Oulu

Ou­lu­lais­po­lii­ti­kot eivät ryhdy muuttamaan luot­ta­mus­palk­kioi­taan

Oulu 21.8.2017 18:20
Kari Sankala

Kaupunginhallituksessa käsiteltiin maanantaina kahta valtuustoaloitetta, joissa ehdotettiin muutoksia oululaisten kuntapoliitikkojen palkkiokäytäntöihin. Kaupunginhallitus päätti, etteivät aloitteet aiheuta toimenpiteitä.

Valmistelussaan viranhaltijat tyytyivät toteamaan, että luottamushenkilöiden palkkioiden perusteet on ollut tapana käsitellä noin kerran valtuustokaudessa. Valtuustoryhmien välisten neuvottelujen käynnistämiselle aloitteiden johdosta ei ole estettä.

Oulussa valtuustoryhmät neuvottelivat palkkiosäännöistä viimeksi keväällä 2016. palkkioista päätettiin toukokuussa 2016 ja uudet säännöt tulivat voimaan 1. kesäkuuta 2017 uuden valtuuston aloittaessa toimikautensa.

Viime kesäkuun puolivälissä valtuutettu Lyly Rajala (kok.) ja 16 muuta valtuutettua jättivät puolivälissä aloitteen, että luottamushenkilöiden palkkiosäännöstä poistettaisiin kokouspalkkioiden korotukset, kun kokous venyy.

Aloitteen mukaan Oulun kaupunginvaltuuston jäsenten palkkio olisi kiinteä 150 euroa kokous eikä palkkiota korotettaisi kolmen tunnin jälkeen alkavilta tunneilta aina 50 prosenttia.

Aloitteen mukaan näin saataisiin poistettua epäluulot kokousten turhasta pitkittämisestä.

Toisen palkkioaloitteen teki samassa kokouksessa Aidon suomalainen yhteislistan valtuutettu Junes Lokka.

Hän esitti, että valtuuston on muokattava luottamustehtävien palkkiosääntö lain säätämälle minimitasolle eli kokouspalkkiot lakkautettaisiin ja tehtävien hoidosta aiheutuvat matka-, ansionmenetys- ynnä muut kulut korvattaisiin valtuutetuille tositteiden mukaan.

Kuntalain 82 pykälässä on määräys luottamushenkilölle maksettavasta palkkiosta, mutta laissa ei oteta kantaa palkkion tasoon. Pykälässä on myös matkakulujen, ansionmenetysten ja muiden korvaamisesta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Koska kukaan poliitikoista olisi luopunut omista eduistaan? Päin vastoin, valtaan päästyään alkaa heti kiivas oman, sukulaisten ja kavereiden edun tavoittelu. Tästä parhaana esimerkkinä nykyinen pääministerimme, joka puhua parpattaa kyllä yhteisistä talkoista, mutta ei itse eikä kukaan muukaan "kansan"edustajistamme osallistu näihin talkoisiin mitenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi täältä pääsee pois. Niin rehellistä ja reilua toimintaa että kuvottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkkio voisi olla suurempikin.ainoa muutos mikä tarvitaan on se ettei palkkiota koroteta 2 tunnin jälkeen vaan palkkio on kiinteä kestosta huolimatta.se lyhentäisi kokouksia ja asiat olisi valmisteltu paremmin ennen kokouksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkkio siviilityön mukaan,esimerkiksi tuntipalkaksi muunnettuna.Valtuustossa voisi olla kunnan koosta riippuen
10-20 jäsentä,hallituksessa 4-8.Näin saataisiin myös sellaiset kiinnostumaan paikoista jotka eivät mitättömän palkkion
vuoksi vaivaudu.Minulle sopiva palkkio olisi n. 500 € /kokous,sen alle en missään tapauksessa tuhlaisi arvokasta vapaa-aikaani.Nykyisin päätösten tasoa tarkastelemalla huomaa sen vanhan viisauden,että vitosen mies tekee kympin
vahingon

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäpäs vasta '' yllättävää '' - varsinkin kun Oulussa työttömyysaste on yli kaksinkertainen maan keskiarvoon verrattuan.
Täytyyhän hommansa tyrineet palkita muiden kustannuksella varsinkin kun virkarikoksina tehtyjen työllistämistoimenpiteiden vuodesta toiseen jatkuvista tahallisista laiminlyönneistä johtuen Oululaiset veronmaksajat on lisäksi pakottetu maksamaan 10 miljoonaa sakkoja kaiken muun ihanan päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeastaan koko puolueisiin perustuva edustuksellinen hallinto on jo tiensä päässä. Pitäisi siirtyä uuteen aikaan ja kansalaisten suoraan demokratiaan, jossa todellinen kansan ääni kanavoitaisiin päätöksiin nykytekniikan avulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukapa nyt myönnettyjen kokouspalkkioiden pienentämiseen suostuisi, kun valtuutettujen mielessä pyörivät jo uudet kokouspalkkioiden korotukset. Luottamustehtävien hoidosta nykyvaltuutetut haluavat kunnon korvaukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha noista palkkioista on olla kateellinen. Siihen, että 50€ jää käteen saa istua 6-8 tuntia kokouksissa ja valmistautua yhtä kauan aikaa niihin, lukea papereita 1000 sivua. Joka tuota kadehtii, niin voi itse hakeutua mukaan. n. 3-4€/tunti. Paljon työtä, vähän palkkiota. Normi työssä tienaa vähemmällä työllä paljon enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

3 ensimmäistä tuntia on á 50 euroa ja sitä seuraavat tunnit ovat á 75 euroa

6h kokous on siis 3x50€ + 3x75€ eli yhteensä 150€+225€=375€.

Tuskin kukaan maksaa tuosta summasta veroa 325 euroa, jolloin käteen jäisi mainitsemasi 50 €.

8h kokouksesta maksetaan 525€

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäksi on muistettava tärkein: Sinne ei ole tähän mennessä vielä ketään pakotettu menemään ja erikoisesti, edes isolla rahalla hakeutumaan.
Useat poliitikoiksi itseään luulevat maksavat aika ruhtinaalliset lunnaat että PÄÄSEVÄT sinne. Sitten vielä nillitetään palkkion pienuudesta. Menkää töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtuutetut näyttää kansalaisille mallia miten voi halutessaan säästää kunnan menoja. Vahinko ettei sitä halua vaan ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä samat mielistelijät ovat ennen vaaleja oikeudenmukaisuuden perikuvia. Isolle osalle maksaa jo nyt julkinen päätoimesta palkkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tietenkään käsitellä. Kuka se nyt palkkaansa pienentämään. Täytyy muistaa, että homma on ihan vapaaehtoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkkio pitää saada,sitten omat lisät jokainen valtuutettu hoitaa itse omilta sidosryhmiltä.Tämähän on suomalainen hyväksi todettu käytäntö..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikein, kyllä luottamustehtävistä kuuluu maksaa kohtuukorvaus.
Käytännössähän verottaja vie yli puolet.
Ei se niin herkkua ole meidän yhteisiä asioita hoitaa. Ja varsinkaan ilmaiseksi.
Ei taitaisi olla tärkeiden asioiden hoitajia jos pienet korvaukset poistettaisiin.
Kuitenkin vapaaehtoisesti omaa vapaa-aikaa käyttävät jokaisen meidän parhaaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kyllä! Moni vaan ei tiedä eikä osaa kuvitella mitä luottamustehtävässä olo on...
Sylkykuppina moni vaikka oikeasti tekee pitkää iltaa ihan vapaaehtoisesti ja tosiaan käteen jää se 50 euroa kenties.
asioihin perehtyminenkin vie vapaa-aikaa myös eli siitä ei palkkioita heru.
Passaa jokaisen tulla kokeilemaan jos kanttia on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtuutetut eivät ole työsuhteissa
vaan luottamustehtävissä, johon he
ovat itse halunneet. Luottamusteh -
tävistä ei kuulu maksaa minkäänlais
ta korvausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, sehän oli arvattavissa. Kyllä ahneus on mahtavaa. Mutta näillä mennään. Olisi nekin rahat voinut käyttää vaikkapa köyhien vanhusten tilanteiden parantamiseen. Vaan ei... :(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hävetkää ahneet valtuutetut. Olette muutenkin,vain keksimässä kuluja veronmaksajille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

66
Lomallakin kannattaa muistaa nauttia alkoholia kohtuudella, tissuttelu hankaloittaa stressistä ja rasituksesta palautumista
64
Kaupunginvaltuusto linjasi: Oulun lukioista ei päätetä osana palveluverkkouudistusta
55
Oulun kaupunginteatterin ongelmat menivät kirjelmänä hallitukselle – ”Kattava asialista siitä, mitä teatterissa henkilö­kunnan sisällä tapahtuu"
36
Elina Lepomäki: "Tarve, joka Suomella oli sote-uudistukseen kymmenisen vuotta sitten, on aika pitkälle jo mennyt ohi."
33
Kiikelin Löylymaailman suunnitelmia kiiteltiin – veneharrastajia huolettaa sataman toimivuus, oululaiset toivovat savusaunaa
28
Trump haluaa luoda Yhdysvalloille "avaruusvoimat" – pelkkä läsnäolo avaruudessa ei riitä takaamaan Yhdysvaltojen puolustusta
27
Raportti: Ranska käännyttää alaikäisiä turvapaikanhakijoita rajaltaan kovin ottein, 12-vuotiaat telkien taakse

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta aamuyöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

177 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Sipilä jatkoon! Höpö höpö, mies joka luulee että kun rangaistaan köyhiä, eläkeläisiä, työttömiä, opiskelijoita, eläkeläi... Lue lisää...
Härski

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image