Oulu

”Oulun lastensuojelu kriisiytyy”

KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 4.10.2013 6:38
Siru Sipola

Oulun lastensuojelu on kriisiytymässä, toteaa sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestön Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki. ”Kentältä on tullut lukuisia yhteydenottoja kaupungin lastensuojelun tilanteesta.”

Ristimäen mukaan ongelmia aiheuttaa työntekijöiden työkuorma, joka johtuu puutteellisista resursseista ja kaupungin säästöpaineista.

”Tilanne on huonontunut nopeasti. Kävin Oulussa ennen kuntaliitosta puhumassa siitä, että liitoksen myötä lastensuojelun asiakkaiden määrä voi kasvaa ja että pitää varautua siihen, että näin käy. Ilmeisesti näin ei ole tehty.”

Työn kuormittavuus ja työntekijäpula lastensuojelutyössä on Oulussa johtanut siihen, että asiakkuuksien määrä työntekijää kohti on liian suuri.

”Puhutaan jopa 60–70 asiakkuudesta yhtä työntekijää kohti. Pahimmillaan niitä voi olla yli sata. Määrä, jonka yksi työntekijä voi hoitaa hyvin, on noin 30.”

Lue lisää 04.10.2013 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (69)

Esimerkkejä Oulun lastensuojelusta.

1.)
http://www.oululehti.fi/etusivu/sarin_pojat_otettiin_huostaan_6736204.html#6736205.jpg

2.)
http://www.siikkis.fi/etusivu/pirjo_vie_adressin_sähköpyörätuolilla__läpi_suomen_5880464.html#.T-RUqcINUGk.facebook

3.)
http://www.lokakuunliike.com/kadonneet-lapset-ndash-maahanmuuttajaperheen-huostaanottotarina.html

4.)
http://www.lokakuunliike.com/101-syyta-elaa-perhe-kn-tarina.html

5.)
http://m.iltalehti.fi/perhe/2014050318261571_pr.shtml

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi lapset otetaan suojeluun, ottakaa vanhemmat, eipä ole lastensuojelua vaan vanhempien kasvatusta. Tämä ei ole lama-kysymys, liian helppo vastaus!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi syy sosiaaalityöntekijöiden vaihtuvuuteen lienee suuren työmäärän lisäksi se, että sosiaalityöntekijät ovat täysin koiran virassa, jossa heidän esimiehensä (palvelupäälliköt) ajattelevat heidän puolestaa, tekevät kaikki päätökset tuntematta ls-perhettä ja usein aivan lapsen edun vastaisesti. Kysymys kuuluukin, miksi sosaalityntekijöiden virkoja Oulun kaupungilla edes on, kun saman työn voisi tehdä vaikka joku nuori työmarkkinatuella oleva harjoittelija, sen sijaan, että palkkalistoilla on sosiaalityöntekijät, joilla ei ole lupa ajetella omilla aivoillaan. Usein syytetään sosiaalityöntekijöitä vaikka ja mistä, mutta oikea osoite ovat palvelupäälliköt, jotka ovat vieneet .työkalut sosiaalityöntekijöiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän uutiseen liittyy kiinteästi dejavu-ilmiö. Kuka muistaa vielä 90-luvun ajan laman, kunnan sote puolen säästöt ? Taitaa olla niin että laajenevien lastensuojelutarpeiden taustalla on sen ajan perheiden haasteet ja ongelmat. Nythän jo tuolloin lapsia/nuoria olleet perustavat perheitä ja kaikilla ei ikävä kyllä ihanteelliset lähtökohdat oman elämän perusteille ole olleet mm. työttömyyden ja sen kautta mahdollisien ongelmien kanssa kamppailevissa perheissä...
Ja yhteiskuntahan vaatii koko ajan lisää: on oltava työelämässä tehokas, vanhemapana lähes kasvatustieteilijä ja tultava toimeen usein ilman laajempaa verkostoa, joka ennen on ollut monen pelastus ( tuttavat, naapurit, ystävät ja sukulaiset)
Tarpeita on koko ajan enemmän : ihmettelen vain, mihin mikään resurssi enää riittää ? Ja kun aina säästöt tehdään sotessa joka kunnassa.. eli jo 20 vuotta lähes on säästetty myös lastensuojelussa. Ei ihme että kriisissä ollaanb

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Epäilen vain, että mist nämä kaikki "asiakkaat" tulevat. Normaalina hyvänä perheenäkin on tuntemus siitä, miten päiväkodissa, koulussa ja muissakin instansseissa hengitetään niskaan tarkkaillen, tulkiten pisnistäkin merkeistä jotain, epäillen. en suuntaisikta mysö kysymykset joskus tuntuvat. Ei voi kuin sääliä niitä, jotka eivät mahdu siihen normiperheluokkaan ja lapsen ideaalityyppiin (iloinen, ulospäisuuntautunut, puhelia ja rohkea, eikö vain), millaiseen tarkkailuun ja huoli-epäilyprosesseihin mahtavat joutua. Yksinhuoltajaperheet, työttömien perheet tai muuten vain erilaisia elämävalintoja ja tyylejä elävät, heitäkö on näissä lastensuojeluprosesseissakin mukana?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksinhuoltajat ja työttömät ovat harmillisen usein silmätikkuja silloinkin, kun aihetta ei ole. Kenenkään lapset eivät ole aina täydellisiä auringonpaisteisia hymypoikia. Erilaisuutta ei enää ymmärretä eikä suvaita. Erilaisuus on monesti ihan geenienkin ansiota. Synnymme erilaisilla temperamenteilla varustettuja. Jokin "häiriö", jota yhteiskunta ei ymmärrä ihanneihmisen ja -lapsen malliin kuuluvaksi, tulkitaan kuitenkin todella usein kasvatuksesta johtuvaksi. Vaikka syitä voi olla aivan muissa seikoissa ja niiden summassa. Nämä "häiriöt" rekisteröidään tietenkin näistä huoliluokiteltujen ryhmään joutuneista aikuisten perheryhmistä (yh:t, työttömät, muuten vain resuisen näköiset ja "erilaiset", käytökseltään muuttunueet, masentuneen oloiset jne.). Malliperheen raamit täyttävien perheiden lasten häiriöitä tuskin edes huomataan, tai ainakin katsotaan sormien läpi. Vaikka se todellinen huoli esimerkiksi alkoholin muodossa voisikin juuri siellä asustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En yhtään hämmästele tilannetta. Lähes joka kunnassa sosiaali ja terveys on niputettu yhteen ja johtajiksi valitaan terveystietelijöitä. Näin sosiaalialan osaaminen jää rivityöläisten harteille, joita ei luonnollisesti päätöksenteossa kuulla. Talentiakin esittää vaatimuksen vahvasta osaamisesta työntekijöiden tueksi. Oulussakin tätä osaamista on, mutta keskijohdon vaikuttamiskeinot ovat lähinnä silmänlumetta. Pitää vahtia omaa selustaa, jotta ei joudu puhuteltavaksi ja muutoin rökitettäväksi, jos yrittää viedä työntekijöiden sanomaa eteenpäin. Nykymeiningillä Oulussa ei tule olemaan eikä pysymään ammattitaitoista työvoimaa ja se on ennen kaikkea kuntalaisilta pois. Sitä satoa niitetään jo nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kumma että suomi oli kehityksen huipulla ja nyt kaikki on hävitetty, mitä on aikaan saatu, koulut, kaupat, hoitopaikat, yms kaikki ajetaan alas. ei siitä säästöä tuu, hankaluuksia sitäkin enemmän. vanhukset kärsii, kun töitä ei anneta työntekijöille. sama koskee lapsia .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunki on jo reagoinut tutulla logiikalla; Suurkoulut ovat lastenpsykiatrien, kasvatus asiantuntijoiden ja -tutkijoiden mukaan erittäin haitallisia. Lasten häiriökäyttäytyminen lisääntyy ja ongelmat monimutkaistuu, vanhemmatkaan eivät oikein tuulimyllyjä vastaan uskalla / tiedä, miten lähestyä. Suurkoulu on kuten suuri kaupungin hallinto, kukaan ei oikein tiedä mitä tekee ja kenelle vastuu mistäkin kuuluu.

Oulun tavoite "säästää", tulee jälleen ennekuulumattoman kalliiksi, puhumattakaan inhimillisistä kärsimyksistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei se pelkästään ole lastensuojelu joka kärsii, ja lapset sen mukana, säästö paineet aiheuttavat ongelmia myös neuvoloissa, kun terveydenhoitajia on liian vähän , ja he eivät osaltaan pysty auttamaan ja ohjaamaan uusia vanhempia ja perheitä tarpeeksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kaupungin suojatyöpaikat ovat vaarassa, niin se ei tarkoita,e ttä lapsilla menee huonosti. Vaan päinvastoin sossut ja muut keksivät kuviteltuja pelkoja. Jotta saisivat omalle työlleen rahoituksen. Paras lastensuojelu työ on se mitä kirkot tekee. Lastensuojelu alkaa jo arvokasvatuksesta ja raamatun tuntemisesta. Sossut ja uus avuttomat aikuiset ovat syypäitä tähänki touhotukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaipaisi pientä tarkennusta, mitkä kirkot? Kiinnostaisi myös tuo raamatun tuntemuksen ja suojatyön välinen yhteys?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän Oulussa konstit lastensuojeluun on vähissä jos kiireellisesti huostaanotetut lapset sijoitetaan perheisiin. Joo, homma saattaa toimia pienten lasten suhteen mutta entäpäs haasteellisesti käyttäytyvä teini ikäinen lapsi...
Ei kellään perheellä ole mitään voimavaroja eikä käytännön kokemusta haasteellisesti käyttäyvästä teinistä ja heidän perheistään, joissa ongelmat saattaa olla hyvinkin monimuotoisia.
Oulun suosima perhehoito ja sen fanaattinen kannatus virkamies kunnassa tulee vielä kaatumaan omaan mahdottomuuteensa sekä lisäämään näitten perheitten ja lasten kärsimystä ja pompottelua.
Ja se mitä rahaan tulee niin ei siinä perhehoito mallissa ainakaan mitään säästöjä pääse syntymään, vrt. "laitoshoitoon" nähden. Tämä jo siksi että perhehoitotuki paikoissa saadaan kuukausittainen korvaus jossa ei ole huomioitu "välillisiä" kustannuksi : harrasteet,koulu,lääkäri / terapia kulut sekä sijaisten hankkiminen perheitten vapaa ajalle, jne. listaahan voisi jatkaa vaikka ja kuinka.
Idea toimii joillekin muttei ole autuus ja onni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko joku virkamies vihdoinkin laskea, paljonko yksi sijoitettu lapsi tulee nuoruudessaan ja aikuisiällä maksamaan yhteiskunnalle, jo montako sosiaalityöntekijää sillä rahalla palkattaisiin kotiin auttamaan apua tarvitsevia perheitä ja lapsia? Jos keskimäärin sijaisperheessä lapsesta maksetaan reilu 2000e/kk, on laitoksiin sijoitettu lapsi/nuori huomattavasti enemmän. Jos yhdestä perheestä sijoitetaan kaksi lasta, olisi sillä palkattu jo kokopäiväinen sossuntäti kotiin tätä yhtä perhettä auttamaan. Vai olenko ihan väärässä?!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Epäkohtia esille tuovat työntekijät on aikaa sitten savustettu muualle, jotta ylimmän johdon itsevaltius voi jatkua häiriöittä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleensä nämä pois savustetut työntekijät ovat niitä osaavia, rohkeita ja aikaansaavia työntekijöitä. Varoittavien esimerkkien jälkeen jäljelle jäävät pitävät pelkäävät työpaikkansa puolesta, varovat virheitä ja tekevät vain mitä käsketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (69)

Uutisvirta

7
Tiukat pudotuspelit veivät kärppäluotsi Mannerin yöunet – ”Puhelin näyttää yleensä herätystä kolmen neljän tunnin päähän, kun menen nukkumaan”  
5
Oulun torinrantaan suunnitellaan 22-kerroksista tornihotellia – Terwa Toweriin tulisi hotellin lisäksi asuntoja ja kokoustiloja
5
Terho: Kokoomuksen vastenmielinen teko ei ole riittävä syy kaataa hallitus – siniset pysyy hallituksessa
4
Kevät on herättänyt rengas- ja vannevarkaat Oulun seudulla – lue poliisin vinkit varkauden estämiseen
4
Väyrynen jättää keskustan, palaa eduskuntaan kesäkuussa – "Ei enää mitään syytä edesauttaa sote- ja maakuntauudistuksen hyväksymistä"
3
Väyrysen tilalle EU-parlamenttiin lähtee kansanedustaja Mirja Vehkaperä
2
Väistötilat luovat jatkuvuuden Oulun kauppahallin toiminnalle – mallia Hakaniemestä ja Östermalmilta Lukijalta

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

315 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Entä sitten jos jumalattomat taas hyökkii tänne? Lue lisää...
Kättä pitempää tarvi...

Jari ja sarjakuvat

Jari

26.4.

Naapurit

26.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image