Oulu

Nyt tarkenee uida! Kaleva testasi Oulun uimavesien lämpötilat, vain Tuirassa jäätiin alle 20 asteen

Uimavesien lämpötilat ovat nyt kohdallaan. Tuiran rannassa vesi oli viileintä, mutta lämpötila oli silti 19 astetta. KUVA: Pekka Peura
Oulu 13.7.2018 10:24
Heidi Peltonen

Paahteiset kesäpäivät ovat lämmittäneet Oulun uimavedet mukavan lämpimiksi.

Kaleva kävi mittaamassa viiden oululaisen uimarannan veden lämpötilat torstaina iltapäivällä. Mittaustuloksia otettiin Lämsänjärvestä, Valkiaisjärvestä, Pikisaaren Kuusisaaren puoleiselta hiekkarannalta, Tuiran uimarannalta ja Nallikarista. 

Mittaustulokset otettiin kahlaamalla toimittajan polven syvyiseen veteen ja uittamalla lämpömittaria noin 20 senttimetrin syvyydessä. 

Mittausten perusteella lämpimin uimavesi on tällä hetkellä Lämsänjärvessä. Lämsänjärven leirikeskuksen puoleisella rannalla lämpömittari näytti veden lämpötilaksi 23 astetta. Vesi tuntui kahlaajankin jalkoihin selvästi lämpimältä, eikä suurta lämpötilaeroa yli 25 asteiseen ilmaan tuntunut.

Myös merivesi on lämmennyt, sillä seuraavaksi lämpimintä vettä löytyi Nallikarista. Matalan rannan merivesi on päässyt lämpenemään jo 22 asteiseksi.

Valkeisjärven vedessä lämpömittarin lukema pysähtyi 21,5 asteeseen. Kuusisaaren ja Pikisaaren välisestä salmesta Pikisaaren puolelta mitattuna elohopea nousi tasan 20 asteeseen.

Valkeisjärven lämpötila oli viileämpi kuin pienemmän Lämsänjärven: 21,5 astetta.KUVA: Pekka Peura

Kaikkein viilein vesi löytyi Oulujoesta, jossa Tuiran uimarannalta mitattuna veden lämpötila oli tasan 19 astetta. 

Merivesi on nyt tavallista lämpimämpää

Ilmatieteen laitoksen meripalveluista kerrotaan, että lämpimät ja tuulettomat päivät ovat päässeet lämmittämään meriveden tavallista lämpimämmiksi. Meriasiantuntija Anniina Valtonen kertoo, että kauempana rannikolla oleva Perämeren lämpötilaa mittaava poiju on viime aikoina antanut keskiarvolukemaksi 18,3 astetta. 

– Tavallisesti tähän aikaan vuodesta keskilämpötila on vähän yli 12 astetta ja elokuussa Perämeren ollessa lämpimimmillään 16 astetta, Valtonen toteaa.

Valtosen mukaan Kalevan Nallikarissa saama lukema on linjassa Ilmatieteen laitoksen omien mittausten kanssa. Lähin samassa syvyydessä oleva mittauspiste on Hailuodossa, jossa mitattiin 9. heinäkuuta 20,7 astetta.

Nallikarissa tarkastelu paljasti, että uimavesi on meressäkin jo yli 20 asteista.KUVA: Pekka Peura

Valtonen kertoo, että pintaveden ollessa lämmintä viileämpi vesi painuu pohjaan. Eron voi havaita esimerkiksi sukeltamalla syvemmälle. 

– Ei tarvitse kuin muutaman tuulisen päivän, että vesi sekoittuu ja pintavedet viilenevät, Valtonen toteaa. 

MAINOS

Kommentoi

siispä tuiraan!! sielä saapi kunnon virkistävän pulauksen. mitä raikkaampi uimavesi, sen parempi. =D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiiminkijoen vesikin erittäin lämmintä! Kylmimmät uimavedet löytyivät syvimmistä soramontuista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä maan eteläosassa. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Keski-Lapissa.

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 seuraavissa Lapin kunnissa: Ylitornio, Pello, Pelkosenniemi, Savukoski, Inari ja Utsjoki. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla ja Muonio.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

329 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Ensinnäkään, tämä ei pidä paikkaansa. Ei ole ketään jotka "aina" saa töitä, eikä ketään jotka eivät "koskaan" saa töitä,... Lue lisää...
Väsynyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image