Oulu

Oulun busseissa testataan uusia näyttöjä – tietoa saa lähestyvien pysäkkien lisäksi myös uutisista ja junien aikatauluista

Näytöissä pyörii karusellina kuusi erilaista infoaihetta. Ne näyttävät esimerkiksi Oulun rautatieaseman ajantasaiset junien kulkutiedot. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 2.3.2018 6:05 | Päivitetty 2.3.2018 10:03
Arja Mikkola

Tieto Oulun yhteyksistä on ajantasaista, joten ruudulle päivittyvät myös myöhästymiset.

Oulun joukkoliikenteessä testataan ajantasaista informaatiota tarjoavia sisänäyttöjä. Laitteita on kahdessa bussissa.

– Viime viikolla saatiin pariin joukkoliikennebussiin asennettua pilottimielessä sisänäytöt, kertoo Oulun kaupungin liikenneinsinööri Harri Vaarala.

Pilottibussia ei juuri voi ennakoida. Toinen busseista kulkee lentokentälle ja ajaa vuorotellen numerolla kahdeksan tai yhdeksän käyden joko Teknologiakylässä tai Heikinharjussa. Toinen taas liikkuu linjalla kaksi Ritaharjusta keskustan kautta Metsokankaalle ja takaisin. Pelkästään kakkoslinjalla kulkee tusina bussia.

Vaarala on hyvin tietoinen siitä, että matkustajat istuvat bussissa usein nenä kiinni älykännykässä.

– Meidän pitää yrittää tarjota mielenkiintoista sisältöä bussissa. Näemme, että se parantaa joukkoliikenteen palvelutasoa ja houkuttelevuutta.

Ruudulla pyörii 10 sekunnin välein kuusi eri näkymää. Näytöltä voi tarkistaa paitsi bussin myös hotellien sijainnin kartalla. Lisäksi tarjotaan reaaliaikaista matkustajainformaatiota.

Lähimpien pysäkkien aikataulut päivittyvät automaattisesti. Keskustaan ajettaessa voi ruudulta poimia vaikka Toripakkaa koskevat ajankohtaiset jatkoyhteydet sekä VR:n saapuvia tai lähteviä junavuoroja. Myös Ylen pääotsikoita on tarjottu, mutta tavoitteena olisi saada tilalle alueellisia uutisia. Lentokentälle mentäessä näytetään Finavian tuottamaa sisältöä, lähtevien ja saapuvien lentojen päivityksiä.

Pilotin avulla kerätään kokemuksia kahden eri laitevalmistajan näytöistä, joten sisällöt ovat hieman erilaisia.

Sisältöjä pyritään kehittämään koko ajan. Muutoksia aiotaan tehdä myös asiakaspalautteen mukaan.

Verkko-osoitteessa oulunjoukkoliikenne.fi avataan pian lyhyt kysely siitä, mitä matkustajat toivovat näytöltä ja minkä sisällön he kokevat hyödylliseksi.

Mikä olisi parasta käyttöä bussin näytöille? Millaista informaatiota niissä tulisi esittää? Kerro mielipiteesi kommentoimalla tätä juttua.

Juttua muokattu 10:02: Oulun joukkoliikenteen nettiosoite korjattu.

Lue lisää 02.03.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (47)

On näitä odotettukin. Seuraavan pysäkin nimi on se tärkein tieto, jotta osaa jäädä pois pimeässä ja uudella linjalla. Vielä kun saadaan pysäkeille nimet ja siinä kulkevat bussin numerot isolla esiin. Ja busseihin numerot jotka näkee myös pysäkillä seisovasta 7 bussin letkasta (siis sivulle ja kurasta pestyt edessä ja takana). Jokunen vuosi odotettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Upeeta. Ensi vuonna päästäänkin jo testaamaan oravannahkoja maksuvälineenä ja muita teknisiä uutuuksia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo junien lähtötiedot on hyvät, koska VR:n nettisivuiltahan ei näe lähtöraidetta. Tuon ansiosta ei tartte asemalla poukkoilla sinne tänne kassien kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edistystä! Kiinteistönvälittäjät siirtyvät sitten busseihin, joissa voivat hoitaa näyttönsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelkkä seuraava pysäkki ja matka siihen riittää. Muu on turhaa. Samoja uutisia on jo kaikki paikat täynnä, enkä ainakaan minä edes kaipaa niitä. Paljon onnellisempi olen kun en kaikkea tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä pakko sinun on lukea niitä uutisia ja tiesitkö, että joku toinen saattaa niitä kaivata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivoisin tietoja esim seuraavan pysäkin nimi ja /tai matka-aika. Ajankohtaiset uutiset myös ok, kaikilla ei ole älypuhelinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja myös tarjouksia, esim.
" Jortikka kaupan päälle yli
15 euron ostoksista. "
Kevät ja auringon valo saa
" kummallisia " ajatuksia mie-
leen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrampa muuten istuin hyvän tovin apoteekissa ja kuuntelin kuinka mainostaulu säännöllisin sekä lyhyin väliajoin toisteli
"Nyt on aika puhua... kakasta!"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kehitysideana voisin antaa sellaisen, että mahdollistakaa kortilla ja puhelimella maksaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

puhelimellahan voi maksaa, on naurettavaa että ihmiset valittaa tästä koko ajan.
Jos hieman jaksaisi tarkistaa niin on olemassa applikaatio jolla voi tehdä lipun hankinnan, ne joilla ei ole sellaista puhelinta niin heillä normaalisti käteistä aina mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kyllä puhelimella ja kortilla voi nytkin jo maksaa, en tosin tiedä siellä peräkylissä mutta täällä sivistyksessä kylläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi maksaa enää kortilla, siitä luovuttiin vuonna 2016. Sääli, sillä itsellä harvemmin on käteistä mukana jos vaikka olen bussikortille unohtanut ladata arvoa tai jos se lakkaa toimimasta. Puhelimen sovelluksella taas on kalliimpaa maksaa lippu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos sen vertaa ei voi käteistä pitää taskussa, että voisi matkansa maksaa, se on aivan oma henkilökohtainen voivoisentään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kortilla voi maksaa edelleen, olen samaa mieltä kuin nimim. Kas Kas, ainakin täällä etelässä se onnistuu hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No vihdoinkin! Ihmeellistä,että tällaiset näytöt saatiin vasta nyt kun Oulun kokoiseen kaupunkiin! Pysäkkitiedot ovat hyödyllisiä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei-paikkakuntaiselle matkustajalle tärkein tieto on seuraavan pysäkin nimi, että osaa jäädä pois oikeassa paikassa, tuntematta maamerkkejä. Monet painavat summeria varmuuden vuoksi jo edellisellä pysäkillä että bussi varmasti pysähtyy.

Reaaliaikainen tieto jatkoyhteyksistä on myös hyvä lisä, varsinkin lyhyillä vaihtoajoilla pelatessa. Tässä suhteessa Oulu onkin nyt ottamassa ison askelen entisestä, ulkomaailmasta eristäytyneestä linjastaan kohti matkustajien palvelemista.

Yksi kiinnostava seikka on myös bussin reittitieto. Esim HSL nettihaku näyttää sen myös ennen ja jälkeen haetun osuuden. Tällä on merkitystä kohdetta lähimmän / sopivimman pysäkin etsimisessä.
Kaupalliset yhteisyökumppaneiden tiedotteet auttavat luonnollisesti järjestelmän kustannusten maksamisessa, ja voivat parhaassa tapauksessa tuoda lisää myytyjä matkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisia pyörii melkein kaikkien suurten suomalaiskaupunkien busseissa. Oulu ei ole mikään edelläkävijä siis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riittää kun näytöllä on kyseessä olevaan matkaan liittyvää informaatiota. pysäkit, saapumisajat yms....
jossain mainittuja yliopiston karttoja ja ruokalistoja ei tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (47)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa aamusta alkaen runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

280 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Keskusta on ahneuden perikuva. Tämän osoittaa hallituksen ja erityisesti Sipilän toiminta. Köyhiltä ja sairailta leikata... Lue lisää...
KEPU PETTÄÄ AINA

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image