Oulu

Oulun kau­pun­gin­hal­li­tus: It­se­hal­lin­toa­lu­eet ja sote-uudistus voivat tulla kalliiksi Oulun ve­ron­mak­sa­jil­le

KUVA: Maiju Torvinen
Oulu 25.1.2016 22:40
Kari Sankala

Oulun kaupunginhallitus antoi pitkään valmistelemansa lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle linjauksista itsehallintoaluejaon perusteiksi ja sote-uudistuksen askelmerkeiksi.

Samalla kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että Oulun kaupunki kuuluu Pohjois-Pohjanmaan maakunnan pohjalta muodostettavaan itsehallintoalueeseen.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus linjasi viime vuoden lopulla, että vastuu sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä 18 itsehallintoalueelle.

Itsehallintoalueet muodostetaan maakuntajaon pohjalta.

Kunnilla ei voi jatkossa olla merkittävää vastuuta sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksesta.

Oulun kaupungin mielestä itsehallintoalueiden rahoitus pitää kanavoida valtion kautta ja toteuttaa tasaus valtakunnallisena.

– Mikäli Pohjois-Pohjanmaan itsehallintoalue saisi esimerkiksi 43 prosentin valtionosuuden, olisi itsehallintoaluevero noin 14 prosenttia, joka yhdessä kunnallisveron kanssa nostaisi oululaisen veronmaksajan verorasituksen noin 24 prosenttiin, kaupunginhallitus arvioi.

Kaupunginhallituksen mielestä kunnille pitää myös maksaa itsehallintoalueille luovutettavista rakennuksista käypä hinta. Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen käytössä olevien kiinteistöjen arvo on noin 10 miljardia euroa.

Lue lisää 26.01.2016 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (33)

Siis oululaiselle 20 % lisää veroja maakuntasomen takia, senhän piti vähentää kuluja. Järjetöntä pelleilyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtion, kuntien ja tulevien maakuntien puolella pitäisi luoda kokonaan uusi tapa toteuttaa julkisia palveluita jossa mottona olisi TULOS TAI ULOS. Mikäli kaupunginhallitukselle ja kuntien omistamille yhtiöille laitettaisiin tulos tai ulos ehto niin aivan varmasti tulostakin alkaisi tulemaan. Nykyisessä järjestelmässä kuntajohtajat voivat törsätä kuntalaisten rahoja miten lystäävät ilman että joutuisivat edes vastuuseen törsäilystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on jotain pimeyttä KH:ssa. Ei systeemi voi tulla eikä saa tulla ainakaan yhtään kalliimmaksi kuin ennen. Miksi sellaista muutosta pitää tehdä?? Tietenkin ne kustannukset, jotka tällä erää on kaupungilla siirtyvät kokonaan pois ja sen verran kaupungin veromenot vähenevät. Maakuntavero on taas korkeintaan siirtyneitten kustannusten verran. Minkälainen KH meillä oikein on???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi ne oikeat maksajat, eli yksityisen sektorin veronmaksajat, ovat aina vain pienempi vähemmistö, joten vain harva kärsii. Mikäli rahat loppuvat ja julkisen sektorin kulutusjuhla uhkaa hiipua, niin vähemmistön piikkiin voi aina ottaa lainaa, ja ihan laillisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli maakunnat joutuisivat ostamaan kiinteistöt niin se tarkoittaisi että veronmaksajat joutuisivat maksamaan kiinteistöt kahteen kertaan. Veronmaksajien kannalta on yksi lysti kuka hallinnoi kiinteistöjä kunhan veronmaksajille ei tule ylimääräisiä kustannuksia.

Oulun kaupunginhallitus ei selvästikkään halua ajaa veronmaksajien etuja vaan omaa etuaan jossa ylimääräiset verorahat tuhlattaisiin kunnan talouden kasvattamiseen. Suomen kunnissa on ongelmana että vaikka niille annettaisiin 100 miljardia euroa niin kaikki menisi, eikä välttämättä edes riittäisi vaan kuntaveroa jouduttaisiin nostamaan. Tälle ongelmalle on oma nimikin, kärpäspaperivaikutus. Googlaa: eva julkea sektori.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko Sote on höpö. Meillähän ei muuta puutetta kuin että saadaan tk lisää lääkäreitä. Ihmiset pääsevät ajoissa hoitamaan vaivansa, niin siitä vaivasta ei suuri. Kepulaiset jälleen huseraavat omien tarkoitus perien takia. Pitää saada kaiken maailman hallinto himmeleitä vaikkakin Vehviläinen puhuu toisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä pölöjiä riittää tässä kaupungissa! Ja joka tasolle ihan pääkallopaikalle asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko ne julkisen puolen palkat alkavat laskemaan? On se kumma että kulut kuntalaisille nousevat julkisen kassan paikkaamiseksi, mutta milloin pienentyvät julkiset palkat osallistuvat kassan korjaamiseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

rehula töröjuha pää piruna lisää vain tyhjänpäiväsiä pikkunilkkejä joka kunnantaloon pitäähän omille saada jotain puuhasteltavaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas täällä meuhkataan keskeneräisistä asioista. Katsotaan nyt miten asiat menevät , ainakaan nykyinen meno terveydenhoidossa ei ole hyvä. Ei tuomita ennenkuin nähdään ihan oikeasti mitä tuleman pitää. Muutosta kuitenkin tarvitsee tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustalaisten hullunmylly vain kiihtyy kun aletaan tosissaan miettimään säästöjä,kannattee ottaa Saloniuskin miettimään näitä asioita.Kohta kaikki on sairaslomalla työuupumuksesta ja parhaammat miettijät tiputuksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisesta päätellen Oulun kaupunginhallitus ei ole sisäistänyt sitä tosiasiaa, että tulevaisuuden SOTE palveluiden organisaatio ei kuulu kaupungin organisaatioon. Tämä tarkoittaa että kaikki sosiaali- ja terveyspalveluiden puolen johtajat ja esimiehet ovat jatkossa maakunnallisessa organisaatiossa, eivätkä kaupungin organisaatiossa ja palkkahallinnossa. Nämä kustannukset jäävät kaupungilta pois ja siirtyvät "Soteen". Se tosiasia että näitä henkilöitä tarvitaan jatkossa vähemmän on toinen asia ja vaatii heti projektin alussa laajamittaiset yhteistoimintaneuvottelut. Ei tähän valtiota tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministeriö kysyi, mitkä toiminnot voisi siirtää itsehallintoalueille? He eivät olleet huomanneet, että toimintojen nykyiset kiinteistöt maksavat 10 miljardia. Ja tähän ei kukaan ole varannut rahaa. Tästä tulee konkurssi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos uudistus johtaa kalliimpaan ja huonompaan tilaan niin silloinhan sitä ei kannata tehdä.

Kuulostaa huonolta "uudistukselta" ja kuka ikinä tuota on ollut nikkaroimassa joutaa siirtyä muihin tehtäviin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no kuka muu se olis maksajana kuin veron maksaja kyllä tämä maa on siinä pisteessä sipen takia ettäs ei täällä kannata kohta töitä enää tehdäkkään vatuloija koko ukko ei ole muuta kuin harmia luovuttas jo antais tehtävät niille jotka osaavat herrat vain porskkuttaa osingoillaan että kuola valuu pitkin ravatteja..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meneekö tämäkin tältä hallitukselta pieleen ja rikas Etelä Suomi taas hyötyy?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupunginhallitus !! Itsehän te olette olleet ajamassa suurta SOTE- aluetta ! ja nyt pitää kantaa myös vastuu siitä mitä olette halunneet.
Täällä syrjäseudulla asuva saisi saada "ilmaiset" kuljetukset / SOTE-palvelut kun sairaala käynnit siirtyvät kauas nykyisestä terveyskeskuksesta, TE siellä Oulussa kun palvelut ovat lähellä saisitte myös maksaa SOTE-palveluista suurempia terveyskeskus maksuja kun teidän ei tarvitse matkustaa "pitkiä matkoja" terveyskeskuksiin/ sairaalaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tulee "kalliiksi" jos oikeasti aletaan hoitamaan potilaita! Nythän oulun sote on itse huolehtinut, että sairaita riittää ja halvimmasta ennaltaehkäisystä on karsittu kaikki pois, jotta asiakkaita riitäisi tulavaisuudessakin. Päiväkoti ja koulu säästöt takaavat hurjat asiakasluvut sote-puolelle pitkälle tulevaisuuteen.

Homeiset rakennukset olivat mammuttikuluja aiheuttavat kuluerät ja nyt, kun valtio ottais ne hoitaakseen, niin ovatkin NIIN arvokkaita!? On se hyvä, että valtio saa rahaa itsestää ja voi vaan tulostaa sitä lisää pölijille oululaisille, jotka joutuvat pölijyyttään maksamaa taas lissää veroja hallinniolle, joita riittää tässä tässä hölömölän esikuvakaupungissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi pyhä yksinkertaisuus! Kalliiksi tulee veronmaksajalle, tietäähän tuon jokainen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (33)

Uutisvirta

119
Hailuodon pengertielle ei tule katuvaloja, tie merkitään sumupaaluilla ja kaidevalaistuksella – katso lista kiinteän yhteyden yksityiskohdista
53
Jääkiekon Suomen mestaruus on katkolla Kärpille – Tapparalla takaa-ajajana tiukka paikka
51
Intiön vesitorni on taas myytävänä – vaihtoi omistajaa viimeksi vuonna 2015
49
Osekk irtisanoo 53 henkilöä – lisäksi 27:lle tarjotaan tehtävämuutosta tai osa-aikatyötä
42
Kärpät ei vaihtanut voittavaa kokoonpanoa – myös kätensä lauantaina satuttanut Jani Hakanpää illalla mukana kultajahdissa
41
Paperiton koira voi tuoda monta huolta – Suomessa on arviolta 200 000 rekisteröimätöntä koiraa
36
Tappara-Kärpät 2.erä: Kärpillä iso urakka päätöserässä – Tapparalta hylättiin maali erän lopussa

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

280 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä lukijat Kalevan pääkirjoituksesta?

Jos kysymyksessä olisi jonkun muun puolueen edustaja kuin SDP:n niin Sopotti ei korviaan lotkauttaisi asialle. Miksi hän... Lue lisää...
Tyhmä voi olla mutta...

Jari ja sarjakuvat

Jari

22.4.

Naapurit

23.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image