Oulu

Nainen hakee muutosta tuomioonsa taposta – tapaus sattui Oulun Puo­li­vä­lin­kan­kaal­la

Käräjäoikeus tuomitsi viime maaliskuussa 48-vuotiaan naisen yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen taposta.
Oulu 3.11.2016 17:28 | Päivitetty 4.11.2016 9:56
Susanna Kemppainen

Johtuiko oululaismiehen kuolema tahallisesta henkirikoksesta vai hätävarjelutilanteen aiheuttamasta vahingosta?

Tätä pohtii Rovaniemen hovioikeus loppuviikon ajan Oulussa, kun se päättää, onko Oulun käräjäoikeuden kuolintapauksesta antamaa tuomiota syytä muuttaa.

Käräjäoikeus tuomitsi viime maaliskuussa 48-vuotiaan naisen yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen taposta.

Oikeus katsoi naisen tappaneen tuoreen kihlattunsa tahallaan iskemällä häntä keittiöveitsellä rintaan Puolivälinkankaalla heinäkuussa 2015.

Oululaisnainen vaatii hovioikeutta kumoamaan käräjäoikeuden tuomion ja poistavan rangaistuksen tai alentavan sitä merkittävästi. Hän katsoo syyllistyneensä korkeintaan törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään kuolemantuottamukseen tai toissijaisesti hätävarjelun liioitteluna tehtyyn surmaan tai tappoon.

Nainen haluaa, että hänet tuomitaan alentuneesti syyntakeisena eikä syyntakeisena, kuten käräjäoikeus teki. Mielentilatutkimus totesi naisen rajatapaukseksi syyntakeisen ja alentuneesti syyntakeisen välillä. Hän kärsii muun muassa erilaisista psyykkisistä sairauksista ja alkoholiriippuvuudesta.

Tapasivat sairaalan päivystyksessä

Naista puolustava asianajaja Kari Eriksson vetosi torstaina päämiehensä karuun menneisyyteen. Hänen mukaansa nainen joutui säännöllisen seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi alle 10-vuotiaasta lähtien, hän kiersi nuoruudessaan kaikki Suomen koulukodit ja aikuiseksi vartuttuaan hän päätyi toistuvasti väkivaltaisiin parisuhteisiin.

Taustansa vuoksi hän pyrkii puolustautumaan väkivaltaa kohdatessaan, Eriksson selitti.

”Ihminen on oman viitekehyksensä vanki. Hän toimii siten kuin hän on tottunut toimimaan, asianajaja kuvaili.

Nainen oli tutustunut kihlattuunsa Oysin yhteispäivystyksessä vain muutamaa kuukautta ennen kohtalokkaita tapahtumia. Heinäkuisena yönä he olivat ryypiskelleet yhdessä ja heidän välilleen tuli riitaa.

Naisen mukaan mies hermostui siitä, kun hän ei onnistunutkaan perimään miehen entiseltä tyttöystävältä tämän maksamattomia velkoja. Miehen hermoja kiristi myös se, että Ruotsin poliisi oli vastikään takavarikoinut heidän autonsa kun naisen ystävä oli jäänyt sillä kiinni huumeidenhakureissulla.

Erikssonin mukaan mies korotti ääntään ja lähti tulemaan naista kohti, jolloin tämä otti veitsen käteensä ja pyrki estämään hyökkäyksen.

”Jossain vaiheessa veitsi osui (mieheen) todennäköisesti tämän oman huitomisen ja ruumiin liikkeiden vuoksi”, hän sanoi.

”Pyrki peittämään todisteet”

Syyttäjä vastustaa muutosvaatimuksia. Hänen mielestään käräjäoikeuden tuomio oli aivan oikea. Myös uhrin omaiset vaativat sen pysyttämistä.

Oikeus määräsi naisen maksamaan omaisille 12 000 euroa kärsimyskorvauksia ja erilaisia kulukorvauksia yli 14 000 eurolla.

Omaisten mielestä uhri kuoli napakkaan veitsen iskuun. He katsovat, että tahallisen henkirikoksen puolesta puhuu myös muun muassa se, että nainen puhdisti veitsen ja yritti piilottaa sen naapurissa asuneen tyttärensä parvekkeelle teon jälkeen.

Tämä myös soitti useita muita puheluita ennen kuin hän hälytti apua hätäkeskuksesta ja väitti aluksi, että kaksi miestä oli puukottanut hänen kihlattunsa.

”Hän pyrki kaikin keinoin peittämään varsinaisen tapahtuman ja sen todisteet”, omaisten asianajaja Antti Myllymäki selitti.

Hovioikeuden käsittely jatkuu perjantaina. Se antaa tuomionsa myöhemmin.

MAINOS

Uutisvirta

69
Lomallakin kannattaa muistaa nauttia alkoholia kohtuudella, tissuttelu hankaloittaa stressistä ja rasituksesta palautumista
64
Kaupunginvaltuusto linjasi: Oulun lukioista ei päätetä osana palveluverkkouudistusta
59
Oulun kaupunginteatterin ongelmat menivät kirjelmänä hallitukselle – ”Kattava asialista siitä, mitä teatterissa henkilö­kunnan sisällä tapahtuu"
39
Elina Lepomäki: "Tarve, joka Suomella oli sote-uudistukseen kymmenisen vuotta sitten, on aika pitkälle jo mennyt ohi."
33
Kiikelin Löylymaailman suunnitelmia kiiteltiin – veneharrastajia huolettaa sataman toimivuus, oululaiset toivovat savusaunaa
28
Trump haluaa luoda Yhdysvalloille "avaruusvoimat" – pelkkä läsnäolo avaruudessa ei riitä takaamaan Yhdysvaltojen puolustusta
27
Raportti: Ranska käännyttää alaikäisiä turvapaikanhakijoita rajaltaan kovin ottein, 12-vuotiaat telkien taakse

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta aamuyöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

184 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Sipilä jatkoon! Höpö höpö, mies joka luulee että kun rangaistaan köyhiä, eläkeläisiä, työttömiä, opiskelijoita, eläkeläi... Lue lisää...
Härski

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image