Oulu

Mainos

Oulun kaupunki ryhtyy kehittämään asemanseutua Ratapihan alueena

Oulu 12.3.2018 22:00
Kari Sankala

Kaupunginhallitus linjasi maanantaina, että Oulun kaupunki lähtee kehittämään asemanseutua yhdessä alueen maanomistajien saatuaan Ratapihan aluetta koskevan kaavoitushakemuksen.

VR-Yhtymä Oy ja valtion Senaatti-kiinteistöt ovat tekemässä asemakaavan muutosaloitteen Oulun Ratapihan alueesta yhteisymmärryksessä Liikenneviraston kanssa.

Ratapihan alue on Ratakadun ja radan välinen alue, joka rajoittuu eteläiseen ja pohjoiseen alikulkuun.

Kaupunki ilmoittautui mukaan laatimaan jatkokehityksen toteuttamisvaihtoehtoja.

Maanomistajien ja kaupungin tarkoituksena on päättää Ratapihan aluetta koskevista maanvuokrasopimuksista niin, että ne päättyvät ennen uuden asemakaavan valmistumista tai muutoin osapuolten erikseen sopimana ajankohtana.

Kaupunginhallitus odottaa esitystä vaihtoehtoisista toteutusmalleista ensi vuoden loppuun mennessä. Tuolloin valtuustossa päätetään, mikä on kaupungin osuus Ratapihan alueella.

Osapuolet tekevät myös suunnitelman Ratapihan ja Raksilan markettien yhteispysäköinnistä ja selvittävät Kajaanintien eritasoramppien rakentamista erityisesti joukkoliikenteen sujuvoittamiseksi Ratapiha-alueen ja markettien läheisyydessä.

Kaupunginhallitus linjasi päätöksensä loppuun oikein erikseen, että kaikki kaupunkia sitovat kustannussitoumukset tai muut sellaiset tuodaan erikseen päätettäväksi kaupunginhallitukseen tai kaupunginvaltuustoon.

Oulun kaupungin osallistumista perustellaan sillä, että kansainvälisesti on havaittu, että kaupungeissa yleensä hyvin keskeisesti sijaitsevien ratapiha-alueiden uudistaminen luo eriomaista potentiaalia kestävälle, yhdyskuntarakennetta eheyttävälle kaupunkikehitykselle.

Oulussa laajat rautatieliikenteen alueet ovat olennainen osa kaupunkiuudistuksen laajaa brownfield-kehää kaupunkikeskustan laitamilla. Brownfield-alueilla tarkoitetaan esimerkiksi vajaakäyttöisiksi jääneitä vanhoja kasarmi-, sairaala-, ratapiha- ja satama- sekä hylättyjä teollisuusalueita.

Ratapihalla tavoitellaan Ouluun uutta vetovoimaa. Rakentamista olisi 70 000–180 000 kerrosalaneliömetriä.

MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

"Kaupunginhallitus odottaa esitystä vaihtoehtoisista toteutusmalleista ensi vuoden loppuun mennessä. Tuolloin valtuustossa päätetään, mikä on kaupungin osuus Ratapihan alueella."
Montako vuotta aseman seutu on noin karmean näkönen??Purettiin ja vietiin kauniit rakennukset, ja nostureita tilalle!
Eikö olisi ensin tehtävä pitävä suunnitelma,ja sitten alkaa vasta purkamaan .Nyt vain hutkitaan tutkimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pahoin pelkään, että homma on vielä pitkässä kuusessa, kun nyt vasta aletaan tosissaan selvittämään mahdollista kaupungin osuutta tähän kokonaisuuteen. Tuo arkkitehtikilpailu pari vuotta sitten oli kyllä aika turha, koska perusperiaatteet ovat vieläkin hakusessa. Olen kyllä sitä mieltä, että monitoimiareena on ihan hyvä ratkaisu tälle paikalle ja tuo Mahlamäen tyyyli noihin asuintaloihin. Silti peräänkuulutan edelleen sitä korkeutta ja muutamaa hyvin siroa ja arkkitehtoonista tornia alueelle. Jos Poliisitalo päätetään purkaa, niin paikalle sopisi esim. pyöreä yli 20-kerroksinen näköalahotelli ja muutama vähän matalampi torni. Pyöreä olisi loistava ratkaisu, kun katsotaan vaikka Puistovahtia, miten erinomaisesti se sopii Heinäpäähän. Pyöreys toisi Mahlamäen idean lisäksi mukavan vaihtelun totuttuun kaupunkikuvaan. Ekstrana vielä, että Paldaniuksen vanhaa asemaa lähinnä olevaa tornia voisi tai olisi voinut korottaa (varmaan myöhäistä) muutamalla kerroksella. Sekin antaisi vaihtelua ehkä turhan tasaiseen tornirivistöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo on aikakin, sillä aseman seutu on ollut jo kauan kaupungin häpeäpilkku. Ruma ja harmaa, suorastaan jopa järkyttävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tämän suhteen parempi myöhään kun ei milloinkaan. Mutta yllättävää että Oulussa, tuossa ikuisten änkyröiden ja muiden tauno-tasalakkien luvatussa kyläpahasessa saadaan jotakin tällaista EDES selvityksen asteelle. Tuossa kyllä mitään selvitettävää ole, ottaa puhelimen kouraan ja soittaa Tampereelle ja pyytää sieltä Semi-valmiit suunnitelmat ja vähän mulkkaa niitä. Ei tarvita mitään pukupellejä eikä muita geelitukkia jeesustelemaan ja rahastamaan päivänselvällä asialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tämä olisi tehty 25 vuotta sitten, olisi silloinen aikaansaannos jo purkukunnossa ja oltaisiin tässä samassa tilanteessa kuitenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienot suunnitelmat ja sitten laitetaan neukkukuutioita... Näin kävi Satamarannan mastolle ja asematorneillekin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esimerkkejä onnistuneista "matkakeskuksista" löytyy pilvin pimein,
kun uskaltautuu muihin maakuntakeskuksiin tutkimusmatkalle (esim: Jyväskylä, Lahti, Mikkeli).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi aika tapahtua jo jotain konkreettista. Vuosikausia on suunniteltu ja jappastu eikä mitään ole saatu aikaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kansanedustajien eläkkeet

"eläkemaksuja ja -karttumia tulee suhteuttaa: suuret maksut tarkoittavat suuria karttumia, ja päinvastoin." Olet sinä va... Lue lisää...
Voi y...

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.3.

Naapurit

17.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image