Oulu

Oululaiselle Sampo Salmelalle musiikki on harrastuksen sijaan elämäntapa

Nykyään trubaduuripohjalta keikkailevan Sampo Salmelan tavoitteena on elättää itsensä ja perheensä musiikilla viiden vuoden sisällä. KUVA: Anssi Juntto
Oulu 7.2.2018 20:55
Anssi Juntto

Sampo Salmela hakee omakohtaisista ja positiivisista biiseistä uutta nostetta.

Runsaat kaksi vuotta sitten oululainen laulaja-lauluntekijä Sampo Salmela päätti panostaa keikkailuun ja kokeilla, olisiko musiikista ihan ammatiksi. Viime kalenterivuoden aikana Salmelalle kertyi kunnioitettavat 42 keikkaa. Päivätyöstään hän ei kuitenkaan ole tohtinut luopua.

– Pitäisi vielä ainakin tuplata keikkamäärä tai vaihtoehtoisesti tuplata keikkaliksa, Salmela naurahtaa.

– Ihan työn ohessa olen tätä tehnyt, ja aika paljon olen vapaa-aikaa uhrannut. Tai en minä koe sitä uhrauksena.

Vaikka musiikki kuuluu vapaa-aikaan, ei Salmela laske sitä harrastukseksi.

– Harrastuksena käyn pelaamassa sählyä, enkä ikinä käyttäisi siihen näin paljoa aikaa ja energiaa. Ehkä musiikki on enemmän kutsumus – tai jopa elämäntapa.

Vapaa-ajan lisäksi musiikki on syönyt Salmelalta melkoiset summat rahaa. Tähän mennessä hän on julkaissut omakustanteena kaksi pitkäsoittoa, kolme ep:tä ja kaksi singleä.

”Olen asettanut tavoitteeksi, että uuden singlen täytyy soida vuoden loppuun mennessä 100 000 kertaa. Edellinen on soinut vajaat 36 000 kertaa.”

Sampo Salmela

Kun levyjä myymällä ei tunnu pääsevän edes omilleen, katseet ja toiveet ovat suoratoistopalvelujen suunnalla.

– Niin karulta kuin se kuulostaakin, musiikintekijälle, joka julkaisee omia tekeleitään, Spotify alkaa olla ainoita tulonlähteitä, Salmela harmittelee.

– Mutta että saisi takaisin sen, mitä on sijoittanut, vaatisi kuuntelukertoihin nollan perään. Olen asettanut tavoitteeksi, että uuden singlen täytyy soida vuoden loppuun mennessä 100 000 kertaa. Edellinen on soinut vajaat 36 000 kertaa.

Salmela myös myy itse keikkansa. Usein yhden keikan eteen saa tehdä valtavasti töitä.

– Keikkajärjestäjien on helppo sanoa ei ja vielä helpompi olla vastaamatta ollenkaan, Salmela toteaa.

– Median suhteen on ollut sama. Erottuminen massasta on aika vaikeaa.

Muutamaan otteeseen Salmela on kyseenalaistanut koko musiikkitouhun.

– Tässä joutuu aika usein nielemään ylpeytensä. Kun omalle keikalle tulee vain kaksi ihmistä, ja heistäkin toinen on oma vaimo ja toinen serkku, niin kyllä siinä joutuu miettimään homman mielekkyyttä, hän sanoo.

– Mutta aina olen löytänyt voimaa jatkaa. Musiikki on minun juttuni. En vaihtaisi tätä mihinkään.

Juuri tällä hetkellä Salmela puhkuu intoa musiikin tekemistä kohtaan. Yhteistyö uudeksi työpariksi löytyneen oululaistuottajan Mikko Mäkitalon kanssa on sujunut erinomaisesti. Mäkitalo on mukana jo biisintekovaiheessa, ja hän on muokannut soundimaailmaa perinteisestä bändisoitosta koneelliseen suuntaan.

– Minun oli muutenkin ollut tarkoitus yrittää jollain tapaa uusiutua, ja se tuli tätä kautta aika luontevasti, Salmela kertoo.

– Luin jostakin, että seitsemän vuotta on ajanjakso, jonka jälkeen ihminen haluaa uusiutua. Jälkeenpäin huomasin, että olin tehnyt musiikkia seitsemän vuotta samalla kaavalla.

Salmelan ja Mäkitalon yhteistyön ensimmäinen hedelmä, Vain elämää -single, julkaistiin helmikuun alussa. Henkilökohtainen sanoitus käsittelee itsensä hyväksymistä.

– Tein joku aika sitten aivan tietoisen päätöksen, että pistän enemmän itseäni likoon ja kerron biiseissäni jatkossa enemmän itsestäni ja omista kokemuksistani, Salmela kertoo.

– Olen minä tehnyt sellaista muutaman kerran aiemminkin, mutta niitä vanhoja biisejä leimaa tilitys ja vaikerointi. Omista asioista voi kertoa myös positiivisuuden kautta.

Sampo Salmela

  • 32-vuotias oululainen laulaja-lauluntekijä.
  • Työskentelee lastentarhanopettajana.
  • Valmistunut sosionomiksi Oulun seudun ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan yksiköstä.
  • Omakustannejulkaisut: Paha maa -ep (2012), Särkynyt-ep (2013), Maailma avoinna (2014), Valehtele-ep (2015), Uusi elämä -lp (2016), Meidän biisi -single (2017) ja Vain elämää -single (2018).
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

37
Kaupunginhallitusta vetävä Kyösti Oikarinen haluaa Ouluun samanlaiset kaupunkipyörät kuin Helsingissä – 600 pyörää ja 50 asemaa olisi sopiva määrä
23
IL: Hoitajat järkyttyivät lomarahaleikkausten summista – ”Jäsenkuntamme ihan raivona” 
5
Miksi tietokoneiden teho vain kasvaa kasvamistaan? Vastauksen tietää suomalaismies, jonka presidentti juuri palkitsi miljoonan euron Millennium-palkinnolla
4
Lääkereseptejä uusivat verkkofirmat ministeriön syynissä – Lääkäriliitto suhtautuu toimintaa kielteisesti
3
Oysissa kehitetty diabeetikoiden jalkahaavojen hoitoa, tavoitteena vähentää amputaatioita
3
Antti Rinne hallituksen sote-mallista: Käsittämätöntä tunarointia
3
Jos kutsu käy, Ylivieskan uusi kirkkoherra Eija Nivala on kesän kansanedustajana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Savukoski.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

232 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Porvarihallituksen lomarahaleikkauksien antia!!, jopa 700 euroa kesässä - JHL: ”Moni pienituloinen perhe on menettänyt monta lomamatkamahdollisuutta”

Jos 30 % lomarahasta on 700 euroa, ei todellakaan ole enää kysymys pienituloisesta. Siihen kun pitää olla noin 4200 euro... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image