Oulu

Oulun Ran­ta­sau­na­seu­ra on mukana viemässä saunomista Unescon kult­tuu­ri­pe­rin­tö­luet­te­loon – Tuiran saunalautalla luvassa vilinää

Kesän Sauna -saunalautta Tuiran uimarannalla kiinnostaa myös kansainvälisiä vieraita. KUVA: Tiina Wallin
Oulu 7.3.2018 10:45
Taina Virolainen

Oulun Rantasaunaseura on mukana Sauna Unescoon -hankkeessa, jonka tavoitteena on saada suomalainen saunominen Unescon aineettoman kulttuuriperinnön kansainvälisiin luetteloihin.

Oulun Rantasaunaseuran puheenjohtaja Markku Seppänen kuuluu hankkeen  valtakunnalliseen työryhmään. Saunaa on viemässä Unescon kulttuuriperinnöksi lähes 30 saunaseuraa ja -yhdistystä Suomessa. Lopullisen päätöksen hakemisesta tekee opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kansainvälisyys on esillä saunakulttuurissa Oulussa ensi kesänä, sillä kansainvälisen saunakongressin vieraat pääsevät kokeilemaan Tuiran saunalauttaa eli Kesän Saunaa.

Suuri saunakongressi pidetään Haaparannassa ja Torniossa kesäkuun alkupuolella, ja halukkaille osallistujille järjestetään tutustumismatka Tuiran saunalautalle ja Toppilansaaren yhteisösaunaan.

Svenska Bastuakademienin järjstämään kongressiin odotetaan noin 300 osanottajaa. He ovat lähinnä saunaan ja matkailuun liittyvien yritysten edustajia sekä jonkin verran saunaharrastajia. Kaukaisimmat vieraat tulevat USA:sta, Kiinasta ja Japanista, useimmat vieraista ovat Pohjoismaista ja Saksasta.

– Kansainvälisille saunavieraille on luvassa muun muassa kuppausnäytös, kertoo Oulun Rantasaunaseuran tiedottaja Niina Jortikka. 

Peilityyni Oulujoki auringonpaisteessa helli saunojia Tuirassa viime kesänä. KUVA: Tiina Wallin

Kansainvälisyyttä on riittänyt Tuiran saunalautalla aikaisemminkin, sillä siellä on vieraillut neljän kesän aikana kävijöitä noin 50 eri maasta. Yhteensä saunojia on ollut 19 500.

Jortikan mukaan maailmalla on paljon ihmisiä, joita kiinnostaa saunamatkailun kokemukset. Esimerkiksi Oulun kaupungin matkailumateriaalissa Tuiran saunalautta on tuotu esille.

Ensi kesänä Oulussa on jälleen luvassa myös saunateatteria, sillä Tuiran saunalautalle on tulossa jo kolmatta kertaa ATT Ensemblen saunateatteria.

Saunaseurat ja -yhdistyksen ovat ajaneet myös suomalaisen saunan päivän saamista liputuspäiväksi. Saunan päivä eli kesäkuun toinen lauantai on vapaaehtoinen liputuspäivä, mutta sen statusta halutaan nostaa.

Saunalautta avataan yleisölle viimeistään kesäkuussa

Tuiran saunalautan talkoolaisporukka on kokoontumassa parin viikon päästä, jolloin ensi kesäkautta ryhdytään pohtimaan.

Luvassa on lautan kunnostusta talkootöinä. Yleisö pääsee jälleen ottamaan löylyt Tuiran saunalautalla viimeistään kesäkuussa.

– Vilpoisa viime kevät opetti, ettei ole järkevää kovin aikaisin aloittaa Kesän Saunan toimintaa. Mutta jos tulee superlämmin kevät, tehdään korjausliike aloituksessa, Jortikka selittää.

Kesän Saunaa Tuirassa hoidetaan talkoolaisvoimin. Uusia talkoolaisia otetaan mukaan saunanlämmityspuuhiin ja heitä opetetaan kurssilla toukokuun aikana.

Jortikan mukaan talkoolaisten Facebook-ryhmässä on 134 jäsentä, heistä 30-40 on aktiivisia. 

Sauna lämpenee monta kertaa kesän aikana Tuiran rannassa, sillä kylmänä viime kesänäkin saunalautalla löylytteli 6 500 saunojaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jos sitten vielä saisi sen lämmön yli 50 asteeseen, ihan vain puita riittävästi ja riittävän usein lisäämällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime kesänä kävin ensimmäistä kertaa. Ei ehkä mikään silmäkarkki ole se sauna, mutta saunomis-kokemus oli hienoin ikinä. Aivan mahtavat löylyt ja mahtava fiilis ihmisten kesken, saunojia oli useasta maasta ja kaikki olivat samaa mieltä. Ensi kesänä tulee varmasti käytyä useamminkin. Voi kun pääsisi jo pulahtamaan oulu-jokeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa aktiivisuutta ja suomalaisen saunomisen puolesta puhumista! Saunottu on maailman sivu emmekä ole ainoa saunasta nauttiva kansa. Mutta meille sillä on erityinen merkitys: sauna on olennainen osa suomalaista kansankulttuuria ja -perintöä. Sananmukaisesti puhdistavaa sielun ja ruumiin hoitoa. Arvostusta ja menestystä Oulun Rantasaunaseuralle Unesco-hankkeessa! Kaikkea ei tarvitse eikä voi mitata rahassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisen saunan ja saunomiskulttuurin esilletuonti ei ole koskaan huono asia! Hienoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulttuuri saapuu pohjolaan ja todella epätoivoisin keinoin, kun mitään ei ole niin kaikki jokien padot suojellaan kulttuurikohteina ja saunominenkin muuttuu korkeakultuuriksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö. Kyse ei ole korkeakulttuurista vaan aidosta perinteestä. Kaikille tuttua tällä hetkellä ja täällä mutta ei ehkä huomenna eikä ainakaan missään muualla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakkohan sitä on jotain keinoja koittaa kun oman kansan suhtautuminen omaan kulttuuriin on esittämäsi kaltaista: Mitään kulttuuria ei kuulemma ole. Kuitenkin yhtäaikaa sitten itketään kuinka suomalainen kulttuuri häviää maahanmuuton myötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:36
CNN: Vaarallisten siirtolaisnuorten pidätyskeskuksia syytetään epäinhimillisistä oloista USA:ssa
7:00
Kesä on hyvässä ja pahassa uusintojen aikaa – Ola, Topi ja Tapsa 300 vuotta -konsertti kallistuu paremmalle puolelle
7:00
Hitchcock on elokuva, jonka nimen pitäisi olla Alma – ohjaajamestari kuvaa Psykoa, mutta keskiössä on suhde vaimoon
7:00
Näin sujuu Mirja Vehkaperän perheen muutto Brysseliin – "Viimein äiti ehtii töistä illaksi kotiin" Tilaajille
7:00
Tavoitteena 17 metrin rutiinisuoritus – kolmiloikkaaja Simo Lipsanen kuuluu Suomen harvoihin mitalitoivoihin yleisurheilun EM-kisoissa elokuussa
7:00
Kultarannan keskustelut – yteisten asioiden hoitajat ovat hyviä keskustelijoita silloin, kun asiat ovat tarpeeksi suuria Lukijalta
6:30
Kokoomusnuorten vetäjä ottaisi vihreät hallitukseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Ahvenanmaan maakunnassa pohjoistuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa lännen ja luoteen välinen tuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Ahvenanmaan maakunnassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

264 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Keskusta on ahneuden perikuva. Tämän osoittaa hallituksen ja erityisesti Sipilän toiminta. Köyhiltä ja sairailta leikata... Lue lisää...
KEPU PETTÄÄ AINA

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image