
Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan koordinoima hanke sai rahoitusta yli 3,2 miljoonaa euroa. Sen tavoitteena on luoda digitaalisia oppimisympäristöjä lääketieteen ja hammaslääketieteen opetukseen sekä yhtenäistää alan opetusta.
Rahoitus on osa Korkeakoulutuksen kehittäminen -kärkihanketta ja sen myönsi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.). Rahoitus vahvistaa Oulun yliopiston asemaa maan johtavana eHealth-keskuksena ja digitaalisen opetuksen kehittäjänä.
– Oppi- ja opetusmateriaalin yhtenäistämiselle ja digitalisoinnille on olemassa selkeä tarve, sillä tällä hetkellä lääketieteen opetuksen sisältö ja toteutus vaihtelevat eri yliopistojen ja tiedekuntien välillä. Tavoitteena on varmistaa valmistuvien ammattilaisten yhtenäinen lääketieteellinen ja hammaslääketieteellinen osaaminen, kertoo dekaani Anne Remes Oulun yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta.
Sähköinen pääsykoejärjestelmä valmisteilla
MEDigi-hankkeessa luodaan digitaalisen oppimateriaalin verkkopalvelu, tuotetaan sähköistä oppimateriaalia, kehitetään sähköisiä tentti- ja arviointimenetelmiä sekä valmistellaan sähköistä pääsykoejärjestelmää.
Hankkeessa ovat mukana kaikki Suomen lääketieteelliset tiedekunnat sekä alojen isoimmat tieteelliset järjestöt.
Hankkeessa koulutetaan opetushenkilökuntaa ja lisätään aktivoivien, yhteistoiminnallisten opetusmenetelmien käyttöä. Sähköisillä koulutusratkaisuilla tuetaan kansainvälistymistä, moniammatillista oppimista ja systemaattista täydennyskoulutusta.
Lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoiden, opettajien ja jo työelämässä toimivien ammattilaisten lisäksi hankkeesta hyötyvät terveyspalveluja käyttävät kansalaiset, joiden palvelujen laatu kohenee ja mahdollisuudet esimerkiksi yksilöityyn terveydenhuoltoon lisääntyvät.
Kommentoi ()
Suurin osa opiskelusta on aina ollut itse pänttäämistä, opiskelitpa missä ja mitä vain. Luennot tulevat opiskelua, mutta ovat äärimmäisen tärkeä osa opiskelua. Jos luennoilla ei ole läsnäolopakkoa, niin lääkäriksi valmistuvahan on käytännössä itse oppinut lääkäri. Mikä erottaa heidät "valelääkäreistä", jotka hekin ovat opiskelleet tietonsa itsenäisesti ja istuneet luentosalissa ainakin jonkun verran. Ehkä vähän kärjistetty kysymys, mutta oma kunnioitukseni länsimaista lääketiedettä kohtaan (kirurgiaa lukuunottamatta) on kärsinyt aikamoisen kolauksen. Olen alkanut hankkia tietoa terveyden ylläpidosta itsekin.
Lääkäriksi etäopiskelulla - hmm...
Oulun lääkiksessä on opiskeltu etänä jo vuosikausia. Ei siellä ole pakollista opetusta välttämättä edes joka viikko. Hammaslääkiksen puolella taas on linjattu, että kaikessa on läsnäolopakko, eikä sekään ole sopiva malli yliopisto-opiskeluun.
Luulenpa, että tämä digiuudistus toisi tilanteeseen helpotusta parhaiten siksi, että etäopiskelu on halvempaa ja uudistusten myötä (toivottavasti) yhtä laadukasta kuin lähiopetus. Eri yliopistojen yhtenäiset oppisisällöt kuulostavat periaatteessa hyvältä, koska tällä saadaan karsittua yksittäisten luennoitsijoiden henkilökohtaiset mielenkiinnonkohteet pois ja voidaan keskittyä paremmin olennaiseen.
No kyllä mä ainaski mieluummin meen lääkärille, joka on opiskellu asioita ihan läheltä katsottuna ;)
Niin, kaikkiin laitteisiin tulee oikea näppäimistö ja korvavalo. Käyttistä yrittävät ensin tehdä itse.
Samalla voisi kaksikertaistaa koulutusmäärän.
Ajattelitko, että olisi valtion budjetin kannalta järkevää kouluttaa 5,5-6vuotta ihmisiä työttömiksi? Ketä se hyödyttää?
Moni sairaala valittaa lääkäripulaa. Jos lääkäreiden tarjontaa olisi enemmän, palveluja ei ostettaisi yksityisiltä moninkertaiseen hintaan.