Oulu

Oulun eläinmuseolle haetaan jatkoa – Aloite: Eläinmuseon juuret juontavat 1700-luvulle

Oulun yliopiston eläinmuseo. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 24.8.2017 7:40
Kari Sankala

Yliopisto ja kaupunki valmistelevat yhdessä Oulun eläinmuseon toiminnan jatkamiselle asiakaslähtöistä ja taloudellisesti tehokasta ratkaisua. 

Kaupungin osalta päätökset on määrä tehdä tämän syksyn aikana.

Linnanmaalla sijaitseva eläinmuseo jää yliopiston rakenteellisten muutosten jalkoihin, kun Oulun ammattikorkeakoulu muuttaa osin Linnanmaalle ja tätä varten raivataan tilaa yliopiston rakennuksista.

Lupaus eläinmuseon pelastamiseksi käy ilmi sivistys- ja kulttuurilautakunnan vastauksesta, jonka se antoi valtuutettu Veikko Ervastin (vihr.) ja muiden valtuutettujen aloitteeseen, että Oulu tukee suoraan eläinmuseon nykyisenlaajuista toimintaa nykykyissä tiloissa.

Valtuustoaloitteessa muistutetaan, että Oulun eläinmuseon juuret juontavat aina 1700-luvulle. Silloin Johan Julin perusti Ouluun Suomen ensimmäisen minkään alan museon.

– Linnanmaan museotiloissa on lähes ainutlaatuisesti ilmatilaa lentävien lintujen näytteille.

– Aivan ainutlaatuinen on Heikki Kangasperkon maalaama 57 metriä pitkä diorama. Maisemamaalaukset muodostavat hienon ekologisen taustan täytetyille eläimille Ruijasta Hankoon.

– Kangasperkon dioramoissa yhdistyvät tiede ja taide todella ainutlaatuisella tavalla.

Ervasti ja muut allekirjoittajat sanovat Oulun eläinmuseon olevan ainutlaatuinen kohde. Museossa käy vuosittain 30 000 vierailijaa.

– Korkeakoulujen säästöt uhkaavat siirtää eläinmuseon muualle ja arvokasta museoaineistoa aiotaan hävittää. Jos aiotut toimenpiteet toteutuvat, niin kyseessä on kulttuuriskandaali, aloitteessa todetaan.

Lautakunta vastasi samalla tavalla myös valtuutettu Mauno Murtoniemen (vas.) aloitteeseen, jossa esitettiin kytkettäväksi Vetovoimainen kaupunki -hankkeeseen Linnanmaan eläinmuseon säilyttäminen.

– Oululla on kova paine nostaa kaupunki-imagoaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Käykää hyvät ihmiset siellä ja vaatikaa säilyttämistä. Hieno kohde käydä myös lasten kanssa. Ja lähes ilmainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siinä historia eikä kulttuuriarvot paina. Kaikella on aikansa ja eläinmuseon taival päättynee ennen 70-vuotisjuhlaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko vaihtoehtoja vertailtu? Esim. jos täytetty eläin kuljetettaisiin sitä ihailemaan halajavan asiakkaan pihalle, olisisivatko kustannukset nykyistä suuremmat? Varastointiinhan voitaisiin käyttää vaikka sisätilaongelman vuoksi käytöstä poistettuja julkisia rakennuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä asennettasi: mikä ihme saa sut ajattelemaan, että eläinmuseo on vain kokoelma raaroja, joista vain harvat ovat kiinnostuneet? Tiedätköhän edes, että eläinmuseoissa nykyisin täytettävät näytteet ovat eettisesti kerättyjä eli esimerkiksi liikenteen tappamia eläimiä? Eläimet täytetään sivistystarkoituksessa: näytteet opettavat ihmisille eläinten anatomiaa ja antavat realistisen kuvan siitä, mitä muita lajeja luonnossa liikkuu. Suomalaisistakin luonnontieteellisistä museoista löytyy sadoittain lajeja, joita useimmat ihmiset eivät ikinä tule muutoin näkemään ja kokemaan. Luonnontieteelliset museot tuovat luontokokemuksen myös heille, jotka eivät syystä tai toisesta pysty itse menemään luontoon. Luonnossa elävät villit eläimetkin saavat olla rauhassa, kun ihmiset voivat ottaa selfie-kuvansa museonäytteen kanssa sen sijaan, että jahtaisivat eläinpoloja ja häiritsisivät niiden elämää.

Tiedätkö, kuinka paljon työtä näytteen valmistamiseen tarvitaan? Museonäytteet, etenkin yleisöä varten tehdyt, ovat konservaattoreiden taidonnäytteitä, heidän elämäntyötään. Museonäytteiden säilyttämiseen tarvitaan kunnon tilat, joissa on tarkat lämpötilaolosuhteet ja tuholaisseuranta sekä terveelliset olosuhteet ihmisille, jotka työskentelevät kokoelmien parissa.

Vaikka itse olisitkin sivistymätön etkä koe tietoa ja tutkimusta, ihmiskunnan kunnossa pitäviä tekijöitä, hyödylliseksi ja arvokkaaksi perinnöksi sukupolvelta toiselle, se ei tarkoita sitä, että juuri sinä olisit oikeassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei se voi olla siellä missä ennenkin, Valkean viereenkö aijotte sen pistää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko Oulun yliopiston kampus ollaan tuhoamassa taloudellisten hyötyjen maksimoinnin nimissä. Kiinteistön omistava liikelaitos pyrkii maksimoimaan vuokratulonsa mm. vuokraamalla aikaisemmin Yliopiston kirjakaupalle kuuluneet tilat Smoothie's -baarille. Täytyy vain miettiä, kummasta on opiskelijalle enemmän hyötyä: kurssimonisteista vai sokerimössöstä? Yliopisto ei ole enää yliopisto, vaan suuri ammattikorkeakoulu/ostoskeskus. Tähän se kapitalismi johtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos eläinmuseo tuhotaan niin yliopiston ja kaupungin johto on erotettava ja asetettava syytteeseen tyhmyydestä. Ei voi olla päättävissä asemissa 2000-luvulla porukkaa joka ei ymmärrä luonnontieteellisten museoiden arvoa. Niiden arvo on paljon suurempi kuin niiden tuoma kassavirta.

Museokokoelmia ei saa hävittää! Museoiden laissa säädetty tehtävä on säilyttää kokoelmansa jälkipolville. Kokoelma voidaan toki siirtää toiseen museoon, mutta ei niitä hävittää voi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella typerää, jos ainutlaatuinen ja upea museo laitetaan kiinni. Ainoa mitä puuttuu on se, että sitä mainostettaisiin. Liian harva tietää koko paikan! Kävijöitä olisi moninkertainen määrä!

Säilyttäkää eläinmuseo!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kahelia hommaa taas....hieno kokonaisuus pittää taas saaha hävittää/tuhottua... Koittakaa ny hyvät ihmiset saaha tuo vaikka siirrettyä johonki parempaan paikkaan talteen... oisitta ennemmin purkanu sen 6-vaiheen kirjaston vekeen...siinä sitä vasta typerää tyhjää tillaa onki...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammattikorkeakoulun takiako yliopiston arvokas ja monille niin tuttu tieteellinen eläinmuseo poistettaisiin? Miten ällistyttävä ja huono ajatus. Kuinka monelle oululaiselle lapselle ja nuorelle aikuisista puhumattakaan se on ollut virikkeellinen ja muistorikas paikka, jossa on oppinut rakastamaan luontoa vielä enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Sodankylä, Pelkosenniemi, Enontekiö ja Inari.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

MV lehden kommentointi

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Ei missään nimessä kieroilijaa jatkoon. Lue lisää...
Ei todellakaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image