Oulu

Oulun isoon huumejuttuun liittyvät ta­lous­ri­kos­syyt­teet käräjillä – Syyttäjä: Kirjanpitäjät olleet kovilla yhtiön kanssa

Oulu 18.12.2017 12:50
Susanna Kemppainen

Isoon huumerikosvyyhtiin kytkeytyvien talousrikossyytteiden käsittely alkoi maanantaina Oulun käräjäoikeudessa.

Oikeuden istuntojen sarja vyyhdessä käynnistyi jo marraskuun lopulla, ja käräjiä käydään poikkeuksellisesti Oulun vankilan uumenissa vangittuina olevien syytettyjen suuren määrän vuoksi.

Aiemmissa istunnoissa on käsitelty vyyhden niin sanottuja kannabis- ja amfetamiinikokonaisuuksia.

Maanantaina syyttäjä vaati törkeästä kirjanpitorikoksesta tuomiota vuosina 1975 ja 1991 syntyneille miehille. Lisäksi hän syyttää vuonna 1967 syntynyttä naista törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä rahanpesusta.

Syytteet kytkeytyvät Oulun Rautatienkadulla sijainneen etnisen elintarvikemyymälän toimintaan ja sen sisarliikkeisiin. Syyttäjä väittää, että nämä myymälät toimivat kulissina huumekaupalle ja toimintaan sijoitettiin kymmeniä tuhansia euroja huumekaupalla saatua rahaa.

Syyttäjän mukaan sittemmin konkurssiin menneen myymälän toiminta pantiin pystyyn ensin toiminimen alle. Hyvin pian se myytiin eräälle osakeyhtiölle ja sieltä edelleen sangen nopeasti toiselle toiminimelle.

Syyttäjä väittää, että vuonna 1975 syntynyt mies käytti tosiasiallista päätösvaltaa tämän toisen toiminimen toiminnassa, vaikka se oli hänen vuonna 1967 syntyneen avopuolisonsa nimissä.

Syyttäjän mukaan osakeyhtiössä laiminlyötiin kokonaan tai olennaisilta osin liiketapahtumien kirjaaminen ja tilinpäätöksen laatiminen.

– Kirjanpitäjät ovat olleet tämän yhtiön kanssa helteessä. Sen lyhyen toiminnan aikana on ollut useita kirjanpitäjiä, joista viimeisimmän oli pakko lopettaa marraskuussa 2016 puutteiden vuoksi, kihlakunnansyyttäjä Hannu Koistinen selitti.

Hänen mukaansa liiketapahtumien kirjaaminen ja tilinpäätöksen laatiminen laiminlyötiin olennaisilta osin myös pariskunnan yhdessä pyörittämän toiminimen toiminnassa.

Syyttäjän mukaan rahanpesun avulla on rikollisesti saatu yhteensä 85 000 euron hyöty.

Suunnitelmissa solarium

Vuonna 1991 syntynyt mies kiistää syytteen törkeästä kirjanpitorikoksesta. Hän kertoi myyneensä itämaisten elintarvikkeiden tukku- ja vähittäiskauppaa koskeneen liiketoiminnan varsin pian 1967 syntyneen naisen toiminimelle, jolle siirtyi myös vastuu kirjapidosta.

Mies katsoo olevansa vastuussa mahdollisista kirjanpidon puutteista korkeintaan maaliskuun 2016 ja joulukuun 2016 väliseltä ajalta.

Hänen mukaansa yhtiön toiminta oli välillä niin sanotusti odotustilassa, kun hän pohti yritystoiminnan siirtämistä uusille aloille.

– Hän tutki mahdollisuutta aloittaa kaupallinen solariumtoiminta, miestä puolustanut oikeustieteen maisteri Henri Lesonen kertoi.

Myös vuonna 1975 syntynyt mies kiistää syytteensä ja vaatii sen hylkäämistä. Hän väittää, ettei hän osallistunut millään tavalla puolisonsa toiminimen kirjanpitoon eikä hän ole ollut myöskään siitä vastuussa.

Tuira, Kajaani, Ruukki…

Syytettynä oleva nainen kiistää hänkin syytteet ja syyttäjän väitteet. Hän katsoo, ettei harjoittanut liiketoimintaa toiminimellä nimellisestä vastuuasemastaan huolimatta, vaan tosiasiallista vastuuta ja yksinomaista päätösvaltaa käytti hänen avopuolisonsa.

– Hän perusti toiminimen avopuolisonsa taivuttelun tuloksena. Hän toimi täysin tämän ohjeiden ja neuvojen mukaisesti, naista puolustanut asianajaja Mikko Ravaska selitti.

Puolustuksen mukaan naisella ei ollut aiempaa kokemusta liiketoiminnan harjoittamisesta tai kirjanpidosta. Virolaistaustainen nainen oli työskennellyt Suomessa siivoojana tehtaassa.

Nainen kiistää tienneensä siitä, että puoliso olisi mahdollisesti mukana huumekaupassa.

Naisen mukaan toiminimen tilille talletetut käteisvarat olivat peräisin toiminimen harjoittamasta laillisesta liiketoiminnasta. Rautatienkadun lisäksi toiminimellä oli myymälät Tuirassa, Kajaanissa ja Ruukissa. Maksupääte tosin löytyi vain Rautatienkadulta.

– Käteistä rahaa tuli, kun asiakkaat maksoivat käteisellä ja kaikkea ei lyöty kassaan, vaan näitä rahoja kerättiin eri toimipisteistä ja talletettiin sitten pankkitilille, Ravaska valotti.

Oulun käräjäoikeus antaa koko vyyhdestä yhden yhteisen tuomion ensi keväänä.

Syyttäjä hakee talousrikoksista syytetylle kolmikolle osana tuomiota myös viiden vuoden liiketoimintakieltoja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tänään siellä jo kaupassa uudelleen geeli tukat hyllyjä täytteli. Business pyörimään... On tämä uskomatonta😲

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä osoitti että se tiukka kontrolli ja seuranta onkin vain pelotelua ja tyhjää puhetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja taas. Eihän nämä tapaukset lopu koskaan. Mitä, kokeillaanko vielä seuraavat 10 vuotta ja todetaan, että rikolliset vain jatkavat rellestämistään?

Kieltolain muodostama huumeiden pimeä markkina on niin massiivinen rahan lähde, että osa ihmisistä vaihtaa tietoisesti rehelliseltä puolelta rikolliseksi, koska ansiot ovat niin massiivisia. Huumeiden kieltolaki ei vähennä rikollisuutta tai pelasta henkiä yhtään. Huumeiden kieltolaki lisää rikollisuutta ja vaatii samalla hyvin valitettavia ihmiskohtaloita. Ihmiset joutuvat asioimaan rikollisten kanssa ja ovat kaiken maailman hyväksikäytön ja kiristyksen uhreja samalla. Edellä mainituista syistä kieltolaki on kumottava ja järki palautettava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

37
Kaupunginhallitusta vetävä Kyösti Oikarinen haluaa Ouluun samanlaiset kaupunkipyörät kuin Helsingissä – 600 pyörää ja 50 asemaa olisi sopiva määrä
23
IL: Hoitajat järkyttyivät lomarahaleikkausten summista – ”Jäsenkuntamme ihan raivona” 
5
Miksi tietokoneiden teho vain kasvaa kasvamistaan? Vastauksen tietää suomalaismies, jonka presidentti juuri palkitsi miljoonan euron Millennium-palkinnolla
4
Lääkereseptejä uusivat verkkofirmat ministeriön syynissä – Lääkäriliitto suhtautuu toimintaa kielteisesti
3
Oysissa kehitetty diabeetikoiden jalkahaavojen hoitoa, tavoitteena vähentää amputaatioita
3
Antti Rinne hallituksen sote-mallista: Käsittämätöntä tunarointia
3
Jos kutsu käy, Ylivieskan uusi kirkkoherra Eija Nivala on kesän kansanedustajana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Savukoski.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

232 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Porvarihallituksen lomarahaleikkauksien antia!!, jopa 700 euroa kesässä - JHL: ”Moni pienituloinen perhe on menettänyt monta lomamatkamahdollisuutta”

Jos 30 % lomarahasta on 700 euroa, ei todellakaan ole enää kysymys pienituloisesta. Siihen kun pitää olla noin 4200 euro... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image