Oulu

Mainos

Mattolaiturit loppuvat Oulusta – kaupungin rahat eivät riitä pesupaikkojen rakentamiseen

Oulun liikuntalautakunta teki vuonna 2007 päätöksen, että Oulujoen ja Oulujoen suistossa olevat matonpesupaikat poistettaisiin vesistökuormituksen vähentämiseksi. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 9.6.2017 6:16
Laura Kangas

Julkiset matonpesupaikat ovat katoamassa Oulusta. Vielä pystyssä olevista Tuiran ja Värtön laiturista ollaan luopumassa, kunhan ne tulevat tiensä päähän. Mattojen pesu- ja huuhteluvesien mukana irtoaa vesistöä kuormittavia aineita. Ongelma ei ole pesuaine, vaan se, mitä sen mukana irtoaa: hiekkaa, multaa, maton kuituja ja bakteereja.

Oulun liikuntalautakunta teki vuonna 2007 päätöksen, että Oulujoen ja Oulujoen suistossa olevat matonpesupaikat poistettaisiin vesistökuormituksen vähentämiseksi. Nykyään jäljellä ovat enää Tuiran ja Värtön laiturit. Kun ne menevät huonoon kuntoon, nekin poistetaan käytöstä.

Mattolaiturien korvaajiksi on useissa kunnissa otettu kuivan maan matonpesupaikat. Ouluun niitä ei ole tulossa vähään aikaan, sillä uusille matonpesupaikoille ei ole esitetty määrärahaa kaupungin talousarviossa.

– Kysymys on ennen kaikkea rahasta. Tässä kaupungin taloustilanteessa uusia investointeja kuivan maan matonpesupaikkoihin ei ole mahdollisuuksia tehdä, kertoo Oulun liikuntatoimen johtaja Niina Epäilys.

Kuivan maan matonpesupaikan rakentaminen maksaa kymmeniä tuhansia euroja, riippuen matonpesupaikan koosta, varustuksesta ja siitä, miten kaukaa sinne pitää vetää vedet.

Lue lisää 09.06.2017 Kalevasta.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (137)

Pitäs puolittaa kaupungin hallituksen palkat ja kesälomarahat niin pikäksi aikaa, että saadaan palvelut pelaamaan kaupunkilaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heittää turhat vara kaupungin johtajat jokeen,jos ei ole varaa puista laituria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi mattoja pitää pestä joessa? Eihän autojakaan pestä enää uimarannalla niinkuin 60-luvulla. Jos ei ole rahaa pesettää pesulassa tai pestä itse muualla niin olkaa ilman mattoja. Oli ympäristösyyt tai ei mutta onhan tämä nyt jo jäänne sota-ajoilta että itketään ettei kunta tee laitureita että saadaan pyykkilaudalla liottaa omia luutuja avovedessä. Ostakaa pienempiä mattoja niin mahtuu koneeseen. Rakentakaa matonpesulautta ja vuokratkaa sitä, siinä samalla bisnesidea. No mutta eihän siitäkään olla valmiita maksaamaan kun kaikki pitää olla ilmaista niinku Neuvostoliitossa. Uskomatonta tämä nykymaailman-meno.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy varmaan lopettaa pitämästä mattoja lattiassa. Sitä jos alkaa pestä kaikki matot omassa kylppärissä ja vielä jos kaikki muutkin tekevät niin, niin silloin loppuu Suomesta vesi. Sitä vettähän ollaan viemässä muutenkin ulkomaille, joten ei sitä enää riitä suomalaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole rahaa? Lautaa ja naulaa. Vesihana ja letkua. Viemäröinti on se ongelma?
Voi nauru tätä Oulun meininkiä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei oo rahaa, Pelkosenniemelläkin ollut kunnon matonpesupaikka vuosia. Nooh, sieltähän tietenkin puuttuu valkiat ja kallioparkit...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei hyvää päivää tuota perustelua... Steriili jokiko siinä virtaisi, jos ei matonpesulla sotkettaisi?
Järjen käytön vähyys on jotain ihan uskomatonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis virtaako tuo joki jossain eristetyssä putkessa missä siihen EI joudu hiekkaa, multaa, ja kaikkija mömmöjä mitä luonnossa esiintyy. Tämä on taas loistava esimerkkiä cityvihreiden täysin elämästä vieraantuneesta suhteellisuudentajuttomasta moraalikilven kiillotuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisihan se komiaa jos laitettava lohen nousuportin viereen matopesu portti.
Siinä voisi käydä ihailemassa naisten työniloa ja turistinähtävyytenä tuokin menisi.
Jos oikein tarkkaan tutkisi voisi jopa kuulua vesivoima rakentajan velvollisuuksiin moisen pesuportin rakentaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehheh... Vai että oikein veteen joutuva lika on ongelmana? Itse en palvelua ole käyttänyt, mutta matonpesupaikat ovat usein käyneet mielessä esimerkiksi vaihtoehtona auton verhoilun pesun yhteydessä. Irrotetun sisäverhoilun, kuten auton lattiamaton, voisi todennäköisesti käydä pesemässä matonpesupaikalla siinä missä muutkin matot. Matonpesupaikkojen vesistökuormitusongelmana on kyllä nimenomaan useimmiten mainittu ne pesuaineet. Jutun haastatellun kommentti kertoo taas kerran Oulun kaupungille tyypillisestä tavallisen ihmisen elämästä pihalla olosta. Kunnalliset matonpesupaikat perustettiin nimenomaan ympäristösyistä ja sitä varten, että niitä mattoja ei pestäisi missä sattuu. Maton pesettäminen on matalapalkkaiselle yksinkertaisesti liian kallista ja pesupaikkoja on harvassa. Ennen kun tulee kommentteja julkisen rahan käytöstä, oletteko koskaan yrittäneet tunkea täysikokoista lattiamattoa omaan tai taloyhtiön pesukoneeseen? Esimerkiksi SOL:in hinnaston mukaan paksunukkaisen laakapesumaton pesusta peritään 20,30 euroa/neliö. Tahralisä vaikeille tahroille on 5-20 euroa.

Taitaa olla niin, että mattojen pesu vesistössä, eli ympäristösyyt, ei ole ongelma, vaan se että siitä touhusta on keskimääräistä vaikeampaa ohjata rahoja kaverin liivintaskuun. Siksi homma voidaankin lopettaa turhana? Koska tällainen toiminta on monelle normaalia elämää haittaavaa kiusantekoa, on perin selvää että jos pesupaikat lähtevät, tässä on matonpesumielenosoituksen paikka. Matonpesupaikkoja voitaisiin päinvastoin kehittää esimerkiksi lisäämällä paikkojen varustukseen sopiva pesuri.

Minusta on turha nostaa meteliä vaikkapa valtuuston kuluista tai soten vaikutuksesta budjettiin, jos rahaa ei muutenkaan käytetä kaupunkilaisten normaalin elämän kannalta järkeviin asioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömiä on valamiita rakentaan uusia laitureuta ja ilimaseksi Oulun kaupungille, paljon on meitä työttömiä kirvesmiehiä ja alanammattilaisia tekemään sen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammattilainen töihin, kiitos. Muuten menee niin kuin Tuiran uimalaiturin kohdalla: 7000€
maksoi ja käykääpä katsomassa miten korjaus on kaksi vuotta kestänyt? Ja mikä on materiaali?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ongelma ei ole pesuaine, vaan se, mitä sen mukana irtoaa: hiekkaa, multaa, maton kuituja ja bakteereja."

Kauheaa kauheaa, jokeen voi joutua HIEKKAA ja MULTAA!!!! Ja BAKTEEREJA!! Ihan karmeeta!
Näitä kaikkia on joessa kasapäin jo muutenkin. Miettikää miten paljon ihmisen ihosta lähtee bakteereita jokiin ja järviin kun käymme uimassa. Kielletäänkö kohta uiminenkin? Niin ja tuulen mukana jokiin ja järviin lentää multaa, hiekkaa, lehtiä, ruohosilppua jne. Kielletään tuuli :-)
Presidentti Niinistö sanoi, että ette usko kuinka vähällä järjellä maata johdetaan. Minä uskon, helposti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä taida kuulua kuntien pakollisiin tehtäviin. Miksi siis tuhlata veronmaksajien rahoja tämmöiseen hommaan kun verovaroille on tärkeämpiäkin kohteita, esimerkiksi kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajien palkkiot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raha ei riitä koska talousarvion laadinnassa kukaan ei ajatellut asiaa. Jännää että Kaupunki ei tee budjettia myös sellaisten asioiden varalle joita ei ole osattu syystä tai toisesta ennakoida. Muutama pesupaikka ei maksa niin paljoa etteikö raha riittäisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei me voida käyttää teiltä verovaroina kerättyä rahaa teidän höpöhöpö -pesuhommiin, kun me pelastetaan niillä maailmalta houkutellut turistit ja loput laitetaan omaan taskuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottaapa noista perusteluista nyt selvää. Ensin ongelma on bakteerit ja hiekka, mutta sitten kyse onkin ennen kaikkea rahasta.

Ensinnäkin vastustan kuivalle maalle siirtoa, koska asialla ei ole mitään merkitystä vesistön kannalta ja matonpesu on mukavinta joessa. Joku kommentoikin että jos tämä asia keksittäisiin nyt tällaisena yhteisöllisenä kulttuuriruiskeena, niin kylläpä vain rahaa löytyisi ja olisi ihan välttämätöntä rakentaa kaupunkiin vähintään kolmekymmentä pesupaikkaa. Mutta nyt kun tämä on vain vanhaa ja asukkaita hyödyttävää käytännöllistä perinnettä niin kyllä virkamies näkee asian hyvin "ongelmallisena ja kompleksisena".

Jos tähän kuivalle maalle siirtoon on kuitenkin pakko taipua niin osoittakaa minulle paikka vesi- ja viemäriverkoston lähettyviltä niin teen niin viimesen päälle pesupaikan kaupungille 10.000 eurolla.

Milloinhan Oulun kaupunki ja sen viranhaltijat ymmärtävät että he ovat palvelutehtävässä! Ainoa päämäärä pitäisi olla kaupunkilaisten palveleminen, ei kiusaaminen eikä elämän hankaloittaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kevätpuolella alkavat vaimoni ja pari miniää puhumaan, että voikun pääsis kohta matonpesuun joelle. Siellon niin ihanaa. Annetaan naisille edes tuo nautinto. Joutomiehenä en tietenkään tuota käsitä, enkä ymmärrä. Edellä sanottiin, että matonpesu on meidän kulttuuria. Niinpä. Tulipa mielenpäälle, että sehän voi ollakin syntiä. Valtuustossa on paljon tämän asian tietäjiä. Päättäjien penseä suhtautuminen johtuukin tästä. Muita perusteita on löydä. Mukavahan rannalta on katella. Siis syntiä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka nyt enää mattoja pesee? Tuntuu näin ajattelevan aivopestyt päättäjät, kaupathan on sitä varten, että raha vain haisemaan?

On menty kemiin tai tornioon asti pyykille kun siellä on niin hyvät paikat laitettu. Sinne vain Oulun 'päättäjät' opinto ja kulttuurimatkalle oppia hakemaan! Mut..Oulun ymmärtää, pitäähän sitä saada rahaa kokouspalkkioihin ja muihin tärkeisiin reissuihin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (137)
Mainos
Mainos

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumipyryn vuoksi. Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sopeutumiseläkkeet

Sopeutumiseläke on vastikkeetonta sosiaalitukea sellaiselle, joka ei sitä edes tarvitse. Lue lisää...
kaketsun kantalffi

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.11.

Naapurit

24.11.

Fingerpori

24.11.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image