Oulu

Oulun yliopiston tutkijat löysivät normaalille si­kiön­ke­hi­tyk­sel­le vält­tä­mät­tö­män geenin

Oulu 13.2.2018 21:35
Kaleva

Oulun yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa on löydetty uusi normaalille sikiönkehitykselle välttämätön geeni. Tutkimuksen tuloksena löydettiin myös maailmalla aiemmin kuvaamaton, vaikea lapsuusiän monielintauti.

Oululaistutkijat ovat kuvanneet lastenneurologian professori Johanna Uusimaan ja akatemiatutkija, dosentti Reetta Hinttalan johdolla suomalaisilla lapsipotilailla uuden, vakavan monielintaudin. Potilailla havaittiin aiemmin kuvaamatonta sidekudosmuodostusta keuhkoissa, hermosolujen tuhoutumista sekä verisuonten uudismuodostusta aivoissa.

Tutkijat nimesivät taudin FINCA -taudiksi (Fibrosis, Neurodegeneration and Cerebral Angiomatosis).

FINCA-potilailta löydettiin mutaatioita ensimmäistä kertaa NHLRC2-geenistä. Geenimuunneltujen hiiri-ja seeprakalamallien avulla aiemmin toiminnaltaan tuntemattoman NHLRC2-proteiinin todettiin olevan elintärkeä normaalille sikiönkehitykselle sekä useiden elinten toimintojen ylläpidolle.

Tutkimus suoritettiin Oulun yliopistollisessa sairaalassa ja Oulun yliopiston PEDEGO tutkimusyksikön lastenneurologian tutkimusryhmässä.

Tutkimukseen osallistuneista tutkijoista suurin osa työskentelee Oulun yliopistollisessa sairaalassa ja Oulun yliopistossa toimivien Biocenter Oulun ja Medical Research Center Oulun tutkijoina.

MAINOS

Kommentoi

Tärkeä löytö! Seuraavaksi selvittämään, mikä on kyseisen proteiinin rooli solutasolla. Löydös on myös mielenkiintoinen, kun ajattelee Pohjois-Suomen geneettisesti suhteellisen homogeenistä väestöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon onnea hienosti tehdyn työn johdosta. Toivon teille menestystä tulevaan työhönnekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi. Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

128 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ulkopaikkakuntalaisten huomioita Oulusta

Mistäpäin Suomea kyseiset henkilöt ovat? Kallioparkki on toimiva muttei todellakaan ole toimivin saati tilavin. Otetaan ... Lue lisää...
BoB

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.5.

Naapurit

21.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image