Oulu

Mainos

Oulun nuo­ri­so­mel­lak­ka 1990 järkytti - katso kuvia ja videoita

Vuonna 1990 viimeinen lomaviikonloppu ryöstäytyi joukkorähinäksi Oulussa. KUVA: Matti Pietola
Oulu 1.8.2014 9:46
Kaleva

Viimeinen vapaa viikonloppu ennen koulujen alkamista Oulussa vuonna 1990 sai yllättävän käänteen.

Noin tuhat nuorta osallistui spontaaniin mellakkaan. Liikkeiden ikkunoita rikottiin ja osa nuorista ryösti tavaroita.

Neuvoton poliisi ei halunnut käyttää voimatoimia, sillä väkijoukossa pelättiin loukkaantumisia. Nuoret kaatoivat poliisiautonkin.

Juhlivan nuorison mellakointi alkoi ilmeisesti siitä, kun siviilipukuiset poliisit ottivat kiinni nuoria, joita epäiltiin murtovarkaudesta. Nuoret olivat syyttömiä.

Poliisi vei katuhulinasta putkaan 40 nuorta, ja eristi alueen. Myöhemmin Kristalliyöksi nimetty mellakka laantui vähitellen.

Uutinen Ylen elävästä arkistosta yön tapahtumista Oulussa:

 

Kalevan kuvaaja Matti Pietola otti valokuvia kiihkeästä nuorisomellakasta Oulun kaduilla. 

Poliisi piti tutkinnallisesti tärkeänä Pietolan valokuvia ja vaati negatiivien luovuttamista. Myös Oulun raastuvanoikeus oli tätä mieltä.

Valokuvaaja vetosi Kalevan kanssa lähdesuojaan ja kieltäytyi luovutuksesta. Tukena oli myös Suomen Sanomalehtimiesten Liitto.

Lopulta oikeuskansleri ratkaisi asian valokuvaajan ja Kalevan eduksi. Valokuvan lähdesuoja sai vahvistuksen.

Valokuvaaja Matti Pietolan kuvat kertovat Oulun Kristalliyöstä.

Uutinen Ylen elävästä arkistosta Oulu viikkoa myöhemmin:

 

Herättääkö tapahtuma muistoja? Kirjoita muistosi alla olevaan kommenttilaatikkoon tai Kalevan Facebook-seinälle.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

Olin tuona yönä keskustassa. Taisi olla niin, että kun yksi nuori aloitti ikkunoiden hajoittamisen, toiset seurasivat perässä. Anttilasta haettiin, mitä käteen saatiin. Poliisit tulivat keskelle kaaosta. Nuoriso oli tuona aikana aika humalassa Anttilan edustalla ja rotuaarilla. Muistaakseni Systema superstore myös poltettiin ja Heinäpään "laskettelurinteen" kioski. Aika kreisiä toimintaa. Tämän yön jälkeen poliisi kovensi otteita ja esimerkiksi virtsaamisesta joutui putkaan. Kaupunki myös hiljeni autioksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taisi aikloinaan itse huomattavasti enemmän rähinöinyt hippisukupolvi ottaa todella vakavasti tämmöäset juhlinnat. Poliisi toimi "oikein" eli lepsusti, vaikkakin kommenteissa kerrotaan päinvastaista. Antaa nuorten päästellä höyryjä välillä :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisit vaativat kuvia. Olisivat ostaneet kuvat niin se olis ollu siinä eikä siitä sen enempiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikalla olleena (katsojana) jäi kyllä epäselväksi miksi näyteikkunoita hajoitettiin. Kerrotko, Puukko, syyn kun kerran "teit mitä piti"? Ja sitten vielä kiinnostaisi tietää, mitä tällä saavutettiin? Kovin sankarillisia kommentteja on tuosta tapahtumasta annettu, mutta sankaruus edellyttää saavutuksia. Kukaan ei ole vielä niistä kertonut. Siispä kysyn vielä: mikä yhteiskunnallinen ongelma ratkaistiin hajottamalla oululaisten kauppojen ikkunoita syyskesällä 1990?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohtuu hyvin on muistissa tuo tapahtuma.. Ja näyttää omakin pärstävärkki näkyvän yhellä videolla, katsojana olin tosin paikalla, en osallistunu huliganisointiin.. Huvittavaa oli kun autolla ajettiin jossaain välissä alueella niin radiosta tuli suoraa selostusta "poliisi on saanut tilanteen hallintaan ja toimii rauhallisesti.." ja samaan aikaan poliisi kulki rivissä Isoakatua letkunpuistoa kohti ja samalla mätki pampuilla väkijoukkoa :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisin lepsu toiminta mahdollisti ilkivallan. Varastettiin kauppojen ikkunoiden särkemisen jälkeen esim Vaatehuoneen näyteikkunasta vaatteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

suurin osa oli kyllä vaan hurraamassa näille jotka mellakoi ja sitten joku kymmen kunta kävi hakkeen juoksukaljoja anttilasta ja ulkopuolella olijat kävivät aina herhiläisinä kiinni niihin kun joku sai ulos kannettua kopan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitikö tämä vanha uutinen kaivaa just nyt esille, että nuoret muistaa varmasti painia tänä viikonloppuna .. provoa ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä tämän hetkisellä menolla näitä tulee lisää, eikä kadulla silloin ole pelkästään kakarat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katoava luonnonvara, "koppalakit & suikkapäät" eli ennen poliisi pukeutui virka-asuunsa asiallisesti. Nykyisin näille nahkakuula nuorisolle, näyttää virkalakin pito olevan ilmeisesti auktoriteettia syövä laite koskapa sitä näkyy niin harvoin pidettävän, jopa talvella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paitsi että vastassa on poliisi ja armeija, ei taida tuo parrikaadeille nousu suomessa toimia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistoja juu, jo silloin tuntui että Suomessa on anarkia hyvällä mallilla ja siltähän se näyttää edelleenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liekkö sitten aika kullannut tapahtuman, mutta minä en koe tuossa tapahtumassa olleen paljoakaan negatiivista nuorten osalta. Siitä en anna plussaa, että tuolleen hajoitettiin paikkoja, mutta siitä annan plussaa, että kun se päivä tulee että kansan on noustava parrikadille ja kammettava käsistä riistäytynyt hallinto pois vallasta, niin se onnistuu jopa spontaanisti. Siitä minä olen ylpeä ja se antaa minulle turvallisuuden tunnetta, että jos riittävästi hallinto lyö yli, niin se kaadetaan kansalaisten toimesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä 16-vuotiaana pelotti olla sivummallakin ja kotia lähettiin äkkiä. Kyllä siellä ammuttiin varoituslaukaus ilmaan ja poliisikoira otti yhden huligaanin kiinni. Talojen asukkaat tiputteli tyhjiä lasisia kaljapulloja katuun. Kuvissa oli pari tuttua ja ovat ihan työssä käyviä fiksuja perheellisiä miehiä. Homma riistäytyi käsistä ihan totaallisesti. Viikkoja "mellakan" jälkeen putkaan joutui porukka meleko helposta esim. käveli päin punaisia....mutta kyllä rauhottui keskustan yöelämä nuorisolla, ikinä ei palautunut siihen mitä se oli ennen kristalliyötä. Typerää se silti oli....mutta tosiaan jälkitoimet nuorison eteen näkyy vieläkin vakiintuneissa toiminnoissa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuon jälkeen Oululaisia pelättiin kun muutama Oululainen kaverus oli mennyt Helsingin asematunneliin myöhään ja kun olivat kertoneet että ovat Oulusta niin asematunneli oli tyhjentynyt :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin tuona iltana opiskelijana ollessani töissä ravintolassa, jonka ovelta oli suora näköyhteys Anttilan kulmille. Kilinän alettua kävimme hämmentyneinä katsomassa ravintolan edustalla etäämpänä tapahtuvaa hässäkkää. Portsarit siirtyivät tekemään työtä hieman enemmän ulkosalle. Meitä työntekijöitä jäi vielä joksikin aikaa sulkemisajan jälkeen odottelemaan työpaikan edustalle sen varalta ettei lisää lasia menisi hulinoinnissa rikki... Tilanne rauhoittui ja laantui hiljalleen aktiivisimpien mellakoitsijoiden poistuttua tai tultua kiinni otetuksi.

Tekijöitä ja taustoja selviteltäessä kävi ilmi, että hulinoinnissa oli ollut mukana nuoria, joiden tilanne koulunkäynnin suhteen oli vähän niin ja näin ja kiinnittyminen yhteiskuntaan ja työelämään näytti tuottavan suuria vaikeuksia. Syrjäytyminen-termi tuli yleiseen käyttöön ja alettiin pohtia keinoja joilla sitä voitaisiin ehkäistä.

Tapahtuneen seurauksena Oulun kaupunki käynnisti mm. moniammatillisen yhteistyöprojektin, jonka tarkoituksena oli poimia koulupudokkaat takaisin opinahjoon ja ehkäistä syrjäytymistä. Yhteistyö aloitettiin opetus-, sosiaali- ja nuorisotoimen sekä seurakunnan kesken ja sen tuloksena Ouluun perustettiin pajakoulutyyppinen opetusryhmä, Tuomontupa, joka toimii edelleen (toiminta on laajempaa ja tapahtuu nykyään yhteistyössä ammattiopisto Luovin kanssa eri tiloissa kuin synytvaiheessa).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Pähkinä purtavaksi....

127 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Jos annat jotain, ole valmis myös vastaamaan kuljetuksesta

Jos tavaran saa ilmaiseksi, niin eikö ole kuitenkin kohtuullista ettei lahjoittajan tarvitse sitä omin kustannuksin läht... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.12.

Naapurit

18.12.

Fingerpori

18.12.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image