Oulu

Oulun yliopiston las­ten­tar­han­opet­ta­ja­kou­lu­tus kasvaa sadalla aloi­tus­pai­kal­la lähivuosina

Oulu 15.3.2018 10:43
Kaleva

Oulun yliopistossa lastentarhanopettajakoulutuksen aloituspaikkamäärät lisääntyvät sadalla opiskelupaikalla vuosina 2018–2021.

Tänä ja ensi vuonna varhaiskasvatuksen opiskelun Oulussa aloittaa 110 opiskelijaa. Lisäystä nykyiseen on 20 paikkaa molempina vuosina. 

Vuosina 2020 ja 2021 sisään otetaan 120 opiskelijaa.

Aloituspaikkamäärät ovat korkeimmat Oulun yliopiston lastentarhanopettajakoulutuksen historiassa.

Koko maassa lastentarhanopettajien koulutuspaikkoja lisätään kaikkiaan tuhannella vuoteen 2021 mennessä. Taustalla on opetus- ja kulttuuriministeriön päätös, jolla helpotetaan Suomea vaivaavaa lastentarhanopettajapulaa.

Etenkin Pohjois-Suomen kunnissa yliopistollisen koulutuksen saaneita ammattilaisia on vaikea löytää lastentarhanopettajan tehtäviin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Seuraava itkun aihe on se että koulutetaan liikaa ja kaikille ei olekaan heti töitä. Näinhän tämä menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattamatonta koulutusta. Nuo diiba-daaba kurssit voi suorittaa kesäkuukausina yhden kesän aikana. Aurinkoisen sään sattuessa sopiva paikka opiskelulle on Pyykösjärven rannalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saahan niitä kouluttaa kun sitten vain palkattaisiin. Ryhmäkoot on suuria ja opettaja/hoitaja vajetta paikataan työllisteyillä ja harjoittelijoilla. Minunkin lapseni on ollut tarhoissa työllistettynä, vaikka ei ole mitään koulutusta paitsi peruskoulu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opiskelijamäärää lisäämällä ei kyllä poisteta alan houkuttelevuutta. Ne menee muualle töihin, kouluttakaa vaan turhaan ja laittakaa rahaa kankkulan kaivoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta! Eihän pula lastentarhanopettajista johdu nykyisestä pätevien määrästä vaan siitä alalta valuu porukkaa kokoajan muihin hommiin tai opiskeluihin. Kallista on kouluttaa uutta porukkaa kun päteviä ja kokeinta on pilvin pimein muissa hommissa. Palkkaus, ryhmäkoot yms.kuntoon niin saadaan takaisin väkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsukaiset kannattaa pitää kotona niin pitkään kuin mahdollista. Kaiken omaehtoinen opettelu sujuu juuri taaperona ihmiseltä kuin itsestään. Kyllä pienet raukkaparat ehtivät sitten myöhemmin altistua vaikka mille "opetukseile". Ehkä huippumodernissa korkeakoulussa he taas vasta pääsevät itse opettamaan itseään ja kavereitaan, opettajien käydessä kerran pari viikossa vilkaisemassa nettiin tuotettuja "opintosuoritteita".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä opetusresurssit? Ryhmäkoot ovat jo nyt suuria ja opettajat ylityöllistettyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopiston tyylin mukaan opettajien määrä puolitetaan seuraavissa yt-neuvotteluissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen verran olen nähnyt tätä varhaiskasvatuskenttää, että suhtaudun osittain kriittisesti lastentarhanopettajiin. Kun puhutaan päiväkodeista ja tavallisista lapsista, jotka eivät tarvitse erityistukea, niin käytännön ero lastenhoitajan ja lastentarhanopettajan välillä on olematon. Lähinnä sinne on luotu kaksi kastia, jossa opettajat pyrkivät tekemään itsestään tärkeitä tarpeettomasti. Yliopistotason koulutusta tarvittaisiin lähinnä erityislasten kanssa toimittaessa, sekä erityistuen tarpeen tunnistamisessa, ja päiväkodin johtotehtävissä ymv. Toki myös eskariopetus voi olla lastentarhanopettajien tuottamaa.
Varhaiskasvatusaspektia pyritään korostamaan osittain sen vuoksi, että saataisiin oikeutus korkeampaan koulutukseen ja koko ammattinimikkeen tarpeellisuuteen. Käytännössä suurissa päiväkotiryhmissä ei tapahdu mitään erityistä "varhaiskasvatusta", joka vaatisi akateemista tutkintoa. Kuvitteleeko joku vanhempi, että monisivuisen varhaiskasvatussuunnitelman täytettyään se oma "Nikopetteri" saisi jotain yksilöllisesti räätälöityä varhaiskasvatusta isossa päiväkotiryhmässä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lastentarhanopettajien yliopistokoulutus on yhteiskunnan rahojen väärinkäyttöä ja on osoitus yliopistojen huonosta tasosta. Oikea paikka lastentarhan (ja alakoulun) opettajien koulutuspaikaksi olisi ammattikoulu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomaa, ettet ymmärrä maailman järjestyksestä kovinkaan paljoa. Näin ajateltuna voidaan kyseenalaistaa moni muukin asia. Mihin tarvitaan akateemisia arkkitehtejä, kun talonrakentaja osaa rakentaa talon ihan itse? Mihin tarvitaan akateemisia kirjaston informaatikkoja, kun jokainen osaa hakea kirjansa hyllystä itse? Mihin tarvitaan akateemisia liikunnanopettajia, kun kuka tahansa voi laittaa lapset hiihtämään ja pelaamaan jalkapalloa?

Maailma kun ei ole ihan niin mustavalkoinen, miltä se saattaa näyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä yliopistokoulutettuja lentokoneinsinöörejä tarvita, kun Sanginjoella päästiin ilmaan aivan kansakoulupohjalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No siinä on turha palkankorotuksista sitten haaveilla. Ottaisitte mallia lääkäreistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös lääkiksen aloituspaikkamäärät ovat viimeisen viiden vuoden ajan olleet historian suurimmat. Nythän he ottavat mallia lääkäreiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väestön vanhetessa ja siten hoidon tarpeen kasvaessa pieni lisäys on ymmärrettävääkin. Mutta ei lääkäreistä ylitarjontaa päästetä syntymään. Nyt kun lapsia syntyy vähiten koskaan, lastentarhanopettajakoulutuksen lisääminen rajusti vaikuttaa vähintäänkin ylimitoitetulta. Muutaman vuoden päästä heistä alkaa olla ylitarjontaa ja silloinhan harvemmin palkat nousevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kymmenen prosentin työvoiman ylitarjonta tekee hyvää palkkatasolle ammatissa kuin ammatissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

54
Oulun seudulla aamupäivällä kuuluneet ja tuntuneet pamaukset aiheuttivat Hornetit - ilmavoimien mukaan äänivallia ei rikottu liian matalalla
30
Kaavoitusvalta kuuluu valtuustolle – rakennusfirmoilla ja oululaisilla erilainen näkemys Oulun viihtyisyydestä Lukijalta
27
Terho: Kokoomuksen vastenmielinen teko ei ole riittävä syy kaataa hallitus – siniset pysyy hallituksessa
27
Tiukat pudotuspelit veivät kärppäluotsi Mannerin yöunet – ”Puhelin näyttää yleensä herätystä kolmen neljän tunnin päähän, kun menen nukkumaan”  
26
Nokian verkkoliiketoiminnassa yskimistä - tulos heikkeni alkuvuonna roimasti
26
Lasaretin suunnitelmat täsmentyivät: Rakennukset madaltuivat ja turvallisuutta korostetaan
26
Kärnä harkitsee Väyrysen valtakirjan riitauttamista – eduskunnassa tehdään selvitystyötä Väyrysen paluuoikeudesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

325 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Kai ukko aikuisena ymmärsit, että taisteluvaiheessa kenttäpapin paikka on KS:ssa tai KEK:ssa? Lue lisää...
Tosi taistelut

Jari ja sarjakuvat

Jari

26.4.

Naapurit

26.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image