Oulu

Mainos

Oulun krematorio pe­rus­kor­ja­taan

Oulun krematorio on palvellut hyvin 33 vuotta. KUVA: Sarviaho Heikki
Oulu 19.7.2006 0:00
Jyri-Jussi Rekinen, Liisa Laine
Oulun krematorio peruskorjataan ensi vuonna. Samalla muutetaan hieman tilaratkaisuja ja uusitaan 1970-luvulla rakennettu uuni, joka alkaa olla käyttöikänsä päässä, kertoo Oulun seurakuntayhtymän johtaja Ilpo Kähkönen.

Tuhkaus on yleistynyt tällä vuosikymmennellä. Oulussakin voi kiireisimpinä aikoina joutua jopa jonottamaan.

Normaalisti vainaja tuhkataan noin viikon sisällä siunauksesta, mutta ruuhkaisina aikoina odotusaika voi venähtää jopa 9-10 päivään.

Puistopäällikkö Tuomo Vuontisjärvi Oulun seurakuntayhtymästä kertoo, että polttohautauksen ajankohta riippuu usein vainajan siunauksen tapahtumahetkestä.

"Yleisesti siunaus on edellisen viikon perjantaina tai lauantaina. Silloin tuhkaukset alkavat tiistaista alkaen. Kyllä jonotus voi venähtääkin, jos viikolle ei voi ottaa enempää tuhkauksia. Silloin toimenpide siirtyy seuraavalle viikolle", Vuontisjärvi kertoo.

Jos päivämäärät ovat täynnä, keskustellaan omaisten kanssa kaikille osapuolille sopivasta ajankohdasta. Oulun seurakuntayhtymän siunauskappeli ja krematorio ovat avoinna tiistaina, keskiviikkona ja tarvittaessa torstaina.Oulussa polttohaudataan 700 vainajaa vuodessa


Perinteinen arkkuhautaus on kuitenkin vielä tuhkausta suositumpaa. Arkkuhautauksen valitsee vajaa 80 prosenttia omaisista. Oulussa polttohaudataan vuosittain noin 700 vainajaa, joista noin puolet ovat muualta kuin Oulusta.

"Oululaisille toimenpide maksaa 60 euroa ja ulkopaikkakuntalaisille 136 euroa", hautausmaanhoitaja Terhi Koukkari tietää.

Päivittäin Oulun krematoriossa poltetaan 4-5 vainajaa. Krematoriossa on yksi uuni.

"Jos vainaja on kirkkoon kuulumaton oululainen henkilö, hänet tuhkataan oululaisen hinnalla", Koukkari kertoo.

Uurnien pitää olla lain mukaan maatuvaa ainesta ja niitten täytyy olla vähintään neljän litran vetoisia. Ne ovat usein puisia, keraamisia tai metallisia.

Hautausmaalla on lehto, jonne uurnat voidaan sijoittaa.

Polttohautaus ei tapahdu hetkessä. Erityisammattimies Kari Vänttinen Oulun krematoriosta kertoo, että öljykäyttöinen uuni lämmitetään 700 asteeseen.

"Vainaja työnnetään arkkuineen uuniin vaunulla. Palamisen jälkeen jäljelle ei jää muuta kuin hauraat luut ja arkun tuhka", Vänttinen kertoo.

Toimenpide kestää keskimäärin 1,5 tuntia, jonka jälkeen tuhka jäähdytetään. Sitten se laitetaan jauhatuskoneeseen.

"Silloin metalli- ja muut jätteet erottuvat tuhkasta", Vänttinen kertoo. Lopulta tuhka valutetaan uurnaan.

Oulun krematorio valmistui 1973. Se palvelee lähes koko Pohjois-Suomen tuhkaustarpeita, ja krematorion tuhkauksista noin puolet ovat muita kuin oululaisia. Krematoriossa työskentelee kolme henkilöä.

Kaikkiaan krematorioita Suomessa on 21. Uurnia on tuotu Oulun hautausmaalle jo 60-luvun lopusta. Polttohautaus otettiin käyttöön Suomessa 1926. Suomen kuolleenpolttoyhdistys perustettiin 1889.

Tulta on hautalöytöjen mukaan käytetty vainajien polttamiseen todennäköisesti jo kivikaudella eli 1500-1300 ennen ajanlaskumme alkua. Laajempaan käyttöön tuhkaus levisi pronssikaudella 1500-500 ekr, jolloin polttoon käytettiin keraamisia uurnia.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Pohjanmaan maakunnassa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.3.

Naapurit

21.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image