Oulu

Mainos

Oulun isoon huumejuttuun liittyvät ta­lous­ri­kos­syyt­teet käräjillä – Syyttäjä: Kirjanpitäjät olleet kovilla yhtiön kanssa

Oulu 18.12.2017 12:50
Susanna Kemppainen

Isoon huumerikosvyyhtiin kytkeytyvien talousrikossyytteiden käsittely alkoi maanantaina Oulun käräjäoikeudessa.

Oikeuden istuntojen sarja vyyhdessä käynnistyi jo marraskuun lopulla, ja käräjiä käydään poikkeuksellisesti Oulun vankilan uumenissa vangittuina olevien syytettyjen suuren määrän vuoksi.

Aiemmissa istunnoissa on käsitelty vyyhden niin sanottuja kannabis- ja amfetamiinikokonaisuuksia.

Maanantaina syyttäjä vaati törkeästä kirjanpitorikoksesta tuomiota vuosina 1975 ja 1991 syntyneille miehille. Lisäksi hän syyttää vuonna 1967 syntynyttä naista törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä rahanpesusta.

Syytteet kytkeytyvät Oulun Rautatienkadulla sijainneen etnisen elintarvikemyymälän toimintaan ja sen sisarliikkeisiin. Syyttäjä väittää, että nämä myymälät toimivat kulissina huumekaupalle ja toimintaan sijoitettiin kymmeniä tuhansia euroja huumekaupalla saatua rahaa.

Syyttäjän mukaan sittemmin konkurssiin menneen myymälän toiminta pantiin pystyyn ensin toiminimen alle. Hyvin pian se myytiin eräälle osakeyhtiölle ja sieltä edelleen sangen nopeasti toiselle toiminimelle.

Syyttäjä väittää, että vuonna 1975 syntynyt mies käytti tosiasiallista päätösvaltaa tämän toisen toiminimen toiminnassa, vaikka se oli hänen vuonna 1967 syntyneen avopuolisonsa nimissä.

Syyttäjän mukaan osakeyhtiössä laiminlyötiin kokonaan tai olennaisilta osin liiketapahtumien kirjaaminen ja tilinpäätöksen laatiminen.

– Kirjanpitäjät ovat olleet tämän yhtiön kanssa helteessä. Sen lyhyen toiminnan aikana on ollut useita kirjanpitäjiä, joista viimeisimmän oli pakko lopettaa marraskuussa 2016 puutteiden vuoksi, kihlakunnansyyttäjä Hannu Koistinen selitti.

Hänen mukaansa liiketapahtumien kirjaaminen ja tilinpäätöksen laatiminen laiminlyötiin olennaisilta osin myös pariskunnan yhdessä pyörittämän toiminimen toiminnassa.

Syyttäjän mukaan rahanpesun avulla on rikollisesti saatu yhteensä 85 000 euron hyöty.

Suunnitelmissa solarium

Vuonna 1991 syntynyt mies kiistää syytteen törkeästä kirjanpitorikoksesta. Hän kertoi myyneensä itämaisten elintarvikkeiden tukku- ja vähittäiskauppaa koskeneen liiketoiminnan varsin pian 1967 syntyneen naisen toiminimelle, jolle siirtyi myös vastuu kirjapidosta.

Mies katsoo olevansa vastuussa mahdollisista kirjanpidon puutteista korkeintaan maaliskuun 2016 ja joulukuun 2016 väliseltä ajalta.

Hänen mukaansa yhtiön toiminta oli välillä niin sanotusti odotustilassa, kun hän pohti yritystoiminnan siirtämistä uusille aloille.

– Hän tutki mahdollisuutta aloittaa kaupallinen solariumtoiminta, miestä puolustanut oikeustieteen maisteri Henri Lesonen kertoi.

Myös vuonna 1975 syntynyt mies kiistää syytteensä ja vaatii sen hylkäämistä. Hän väittää, ettei hän osallistunut millään tavalla puolisonsa toiminimen kirjanpitoon eikä hän ole ollut myöskään siitä vastuussa.

Tuira, Kajaani, Ruukki…

Syytettynä oleva nainen kiistää hänkin syytteet ja syyttäjän väitteet. Hän katsoo, ettei harjoittanut liiketoimintaa toiminimellä nimellisestä vastuuasemastaan huolimatta, vaan tosiasiallista vastuuta ja yksinomaista päätösvaltaa käytti hänen avopuolisonsa.

– Hän perusti toiminimen avopuolisonsa taivuttelun tuloksena. Hän toimi täysin tämän ohjeiden ja neuvojen mukaisesti, naista puolustanut asianajaja Mikko Ravaska selitti.

Puolustuksen mukaan naisella ei ollut aiempaa kokemusta liiketoiminnan harjoittamisesta tai kirjanpidosta. Virolaistaustainen nainen oli työskennellyt Suomessa siivoojana tehtaassa.

Nainen kiistää tienneensä siitä, että puoliso olisi mahdollisesti mukana huumekaupassa.

Naisen mukaan toiminimen tilille talletetut käteisvarat olivat peräisin toiminimen harjoittamasta laillisesta liiketoiminnasta. Rautatienkadun lisäksi toiminimellä oli myymälät Tuirassa, Kajaanissa ja Ruukissa. Maksupääte tosin löytyi vain Rautatienkadulta.

– Käteistä rahaa tuli, kun asiakkaat maksoivat käteisellä ja kaikkea ei lyöty kassaan, vaan näitä rahoja kerättiin eri toimipisteistä ja talletettiin sitten pankkitilille, Ravaska valotti.

Oulun käräjäoikeus antaa koko vyyhdestä yhden yhteisen tuomion ensi keväänä.

Syyttäjä hakee talousrikoksista syytetylle kolmikolle osana tuomiota myös viiden vuoden liiketoimintakieltoja.

MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tänään siellä jo kaupassa uudelleen geeli tukat hyllyjä täytteli. Business pyörimään... On tämä uskomatonta😲

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä osoitti että se tiukka kontrolli ja seuranta onkin vain pelotelua ja tyhjää puhetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja taas. Eihän nämä tapaukset lopu koskaan. Mitä, kokeillaanko vielä seuraavat 10 vuotta ja todetaan, että rikolliset vain jatkavat rellestämistään?

Kieltolain muodostama huumeiden pimeä markkina on niin massiivinen rahan lähde, että osa ihmisistä vaihtaa tietoisesti rehelliseltä puolelta rikolliseksi, koska ansiot ovat niin massiivisia. Huumeiden kieltolaki ei vähennä rikollisuutta tai pelasta henkiä yhtään. Huumeiden kieltolaki lisää rikollisuutta ja vaatii samalla hyvin valitettavia ihmiskohtaloita. Ihmiset joutuvat asioimaan rikollisten kanssa ja ovat kaiken maailman hyväksikäytön ja kiristyksen uhreja samalla. Edellä mainituista syistä kieltolaki on kumottava ja järki palautettava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

48
Intersport laajentaa Joutsensillan liiketiloja merkittävästi – Valkea ja Joutsensilta korvaavat Rintamäen
25
Lapsiasiavaltuutettu: "Nuorten oireilu ei tule yllätyksenä" – Vaikka ongelmista on tiedetty pitkään, palveluista on vain leikattu
21
Tv-arvio: Toimittaja Ina Mikkola lupaa, että hänen ohjelmansa jälkeen porno ei ole enää tabu
21
Oulun kaupungintalon remontti laajenee – ongelmia rakenteissa, työntekijät väistötiloihin vuodeksi
20
Kaasuautojen määrä kasvussa, Oulussa vasta parisenkymmentä kaasulla kulkevaa autoa
20
Parikymppiset oululaismiehet kaahasivat poliisia pakoon 140 kilometrin nopeudella – poliisiauto ajettiin kiinni pakoautoon
18
Palveluverkkoselvitys on kokonaisuus – on laskettu, etteivät koulumatkat kasva kohtuuttoman pitkiksi Lukijalta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lapsella kaksi äitiä ?

209 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

suvi linden sopeutumis eläke

Onhan tuo eläkejuttukin asia sinänsä..mutta hurjempaa on, että entinen ministeri liitetään murhaan, jossa on tullut esil... Lue lisää...
Aika rajua.

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.2.

Naapurit

21.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image