Oulu

Oulussa aletaan kouluttaa uu­den­tyyp­pi­siä lääkäreitä – hos­pi­ta­lis­teis­ta apua etenkin mo­nion­gel­mai­sil­le potilaille

OYS:ssa hospitalisteille on tarvetta erityisesti kirurgian ja sisätautien osastoilla. KUVA: Essi Puuri
Oulu 13.9.2017 21:47
Eija Mikkonen

Oulun yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan perustetaan uusi kaksivuotinen hospitalistin lisäkoulutusohjelma.

Hospitalistit ovat uudentyyppisiä lääkäreitä, jotka koordinoivat potilaan kokonaisvaltaista hoitoa.

– Potilaat ovat yhä useammin moniongelmaisia, ja lääkäriltä vaaditaan kokonaisvaltaisempaa näkemystä potilaan tilanteesta ja tarpeista. Leikkaamalla saamme yhden pulman ratkaistua, mutta hoidon, lääkityksen ja kuntoutuksen kannalta olisi tärkeää, että meillä olisi oma ammattilainen huolehtimassa potilaan hoitopolusta, OYSin pehmytkudoskirurgian vastuualuejohtaja Heikki Wiik kertoo Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Wiikin mukaan hospitalisteille on tarvetta, koska erikoislääkäreiden kokonaisnäkemys potilaan tilanteesta ja hoidosta on kaventunut erikoissairaanhoidon kehittymisen myötä. 

– Me hoidamme erinomaisesti polven, sydämen, selän tai olkapään, mutta yhä pidemmälle viedyn erikoistumisen myötä meiltä on kadonnut laajempi kuva potilaan tilanteesta, Wiik sanoo.

Toipuminen nopeutuu, laatu paranee

Hospitalistien avulla tehostetaan osastopotilaan hoitoa, mikä vapauttaa erityisosaajia omiin tehtäviinsä. Samalla toipumisen uskotaan nopeutuvan ja hoidon laadun sekä asiakastyytyväisyyden paranevan. 

OYSissa kehitteillä olevaan hospitalistin työnkuvaan sisältyy osastopotilaan diagnostiikan, tilan seurannan, hoidon ja kotiutuksen koordinointi sekä perussairauksien hoidon yhteensovittaminen. Hospitalistista on apua esimerkiksi silloin, kun potilaan leikkauskomplikaatioita halutaan ehkäistä, toipuminen ei etene tai lääkitys ei tehoa odotetusti.

Kokonaishoidosta vastaavan lääkärin toimenkuva kehitettiin 1990-luvulla Yhdysvalloissa. Hospitalistien määrä on noussut USA:ssa viime vuosina nopeasti, ja nykyisin heitä arvioidaan olevan jo noin 50 000.

Vastaavaa koulutusta ei ole muualla Suomessa. Tiettävästi koulutus on ensimmäinen myös Pohjoismaissa ja Euroopassa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Oys:aan ei pääse kovin helposti tutkimuksiin, vaikka olisi lähetteitä jo useampikin. Potilaan kokonaistilanteen kartoittaminen ei ole kenenkään vastuulla - siksi asioiden hoitaminen jää puolitiehen. Yhteispäivystys ei toimi, vaan jonottaa saa viisikin tuntia ilman mitään toimenpiteitä. Sääliksi käy etenkin vanhuspotilaat, jotka ovat siellä aivan heitteillä ilman omaisiaan. Varsinkin päivystyksessä pitäisi olla parhaat asiantuntijat töissä - onkohan???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin järkevää! Pitkälle koulutetut spesialistit tekevät sitä mitä parhiten osaavat, leikkaavat vaikkapa syöpää ja samalla sairaalareissulla esimerkiksi monisairaan vanhuspotilaan lääkitykset ja kotihoidot yms. hoitaa niistä ymmärtävä yleislääkäri eli tässä tapauksessa ns. hospitalisti. Harvinaisen hyvä idea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo porukka tulee palamaan loppuun muutamassa vuodessa ja siirtyvät muihin hommiin, kuten kävi aikoinaan omalääkäreille terveyskeskuksissa. Kuka hullu jaksaa vuodesta toiseen ratkoa moniongelmaisten asioita? Moni ongelma on itseaiheutettua ja loppuihin ei ole olemassa ratkaisua. Ihmiset vaan mielellään haluavat, että joku tulee ja he saavat kipata kaiken tämän päälle ja "joku" hoitaa kaiken kuntoon, ettei itse tarvitse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos. Eli esimerkiksi minun tapauksessa ongelmat ovat itseaiheutettuja? Krooninen paksusuolentukehdus. Lääkitys laukaisi autoimmuunihepatiitin. Siihen syön lääkkeitä, joissa riski saada esim diabetes kasvaa. Lääkitys aiheuttanut unettomuutta, josta taas omat ongelmansa. Myös ihosyövän riski kasvanut. Ja minun esimerkki on sieltä yksinkertaisimmasta päästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen lääkärit hoiti potilaita, nykyään "hospitalistit" on hoitavinaan senioreita. Onkohan muuten se Istanbul vieläkin siellä Konstantinopolissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutama "hospitalisti" ei tilannekuvaa muuta - varsinkaan bisnespuolella. Ei ole mitään uutta siinä, miten ihmisiä pitäisi hoitaa, mutta niin ei toimita, koska se ei lyö leiville. Hoito tapahtuu organisaatio- ja ammattilähtöisesti, missä kontekstissa potilas on pelkkä objekti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä kohde muu kuin potilas hoito-organisaatiossa voi olla.
Toisiaanko hoitohenkilökunta hoitaisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohde on potilas mutta hoitoa ohjaa talous ja raha ei se, mikä olisi paras hoito kyseiselle potilaalle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaunis ajatus palata takaisin aikaan jolloin kunnalääkäri hallitsi kaiken terveystiedon alueelta.Ei siksi että olisi ollut viisaampi kuin nykylääkärit vaan siksi koska tuolloin tietoa oli vähemmin sairauksista ja hoitomenetelmistä kuin tällä hetkellä.
Itse kaipaisin enemmänkin yhteen koottua tietoa josta kaikki terveydenhuollon ns ammattihenkilöt viisautensa ammentaisivat, jolloin käytännöt ja palveluiden laatu olisivat yhteisin indikaattorein kontrolloitavissa puolin ja toisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Yhteenkoottua" tietoa, josta kaikki ammentaisivat? Et ole todellakaan ole tainnut olla tekemisissä asiantuntija-ammattien kanssa? Ei sitä tietomäärää mihinkään koota, eikä sen varannon kasvaminen koskaan lopu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti puhun kokemuksesta. Terveydenhuollossa ylin koottu asiantuntijajoukko ohjaa hoitokäytäntöjä ja suosituksia. Käytännöt eivät muutu suositusten muutosten mukaisesti. Valvonta ja ohjaus on rakennettu moniportaiseksi, jäykäksi ja tehottomaksi. Seurantaa ei suriteta ja riittävän osaamisen varmistaminen on puutteellista tsi sitä ei ole ollenkaan.
Kysyttäessä samaa asiaa useammasta eri paikasta ei kahta samansisältöistä ohjetta saa, sen voit itse todeta.
Kritiikin sieto ja suhtautuminen on tutkittu ja tulokset ovat hälyyttäviä, henkilökunnasta merkittävä osa voi huonosti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jes, tämä on hyvä homma! Vihdoin ja viimein tämä antiikin ajan mukainen toimiala ottaa askeleita kohti nykyaikaa ja jatkossa löytyy yksi kokonaisuuden perään katsoja ilman jatkuvaa eri lääkäreille pompottelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen vanhaan kuulema lääkärit osasivat hoitaa monisairauksisia ihmisiä. Nyt terveyskeskuksissa ja yksityislääkäreissä yhden 20 minuutin ajanvarauksella saa valittaa vain yhtä (!) vaivaa. Minäkin olen saanut lääkkeitä toisen lääkkeen sivuoireisiin, kun lääkärit eivät vaivaudu tai ehdi tutustumaan potilaan kokonaistilanteeseen tai lääkearsenaaliin. Farmaseuttikin apteekissa on ollut parempi apu kuin tieyt kiireiset lääkärit perusterveydessä.
Soten tulo suorastaan kauhistuttaa minua kuin monia muitakin tuntemiani ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ennen vanhaan" myöskään ei katsottu tarpeelliseksi hoitaa enää yli 60v. ihmisiä, katsottiin liian vanhoiksi mihinkään toimenpiteeseenkään. Sydäninfarktipotilasta makuutettiin 3 viikkoa ja katsottiin, selviytyykö, nyt tulee pallolaajennus tunnissa iästä piittaamatta. Tämän takia potilasmäärät ja diagnosoidut sairaudet ovat räjähtäneet käsiin. Hyvin subjektiivista on, oliko ennen kaikki paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoitoonpääsyn subjektiivisuus on suoraan varrannollinen lääkärin ja potilaan välisten sosiaalisten siteiden kanssa. Unohtaa emme voi myöskään kollegiaalisuutta joka näkyy lyhempinä odotusaikoina lääkäriin pääsyn ja tutkimuksiin pääsyn osalta tuttavien ja sukulaisten kohdalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli tiedät olevasi hankala ihminen ja epäilet, että odotusaikasi on siksi ollut pitkä? Lääkärit määrittelevät kiireellisyyden, jonoihin potilaat panee hoitaja/sihteeri. Sinulla ei taida olla ystäviä siinäkään porukassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääkäriin pääsy ei ole ollut ongelmani. Keskeisin ongelma on muodostunut lääkärissä käynnin vuoksi. Asiakkana ja potilaana olen joutunut vaikeimmissa tapauksissa turvautumaan lailliseen oikeuteeni kuulla toisen lääkärin mielipide. Apu on aina löytynyt asiantuntijalääkäriltä, edellyttäen että sellaisen itse löytää.Asiantuntijalääkärin tutkimukset ovat olleet perusteellisempia ja poikkeuksetta vahvistaneet ensimmäisen lääkärissäkäynnin olleen pelkkää ajanhukkaa ja asianmukaisen hoidon viivyttämistä. Toisinsanoen ensimmäisen lääkärin arviota voidaan pitää pelkkänä mielipiteenä ja sen myös hänen tekstistään voi lukea " minusta ei näytä ".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan loistavaa! Kyllähän maalaisjärjen opettaminen on nykyisin kannattavaa ja jopa suotavaa. Ei kukaan ole pelkästään se "jäätynyt olkapää 3 huoneen ykköspaikalla" vaan on suotavaa tutustua kokonaisuuteen. Hoidettava ihmistä eikä oiretta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukahan tämän on keksinyt. Yliopistoko ihan itse. Piiskaako nämä uudet hospitalistit Oysin järjestelmää, sehän tässä on tökkinyt. Hoito on kyllä pelittänyt,kinhan sinne on ensin jotenkin päässyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No viimeinkin on tajuttu että ihminen on yksi kokonaisuus jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

37
Kaupunginhallitusta vetävä Kyösti Oikarinen haluaa Ouluun samanlaiset kaupunkipyörät kuin Helsingissä – 600 pyörää ja 50 asemaa olisi sopiva määrä
23
IL: Hoitajat järkyttyivät lomarahaleikkausten summista – ”Jäsenkuntamme ihan raivona” 
5
Miksi tietokoneiden teho vain kasvaa kasvamistaan? Vastauksen tietää suomalaismies, jonka presidentti juuri palkitsi miljoonan euron Millennium-palkinnolla
4
Lääkereseptejä uusivat verkkofirmat ministeriön syynissä – Lääkäriliitto suhtautuu toimintaa kielteisesti
3
Oysissa kehitetty diabeetikoiden jalkahaavojen hoitoa, tavoitteena vähentää amputaatioita
3
Antti Rinne hallituksen sote-mallista: Käsittämätöntä tunarointia
3
Jos kutsu käy, Ylivieskan uusi kirkkoherra Eija Nivala on kesän kansanedustajana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Savukoski.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

232 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Porvarihallituksen lomarahaleikkauksien antia!!, jopa 700 euroa kesässä - JHL: ”Moni pienituloinen perhe on menettänyt monta lomamatkamahdollisuutta”

Jos 30 % lomarahasta on 700 euroa, ei todellakaan ole enää kysymys pienituloisesta. Siihen kun pitää olla noin 4200 euro... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image