Oulu

Mainos

Oulun yliopiston syö­pä­tut­ki­joil­le iso apuraha Syö­pä­sää­tiöl­tä - tut­ki­mus­koh­tee­na perinnöllinen alttius saada rintasyöpä

Professori Robert Winqvistin Oulun yliopistossa johtama syöpätutkijaryhmä on saanut merkittävän 450 000 euron apurahan. KUVA: Sanna Häyrynen
Oulu 15.11.2017 7:30
Kaleva

Professori Robert Winqvistin Oulun yliopistossa johtama työryhmä on saanut merkittävän 450 000 euron Roosa nauha –apurahan tutkimukseen Perinnöllinen alttius rintasyöpään: tekijät, vaikutusmekanismit, tautimallintaminen ja kliininen merkitys.

Winqvist ryhmineen pyrkii tunnistamaan uusia ja erityisesti suomalaisessa väestössä tärkeitä rintasyövän synnynnäisiä haittatekijöitä, sekä ymmärtämään näiden solubiologisia vaikutusmekanismeja ja syöpäkäyttäytymiseen liittyviä erityispiirteitä.

Winqvistin ryhmä on yksi kolmesta tutkimusryhmästä, joille myönnettiin kolmivuotiset suurapurahat, kun Syöpäsäätiö jakaa ennätykselliset 6,5 miljoonaa apurahoina syöpätutkimukselle.

Suurapurahat annettiin laajojen tutkimushankkeiden toteuttamiseksi sekä miesten että naisten yleisimmän syövän voittamiseksi.

– Tutkimustiimimme on jo pitkään työskennellyt perinnöllisen rintasyöpäalttiuden parissa, pyrkien tunnistamaan uusia ja erityisesti suomalaisessa väestössä tärkeitä synnynnäisiä haittatekijöitä, sekä ymmärtämään näiden solubiologisia vaikutusmekanismeja ja syöpäkäyttäytymiseen liittyviä erityispiirteitä, Winqvist kertoo säätiön tiedotteessa.

– Toistaiseksi tärkein alkuperäislöydöksemme liittyy PALB2-geeniin, jonka rintasyöpään altistavat mutaatiot ovat osoittautuneet kliinisesti merkittäviksi sekä Suomessa että muualla maailmassa.

Winqvistin mukaan perinnöllisten syöpäalttiustekijöiden solubiologisia vaikutuksia ja molekulaarisia yhteyksiä paremmin tuntemalla luodaan edellytyksiä yhä tehokkaampien syöpähoitojen kehittämiselle.

– Paremman selviytymisen lisäksi, korkean perinnöllisen syöpäriskin omaavien henkilöiden mahdollisten ennaltaehkäisevien toimenpiteiden avulla sekä tehostetulla syöpäseurannalla voidaan ehkä osa kalliista ja pitkittyneistä syöpähoidoista välttää, Winqvist toteaa.

Winqvist on jo aiemmin tunnistanut Syöpäsäätiön apurahalla tutkimuksessaan joukon uusia DNA-vauriovasteeseen liittyviä rintasyöpäalttiusgeenejä.

Yhtä suuren apurahan, 450 000 euroa, sai myös professori Anssi Auvisen tutkimusryhmä Tampereella. Se myönnettiin eturauhassyövän seulonnan kehittämiseen.

Professori George Bovan niin ikään Tampereella toimivalle tutkimusryhmälle puolestaan myönnettiin Movember –rahaston 300 000 euron apuraha korkean riskin eturauhassyövän etäpesäkkeiden molekulääriseen jäljittämiseen.

Säätiö täysin lahjoitusten varassa

– Syöpäsäätiön jokavuotinen apurahaprosessi on tutkijalle erittäin nopea. Se kirittää näin osaltaan tutkimuksen edistysaskelia ja säästää yhteiskunnallisella tasolla erittäin paljon työaikaa, sanoo pääsihteeri Sakari Karjalainen säätiön tiedotteessa.

Syöpäsäätiö sai viime vuonna lahjoituksia 7,1 miljoonaa euroa. Varat jaetaan jo tänä vuonna eteenpäin tutkijoille.

Syöpäsäätiö on Suomen tärkein yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja ja toimii kokonaan lahjoitusvaroin. Se kasvatti 2017 apurahasummaansa viime vuoteen nähden miljoonalla eurolla.

Säätiö toteaa, että sen rahoitus syöpätutkijoille syöpähoitojen kehittymiseksi on merkittävässä roolissa julkisen tutkimusrahoituksen vähennyttyä viime vuosina selvästi.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Sodankylä, Pelkosenniemi ja Savukoski lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna aamupäivällä Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Merja Kyllönen ylivoimainen !

340 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eri ikäluokkien kulutusmahdollisuudet ja -tottumukset

Mieheni ehti olla töissään, siinä samassa työpaikassa reilusti yli 40 vuotta. Eikä päiväkään työttömänä. Eläke on 1460e ... Lue lisää...
Allison

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

20.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image