Oulu

Mainos

Muhos jäi kun­ta­lii­tok­sen ulkopuolelle

Oulun kaupunginvaltuusto päätyi kannattamaan monikuntaliitosta äänin 63-2.
Oulu 26.4.2010 18:42 | Päivitetty 26.4.2010 23:40
Kaleva
Yli-Iin, Oulun, Oulunsalon, Kiimingin ja Haukiputaan kunnanvaltuustot ovat äänestäneet monikuntaliitoksen puolesta. Muhoksen kunnanvaltuusto sen sijaan päätti jäädä kuntaliitoksen ulkopuolelle.

Muhoksella valtuusto päätti jäädä kuntaliitoksen ulkopuolelle äänin 20-15. Valtuusto halusi tietää ensin muiden kuntien ratkaisut.

Kokous kesti lähes kuusi tuntia, josta kuntaliitosasiasta keskusteltiin noin kolmen tunnin ajan. Valtuusto päätyi kunnanhallituksen esittämän liitoksen hylkäämisen kannalle.

Oulussa ainoat tyhjät

Yli-Iin kunnanvaltuusto ehätti ensimmäisenä päättämään kokouksessaan lähtevänsä mukaan Oulun seudun monikuntaliitokseen. Kaikki kunnan 21 valtuutettua olivat yksimielisesti yhdistymisen kannalla.

Oulussa valtuusto hyväksyi monen puheenvuoron ja pitkän keskustelun jälkeen uuden Oulun synnyn äänin 63-2. Tyhjää äänestivät Juha Tapio (vas.) ja Paavo Vasala (kesk). Päätös ei syntynyt yksimielisesti vaikka useassa puheenvuorossa sitä toivottiin.

Äänestykseen asian vei perussuomalaisten Olli Immonen saman puolueen Ville Vähämäen kannattamana. Immonen oli "joidenkin" kuntaliitosten takana, mutta kertoi haluavansa kansanäänestyksen. Immosen mukaan riittävä määrä ei-ääniä olisi tehnyt kansanäänestyksen mahdolliseksi.

Oulunsalo niukasti liittymisen kannalle

Myös Oulunsalo päätti vajaan kahden tunnin käsittelyn jälkeen liittyä uuteen Ouluun. Valtuusto päätyi liittymisen kannalle niukasti äänin 18-17. Paikalla olivat kaikki valtuuston 35 varsinaista jäsentä.

Kokouksessa käytettiin yli 20 puheenvuoroa puolesta ja vastaan.

Kalevan ennakkomittauksessa 18 oli liitoksen puolesta, 10 vastaan ja seitsemän ei kertonut kantaansa. Ennakkoarvioista poiketen epävarmat menivät vastustajien puolelle.

Hylkäävää päätöstä esittänyt Suvi Helanen (kesk.) myönsi olevansa hyvin pettynyt päätökseen. Hän kuitenkin totesi, että päätöksen kanssa on pystyttävä elämään.

Valtuuston puheenjohtaja Juhani Nousiainen (kok.) arvioi heti ratkaisun jälkeen, että liitosta kannattaneilla valtuutetuilla on nyt suuri vastuu ottaa huomioon häviölle jääneet. Nousiaisen mukaan kaikki tarmo on keskitettävä uuden ja vahvan Oulun puolesta.

Hallituksen puheenjohtaja Rauno Holappa (kesk.) yllättyi vastustajien vahvuudesta. Hänen mukaansa viime päivien lobbaus vahvisti "ei"-kantaa.

Kiiminki liittyi joukkoon

Kiimingin kunnanvaltusto päätti hyväksyä kuntajakoselvityksen ja liittymissopimuksen äänin 24-11.

Suurista ryhmistä kokoomuksen ja vasemmistoliiton ryhmät kannattivat esitystä yksimielisesti. Suurin osa keskustan ryhmästä oli itsenäisenä säilymisen kannalla.

Oman lisänsä Kiimingin valtuuston kokoukseen toi keskustelua nostattanut valtuustoaloite neuvoa antavan kansanäänestyksen järjestämisestä. Valtuusto päätti äänin 23-11, että kansanäänestystä ei järjestetä.

Päätös venyi Haukiputaalla

Haukiputaan kunnanvaltuusto äänesti liittymisen puolesta. Äänet jakautuivat 25-18. Kunnanhallitus oli esittänyt valtuustolle monikuntaliitokset hylkäystä. Haukiputaalla päätös tehtiin neljän tunnin keskustelun jälkeen. Keskustan esitys liitoksen jättämisestä pöydälle kaatui äänin 24-19.

Lue lisää kuntaliitoksesta tiistain Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (118)

Oulu sai nippanappa lentokentän Oulunsalosta, mutta ei onnistunut kaappaamaan Oulujokea ja voimalaitoksia Muhokselta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muhoksella on ollut ja on sähköt yhä edelleen kuten aina. Salihousujakaan ei ole näkynyt sitten 80- luvun kuten ei teillä sielläkään. Lypsytilojahan teillä siellä Oulussa on, jatkossakin. Bemareitakin näkyy katukuvassa meillä Muhoksella paikallisilla ihan mukavasti, ja kalliita sellaisia. Kauppahallissa on käyty ostoksilla jo vuosikymmenet eikä tuo Stockan Delin lattelasillinenkaan ole ollenkaan vierasta, joten näyttäisi siltä, että meille tutut asiat nyt vasta teille aukeaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ex-kiiminkiläinen: Onko Muhoksella muka sähköt? Siinäpä lypsätte lehmää ja kahisutatte salihousujanne, kun me kaupunkilaiset karautamme Bemarilla kauppahalliin ostoksille ja Stockan Deliin lattelasilliselle. Ha haa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopimus takaa yhdenvertaisuuden vuoteen 2017 Sopimus teksti loppuu siihen ja sitten karsiminen alkaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä itsenäisyyttä se on, jos taloudelliset mahdollisuudet eli raha puuttuu? Joillekkin näyttää riittävän demokratian mittariksi se, että saadaan olla päättämässä siitä, ettei kunnalla ole varaa kunnostaa Ponkilan kenttää, eikä rakentaa uutta koulua Honkalaan! Eikös olekkin itsenäistä päätöksentekoa kysyy nimimerkki!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sitten voidaankin jo alkaa miettimään Oululle omaa armeijaa, vallataan koko hemmetin planeetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muut kunnat eivät ymmärrä, että Muhoslaiset ovat järkeviä eivätkä lähde mihinkään haisukaupunkiin matkaan!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihanaa, nytten pääsee jääliläisetki nauttimaan oulun ihnuuesta, sitähän jo taskilasta viime kevväänä iloksenne rekalla tuotiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea Muhos! Säilytitte itsenäisyytenne. Alan vakavasti harkitsemaan muuttoa sinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku kommentoi, että tässä monikuntaliitoksessa lähdetään liikkeelle puhtaalta pöydältä. Sen kun näkisi - Oulu syö muut sisäänsä ja jättää vain tähteet jäljelle. Turha kuvitella, että palvelut pysyisivät neljän pienimmän liitoskunnan alueella. Liitoksen keskeisin anti oulaisille tuntuu olevan nousu Turun ohi asukaslukuvertailussa. Mahtava homma hei!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

voi voi nyt tais muhoksen valtuusto tehdä viimesen virheen no tyhmästä päästä kärsii koko kunta.kyllä näitä valtuutettuja jotka tyrmäsivät tämän hävettää itsensä ja sukunsa puolesta jonkun vuoden päästä.no toivottavasti tajuavat sitten vähin äänin poistua paikkakunnalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Muhos Suuri ei ole aina kaunista ja kustannustehokasta. Avoimen sopimuksen allekirjoitustilaisuus on muilla kunnilla edessä. Loppaus kuntaliitoksen puolesta oli kova etenkin lehdistön ja Oulu radion taholta. Elämme yhden mahdollisuuden Suomessa, "muuta vaihtoehtoa meillä ei olekaan" Kansalaisdemokratian ja keskustelun puolesta ja vastaan kuntaliitospäätös mielestäni oli. Kuntaliitoslaki mielestäni osoittaa demokratian tason suomessa, eli kunnat eivät voi järjestää äänestystä kuin siinä tapauksessa kun kunnanvaltuusto äänestää ei kuntaliitoksille miten voi olla mahdollista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saisinko lupauksenne kirjallisena ja omalla nimellä kiitos, tarkistan lupauksenne toteutumisen 6kk päästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tervetuloa kaikki EI-Oulu mieliset Pohjois-Suomen uuteen Monacoon Muhoksen kuntaan. Täällä on kaikkien hyvä ellää, rikkaat, köyhät, nuoret, vanhat, terveet ja sairaat. Täällä ihmisistä välitetään ja pidetään huolta!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (118)
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Voi Arto Nyberg minkä teit

Mutta ei sanonut kertaakaan,että kun on taiteilija hän saa kouria. Antoi yleiseti ymmärtää,että taiteilijoiden kohdalla ... Lue lisää...
phv

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.11.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image