Oulu

Oulun yliopisto selvittää heikkoon tilaan joutuneen Kalimenojan veden laadun

Oulu 19.6.2017 18:05
Kaleva

Viime vuosina entistä heikompaan tilaan joutuneen Kalimenojan veden laatu pyritään selvittämään kolmivuotisessa hankkeessa. Oulun pohjoispuolella sijaitsevan pienen joen tilaa selvittävän hankkeen toteuttajana toimii Oulun yliopiston vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusyksikkö.

– Hankkeessa toivotaan läheistä yhteistyötä alueen asukkaiden ja valuma-alueella toimivien tahojen kanssa. Paikallinen tieto on tärkeää kokonaisvaltaisen ymmärryksen saavuttamiseksi valuma-alueella, sanoo hankkeessa toimiva tutkijatohtori Hannu Marttila.

Hankkeessa selvitetään vedenlaatukartoituksilla veden laadun ajallista ja paikallista vaihtelua joen latvoilta ja sivuojilta aina vesistöalueen suulle saakka.

Juuri käynnistynyt KaliVesi-hanke kestää vuoteen 2019 saakka. Hankkeen rahoittavat Pohjois-Pohjanmaan Ely-Keskus, Oulun kaupunki ja Oulun yliopisto.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Asiat seisoo taas kolme vuotta. Yhtä selitystä ei löydetä. Perusselvitys on jo tehty. Kellon kyläyhdistys ajanut asiaa vuosikausia. - Turvetuotanto, metsäojitukset, louhinta ja maanrakennus - sulfaattimaat, mustaliuske, rautasaostumat - miten näiden vaikutusta voi tutkia pistemittauksilla! Avo-ojia on kaikkialla, ja lisää tehdään. Avo-ojat pitäisi tukkia joltakin maaperän suhteen kriittiseltä osalta kokonaan ja sitten tutkia paraneeko vesi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan turhia tutkimuksia niinkuin Jäälinjärvessäkin. Laskevat ojitusvedet pilaavat kaikki. Jäälinjärveen tulee metsä-ja suoojia runsaasti josta vesi jatkaa eteenpäin aina Kalimenojaan asti. Tuho on jo aika lopullista, siinä ei tutkimukset auta ellei tehdä jotain konkreettista. Jäälinjärvessäkin tutkitaan eri kasvien kykyä imeä sieltä ravinteita, mutta mitä se auttaa kun samat kasvit lahoaa veteen ravinteineen entistä ravintorikkaimpina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsäojat kyllä suurin syypää, ojat kaivettu niin syviksi ettei talvella pääse edes metsäsuksilla ojien yli, kesällä pääsee häintuskin konttaamalla.
Tässä ojituksessa ei ole mitään järkeä, ojitus pitää lopettaa lailla. Nyt ojat ovat tehokkaat kun pystyvät saamaan oikeat laskut tarkan paikkatiedon avulla. Saostusaltaat ovat lapsenkengissä, ei mitään tolkkua.
Kalimenlampi suorastaan haisee ja rupisammakkokanta aivan valtava,,,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saadaankohan selville että keväällä lumi sulaa ja syksyllä on enempi lehtiroskaa? Yliopisto ainakaan ei tuota hanketta rahoita kuin laskennallisesti, eihän nettikyselyn järjestämisestä millään saa tiedettä aikaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän tätä jokea/puroa oikein kuormittaa? Maanviljelys on vähentynyt jne....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole vaikea päätellä, mistä Kalimenojan heikentynyt tila johtuu. Yli 100 000 asukkaan jätevesilietteet käsitellään kalimenojan valuma- alueella. Ne rehevöittävät ennestäänkin huonossa kunnossa olevaa vesistöaluetta. Lisäksi ne pilaavat hitaasti pohjavesiä, joita käytetään juomavetenä. Syy- yhteys on kyllä selvä, mutta menee vielä varmaan ainakin kymmenen vuotta, että tutkimuksissa huomataan tämä syy. Oulun vesi kun ei löydä muutakaan tapaa tai paikkaa viemärilietteiden käsittelyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on todennäköisin syy viimevuosina kiihtyneeseen rehevöitymiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nyt ollaan oikealla asialla, vesistö kuntoon ja taimen, harjus sekä siika takaisin Kalimenjokeen!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ojistus suurin syypää. Yhtään ojaa ei pitäisi kaivaa luonnonvesiin asti vaan jättää 20 metrin väli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nythän esimerkiksi Jäälinjärvellä tutkitaan kosteikkokasvien käyttämistä metsäojien tuoman humuksen poistossa. Läpimurtoa ei ole saavutettu, mutta joitakin lupaaviakin tuloksia. Kyseiset Jäälinjärveen laskevat ojatkin on Kalimenjoen valuma- aluetta, sillä Jäälinjärvestä lähtevä Jäälinoja yhtyy Kalimenjokeen. Metsäojien humus on suurelta osin syypää siihen, että kaikki kyseisten vesistöjen vesi on ruskeaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:00
Oulun yliopiston tutkimus: Geenivirhe voi aiheuttaa nuoria tappavan sydänlihasfibroosin
7:23
Puuskaiset tuulet voivat tänään kaataa puita ja aiheuttaa sähkökatkoja
7:00
Reipas reissunainen Tanja todistaa, että kuuro voi – Pariisista alkava Euroopan-kiertue jää postikorttikliseiden tasolle
7:00
Agenttipelin tunnelma on jäätävää – Harrison Fordin tähdittämässä tarinassa vaarassa on myös sankarin perhe
7:00
Perustuslain jälkivalvontaa tehostettava - useimmissa EU:n jäsenvaltioissa on perustuslakituomioistuin tai tehtävää hoitaa valtion ylin tuomioistuin Lukijalta
7:00
Suomen Tivolin laite jumiutui kesken käytön, onko tivolissa turvallista? – Laitteet koeajetaan päivittäin, johtaja vakuuttaa Tilaajille
6:17
"Huumaava miljöö" - Väyläfestivaali ulottuu nyt Torniolta aina Kilpisjärvelle asti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski, Kuusamo, Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Sodankylä, Pelkosenniemi, Enontekiö ja Inari. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Pohjois-Karjalan maakuntaa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

MV lehden kommentointi

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Ei missään nimessä kieroilijaa jatkoon. Lue lisää...
Ei todellakaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image