan kunniaväkivalta on henkilön fyysistä tai psyykkistä painostusta tilanteessa, jossa häntä epäillään yhteisöllisten siveysperiaatteiden loukkaamisesta teolla, joka aiheuttaa julkista häpeää kyseisen henkilön omaisille.

Kunniaväkivallasta keskusteltiin maanantaina Oulussa pidetyssä koulutuksessa. Rikosuhripäivystyksen järjestämään tilaisuuteen osallistui noin 70 henkeä. Mukana oli poliiseja, syyttäjiä, vastaanottokeskuksien ja maahanmuuttajatoimistojen ja muiden maahanmuuttajia kohtaavien tahojen ihmisiä Pohjois-Suomen alueelta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Niin justiinsa! Tapahtuuhan suomessakin väkivaltaa! Tämä oikeuttaa juuri häpeäväkivallan suomessa! Suomalaisetkin tappavat ja murhaavat. Se että tuodaan tätä ilmiötä lisää suomeen niin ongelma poistuu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

JAA että määrätyistä maista naisten pitäisi päästä automaattisesti Suomeen, kirjoittaa tällä palstalla joku Niinhän se on, yksi suvusta saa jalkansa ovenväliin, siitäpä se domino-ilmiö alkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnia- tai häpeäväkivalta, aivan sama millä nimellä sitä nimitetään. Sairasta, todella sairasta touhua! Se kitketään Suomesta ja muista sivistysvaltioista parhaiten lähettämällä väkivallantekijät välittömästi kotimaahansa takaisin. Niinhän se on, että maassa maan tavalla.... Ja se, että kun suomalainen mies tai nainen tappaa entisen puolisonsa tai seurustelukumppanin EI ole mitään kunniaväkivaltaa vaan puhdasta mustasukkaisuutta eli totaalista halua omistaa toinen henkilö, jonka kanssa on tai on joskus ollut yhdessä. Älkää sotkea asioita. Suomessa ei voi toista ihmistä omistaa!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tuo ole perheväkivaltaa, jolle annetaan uskonnollinen oikeutus ! Kunniaväkivaltaa esiintyy Lauantaina nakkikioskilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpas RASISTISIA kommentteja ihmisillä. Kunniaväkivalta kuuluu tiettyjen ihmisten kulttuuriin, eikä sitä saa arvostella tai lävähtää rasismikortti pöytään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikkautta maahanmuutosta: Suuria mutta negatiivisia tunteita, sympatiaa ... empatiaa - - itkijänaiset. Traumaa koko kylälle - Ihanaa!. Ja pah sanon minä: suurta hulluutta eikä mitään muuta koko touhotus. Antaa niitten pitää kunniaväkivaltansa ja käykööt täällä vaikka turistina niinkuin Suomalaisetkin muualla käyvät. Ja palaavat kahden viikon jälkeen takaisin kotiinsa. Ja havaitsevat että on se Suomi kuiteskin ihan hyvä paikka. Suomalaisille paras ja ainoa. Koti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alvar: lue kommentti ajatuksella, ennenkuin poltat hihasi. Kuten kirjoitin ns. perinteisessä kunniaväkivallassa on mukana koko suku, suomessa se liittyy yleensä ainoastaan avioparin välienselvittelyyn, josta myös lapset joutuvat kärsimään. Tällä en suinkaan puolusta maahanmuuttajien parissa esiintyvää kunniaväkivaltaa, vaan haluan nostaa siihen rinnalle meidän suomalaistenkin harjoittaman kunniaväkivallan, koska myös sitä esiintyy. Tässä asiassa suomalaisten on turha liikaa hurskastella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisten pitäisi oppia toimimaan niin, että toinen osapuoli ei menettäisi kasvojaan, vaan hänelle jätettäisiin kunniallinen vetäytymistie tilanteesta. Kunnian menetys on asianomaiselle häpeä ja sen aiheuttaminen toiselle on nimenomaan häpeällinen teko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Mitä muuta tämä suomalainen perheväkivalta sitten on kuin kunniaväkivaltaa?" Kunniaväkivallassa on suku mukana. En ole vielä kuullut tapauksesta jossa suomalaisen miehen perhe yrittäisi saada naisen hengiltä jos mies on siinä epäonnistunut. Tai sellainen tapaus missä koko perhe painostaa tyttären tekemään itsemurhan. .. Mitä jos perehtyisit asiaan ennen kuin kommentoit?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä muuta tämä suomalainen perheväkivalta sitten on kuin kunniaväkivaltaa? Mies tappaa ex-puolisonsa, koska ei kestä eron häpeää? Tai vie koko perheensä mukanaan tappaessaan itsensä? Tai pahoinpitelee vaimoaan tai rajoittaa tämän liikkumista mustasukkaisuuttaan? Ainoana keskeisenä erona on mielestäni se, että ns. "perinteisessä" kunniaväkivallassa mukana saattaa olla koko suku, Suomessa se liitty yleensä avioparin keskeiseen välienselvittelyyn, josta tosin lapsetkin saattavat joutua osalliseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kunniaväkivalta" nimi pitää muuttaa. Tuo nimike kuulostaa siltä kuin näillä miehillä olisi oikeus kunniansa takia harjoittaa raukkamaisia tekojaa. Oulussaja muuallakin esiintyy "raukkamaisten miesten harjoittamaa sovinistisikaväkivaltaa"!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten niin Oulussakin? Onko joku sitten kuvitellut että ei esiinny? Oulu on aivan yhtä kamala paikka kuin muutkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maahanmuuttoperheiden ja sukujen sisäiset säännöt, eivät aina ole niin helppoja noudatettavia, kaidantien kulkija poikkeaa niistä silloin tällöin ja rangastus voi olla julmakin, ei pelkästtään häpeällinen, sisäisiin piireihin ei olekkaan helppoa päästä puuttumaan ja parantamaan näitä ongelmia !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukija, joissain maissa naisten asema on niin huono, että minusta se, että on nainen, joka on kotoisin tietystä maasta olisi riittävä peruste turvapaikan saamiselle. Jos kyse olisi esim. rodusta, näin voisi ollakin nykyisin, mutta seksismi elää syvässä meidän omassa yhteiskunnassammekin, ja naisen arvo ei ole sama kuin miehen. Valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunniaväkivalta ei kuuluu sivistyneeseen yhteiskuntaan. Nyt pitäisi maahanmuuttajien itsensä tehdä asialle jotain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Voi Arto Nyberg minkä teit

Mutta ei sanonut kertaakaan,että kun on taiteilija hän saa kouria. Antoi yleiseti ymmärtää,että taiteilijoiden kohdalla ... Lue lisää...
phv

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.11.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image