Oulu

Mainos

Oulun Vesi: Oulussa voi huoletta juoda hanavettä – mikromuovilla altistuminen on hyvin pientä

Euroopassa puolen litran vesinäytteessä on tutkimuksen mukaan keskimäärin 1,9 mikromuovikuitua, jolloin altistus on hyvin pientä. KUVA: ERIIKA AHOPELTO
Oulu 8.2.2018 13:08
Kaleva

Juomavesi ei ole merkittävin mikromuoville altistava tekijä Suomessa. Oulussa veden laatua tutkitaan valvontatutkimusohjelman mukaisesti.

Vuosittain verkostovedestä otetaan noin 350 näytettä ja vedenkäsittelylaitoksilta noin 1 400 näytettä, ja laitoksilla on käytössä myös jatkuvatoimisia mittareita.

Tutkimusta kuitenkin tarvitaan, jotta saadaan tietoa mikromuovin käyttäytymisestä veden puhdistusprosessissa. Oulun Vesi seuraa mikromuovien lähteisiin, esiintymiseen ja terveysvaikutuksiin liittyvää tutkimusta.

Euroopassa puolen litran vesinäytteessä on tutkimuksen mukaan keskimäärin 1,9 mikromuovikuitua, jolloin altistus on hyvin pientä. 

Suuremmaksi riskiksi arvioidaan kokonaisaltistusta kaikista muista lähteistä kuten hammastahnoista, huulipunista tai keinokuituisista vaatteista. Suomessa ei ole tehty kattavaa tutkimusta vesien mikromuoveista, mutta yleisesti samantapaisen aineksen poistumisen lainalaisuudet pätevät myös mikromuoviin.

Luonnonmateriaalit suosioon

Mikromuoveihin liittyvien ympäristö- ja mahdollisten terveyshaittojen ehkäisemiseksi tehokkainta on vähentää mikromuovien syntymistä.

Jokainen voi valinnoillaan vähentää mikromuovien määrää esimerkiksi välttämällä turhan muovin hankkimista, suosimalla vähämuovisia tuotteita ja hävittämällä muoviroskat oikein.

Jos haluaa tarkistaa onko kosmetiikkatuotteessa mikromuoveja, kannattaa katsoa löytyykö tuoteselosteessa muun muassa sanat polyethylene ja polypropylene.

Kotitalouksien mikromuovia päätyy vesistöihin myös vaatteiden pesujen yhteydessä. Keinokuituja, kuten polyesteria sisältävien vaatteiden sijaan voi suosia enemmän luonnonmateriaaleja sisältäviä tuotteita ja huoltaa vaatteita oikein, jolloin turhien pesukertojen määrä vähenee.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Olisi hyvä laittaa jo tuotteisiin pakollisena, mitä niissä on, vaikka nuo älyvaatteet ja alusasut, jotka "hengittävät". Paljonko muovisesta ruokailuastiasta tai säilytysastiasta irtoaa muovia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka yläjuoksu on autioitumassa, niin kyllä sielläkin vielä jokunen nuori ehkäisypillereitä käyttää. Onko juomavedessämme hormoneja?

Mikromuoveja on jopa apteekkivoiteissa. Esim. nylon-12 mainitaan erään ison suomalaisen valmistajan tuubin kyljessä. Voisinpa vain kysyä, miksi näin? Kyseessä on täyteaine, jonka ainoa tarkoitus on tehdä voiteesta sakeampaa. Ottaisiko Kaleva selvää? Voitte samalla syynätä apteekkien muutkin purkit.

Muovivaatteiden arvostelussa pitää ottaa huomioon muutkin seikat kuin mikromuovit. Muovit voivat olla äärimmäisen kestäviä ja laadukkaan muovivaatteen elinkaari saattaa vaatia niin monta korvaavaa luonnonmateriaalituotetta, että ne ovatkin yllättäen luonnonmateriaaleja järkevämpi valinta. Kasvi- ja eläinkuitujen tuottaminen ei sekään ole yksin ekologista. Esim. lampaiden laidunnus kuluttaa maaperää ja puuvillan viljely on yksi suuri ympäristökatastrofi. Kuluttajan on täysin mahdoton arvioida vaatteiden kokonaisympäristökuormitusta saatavilla olevien tietojen valossa.

Muovi on toimiva ratkaisu vaatteissa, jotka pestään harvoin tai joilta vaaditaan suurta kulutus- ja rasituskestävyyttä. Usein koko kangas ei tarvitse olla muovia vaan vain strategiset paikat, kuten polvet ja peppu. Muovi on käytännöllistä myös esim. päällystakkien vuorimateriaalina, vaikka toki sinnekin löytyy (kalliimpia) luonnonvaihtoehtoja.

Jotkut keinokuidut (muuntokuidut erityisesti) ovat myös biohajoavia, tosin yleensä niin hitaasti, että ne ehtivät aiheuttaa haittaa ympäristössä, jos niitä ei hävitetä asianmukaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juokaa tislattua vettä ja älkää kovin paljon synnyttäkö älkää saastuttako itseänne esim. Savukkeilla syökää puhdasta ravintoa nälkäänne älkää saastuttako ilmastoa älkää sairastuttako itseänne oma alotteisesti liikkukaa saastuttamattomasti esim kävellen tai pyörällä älkää valittako omaa kohtaloanne kun siihen ei kaikki voi itse vaikuttaa kun se ei kaikilla ole itsestä kiinni älkää valittako joka asiasta ja katsokaa peiliin .terveisin luonnon lapsi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vesistöön päätyvä kosmetiikan mikromuovi on pientä verrattuna siihen, mitä vaatteista irtoaa pesussa. Vaatteiden printtipainatukset, kimaltavat langat, pehmeät pörrömateriaalit ja ulkovaatteet, jotka on kuorrutettu muoviyhdisteillä (vedenpitävyyden saavuttamiseksi) ovat suurimpia vesistöjen likaajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäs lääkejäämät? Hanavettä juodessa saa ihan pyytämättään ja ilman reseptiä pienen lääkevirran, joka sisältää verenpainelääkettä, statiineja, masennuslääkettä, kipulääkkeitä, unilääkkeettä, piristäviä lääkkeitä ja sen sellaista. Ainoa tapa saada oikeasti puhdasta vettä on ostaa veden tislaaja ja juoda pelkästään tislattua vettä. Pohjalle jääneen mömmön voi viedä ongelmajätteiden keräyspisteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis Oulussa voi juoda huoletta hanavetta, koska mikromuovipitoisuutta ei ole mitattu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi vihreät ym ympäristöväki ei ole topakkana muovivaatteiden suhteen. Luonnonkuitu on ympäristöystävällistä. Polyesteriä käytetään ihan surutta turhanpäiväisten vaatteiden valmistukseen. Ohjeeksi pitäisi ottaa, osta vähemmän, mutta laadukkaampaa ja ympäristöystävällisempää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös lastenvaatteiden printtien suhteen voisi pitää älämölöä. On todella vaikea löytää pienten lasten paitoja, joissa ei ole koko etuosan täyttävää jäykähköä muoviprinttiä. Paitsi, että paita on todella ympäristöepäystävällinen, niin se on epämukava päällä ja muutaman pesun jälkeen kuvasta on irronnut palasia ja kuva näyttää repaleiselta. Repaleet ovat päätyneet pesuveden mukana vedenpuhdistuslaitokselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Euroopassa puolen litran vesinäytteessä on tutkimuksen mukaan keskimäärin 1,9 mikromuovikuitua, jolloin altistus on hyvin pientä. "

Pisaroista se merikin koostuu...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin osa oululaisista ei tiedä - eikä voikaan tietää, mitä kaikkia terveysriskejä pintavedestä puhdistettavan talousveden käyttöön liittyy. "Tuota" mieskin kohta taas todistaa blogissaan, että Oulujoen vesi on täysin turvallista, eikä Viinivaaran luontoarvoja saa pilata. Tilanne on meillä mennyt valitettavasti sellaiseksi, että epämääräiset "luontoarvot" ovat tärkeämpiä kuin ihmisten terveys. Näitä asioita jokainen oululainen voi pohtia tykönään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun vesi maistuu homeelle eikä ole juomakelpoista,siksi armeija-aikanakin piti juoda koko ajan kaljaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noista sinun armeija-ajoistasi on jo kulunut sen verran pitkä tovi, että kyllä se vedenpuhdistusprosessikin on siinä ajassa kehittynyt. Homeelta ei vesi maistu, mutta onhan se nyt toki selvää, että pohjavesi olisi järkevämpi ratkaisu, pintaveden puhdistus kun vaatii huomattavasti enemmän kuin pohjaveden saattaminen juomakelpoiseksi keskimäärin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska Euroopassa otetussa näytteessä on x määrä sontaa, voi Oulussa juoda vettä huoletta. Hyvää toimitustyötä, Kaleva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juomakelpoinen Vesi loppuu myös tällämenolla Suomesta, Kaivoksetlaskevat jätevetensä Luontoon ja jätevedenpuhdistamoista MUKA puhdasvesi, joka sisältää Lääkeja myrkkyjäämiä, ???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

96
Raksilan puoleisen Asemanseudun kaavoitus alkamassa – monitoimiareena, näyttelytiloja vai pelkkiä asuntoja? Katso video
38
Vaaleihin ja eduskunnan toimintaan esitetään isoa remonttia – puolueet saisivat lisää rahaa, jos uudistuvat
34
Oulussa peräti puolet maan apteekkiryöstöistä – Poliisi: Kielii aktiivisesta huumevelkojen perinnästä
30
Vakaumuksellista totaalikieltäytyjää ei voi tuomita tällä hetkellä vankeuteen – oikeuden tuore ratkaisu voi mullistaa oikeuskäytännön
29
Kommentti: Kultapojan kova koulu – Lauri Marjamäki jää historiaan valmentajana, jonka kaudella menestysputki katkesi
28
Suvi Lindén saapui Ouluun: "Tämä alkaa nyt olla ahdistelua jo"
23
Haukiputaan valtava romuautokokoelma ihmetyttää ja vaikeuttaa ajamista - kysyimme, milloin romunkeräilyyn puututaan

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sipilän mahdoton työllisyystavoite toteutuu !

Koska Juha Sipilä on tehnyt noin valtavan paljon Suomen työttömien hyväksi - hän on suorastaan antanut kaikkensa - on me... Lue lisää...
Kansalta kaunis kiit...

Jari ja sarjakuvat

Jari

22.2.

Naapurit

23.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image