Oulu

Oulun piispanvaali alkaa eh­do­kas­a­set­te­lul­la – vaalissa ää­nioi­keu­tet­tu­ja on kaikkiaan noin 1130

Piispanvaaleissa äänioikeutetuista puolet on Oulun hiippakunnan pappeja ja lehtoreita, toisen puolen muodostavat maallikkoäänestäjät. KUVA: Peura Pekka
Oulu 13.3.2018 15:02
Kaleva

Oulun piispanvaalin ehdokasasettelu alkaa keskiviikkona 21. maaliskuuta.

Ehdokkaan voi asettaa valitsijayhdistys, jonka muodostaa vähintään 30 vaalissa äänioikeutettua henkilöä. Piispaehdokkaan tulee olla Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vihitty pappi. Ehdokasasettelu päättyy 21. toukokuuta. 

Vaalin ensimmäinen kierros käydään 15. elokuuta. Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta annetuista äänistä, vaalin toinen kierros järjestetään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken 3. syyskuuta. 

Oulun piispanvaalissa äänioikeutettuja on kaikkiaan noin 1130. Äänioikeutetuista puolet on Oulun hiippakunnan pappeja ja lehtoreita, toisen puolen muodostavat maallikkoäänestäjät.

Maallikkovalitsijoina toimivat hiippakuntavaltuuston maallikkojäsenet, Oulun hiippakunnasta kirkolliskokoukseen valitut maallikkoedustajat, Oulun hiippakunnasta valittu kirkkohallituksen jäsen, saamelaiskäräjien kirkolliskokoukseen valitsema edustaja, tuomiokapitulin lakimiesasessori ja tuomiokapitulin maallikkojäsen. Seurakuntien kirkkovaltuustot tai seurakuntaneuvostot ovat valinneet loput äänioikeutetut suhteessa seurakuntien jäsenmääriin.

Piispanvaalin paneelit äänioikeutetuille ja yleisölle järjestetään keskiviikkona 13. kesäkuuta  Kokkolassa, torstaina 14. kesäkuuta Oulussa, perjantaina 15. kesäkuuta Rovaniemellä ja lauantaina 16. kesäkuuta Inarissa sekä keskiviikkona 8. elokuuta Oulussa.

Oulun hiippakunnan nykyinen piispa Samuel Salmi siirtyy eläkkeelle lokakuun lopussa. Uusi piispa aloittaa tehtävässään marraskuun alussa. Piispan virkaan vihkimys järjestetään 11. marraskuuta.

Kyselyihin ehdokkuudesta ovat antaneet suostumuksensa aikaisempien uutisten mukaan  Raudaskylän kristillisen opiston rehtori Jukka Hautala, Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo ja Tuiran seurakunnan kirkkoherra, teologian tohtori Niilo Pesonen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Olen käytettävissä tehtävään.Ehtoollisviinin prosenttiraja nostettava!!!
#Linjavaali
-Paavo Väyrynen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hautala piispaksi! Vihdoin tulisi piispa,joka olisi kansan piispa. Tekisi muutakin kuin sauvakävelisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Satu olisi ollut paras ja moderni. Herää huoli, että valitaan vl-sitoutunut henkilö. Piispana ei saa toimia henkilö, joka on herätysliikkeessä mukana. Piispan tulee olla kaikkiien palveluksessa ja hän ei saa tuomita ketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosi hyvä jos Saarinen ei ole pyrkimässä piispaksi. Seurakunta jakaantuisi kahtia, konservatiiveihin ja homovihkimyksiä haluaviin populisteihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

21.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image