Oulu

Mainos

Maanpuolustus toimii myös pyörillä

Ohjaaja Tuomas Kansanniva pystytti yhdessä Ulla Kuljun kanssa puolijoukkuetelttaa Hiukkavaaran kasarmialueen pihaan. KUVA: Risto Rasila
Oulu 27.5.2007 0:00
Susanna Saari
Hiukkavaaran kasarmialueella touhuaa lauantaina pienimuotoinen pyörätuolien armeija. Meneillään on vaikeasti liikuntavammaisille tarkoitettu kaksipäiväinen maanpuolustusleiri, joka järjestetään nyt Oulussa toista kertaa.

20-vuotias Ulla Kulju on tullut leirille Kemistä. 15-vuotiaana lumilautailuonnettomuudessa halvaantuneille Kuljulle leiri on näytön paikka.

"6-vuotiaana sanoin ensimmäisen kerran, että menen armeijaan, mutta se haave jäi sitten toteutumatta. Täältä haetaan samankaltaisia kokemuksia kuin armeijasta. Odotan sellaista kokonaiselämystä telttaöineen ja kipinävuoroineen", omassa maastopuvussaan leirille saapunut Kulju kuvailee.

Kahdeksan aseen kantoluvan omistava Kulju on harrastanut ammuntaa 6-vuotiaasta saakka, joten suurimmat odotukset lankesivat leirin ampumaharjoituksille. "Nyt saan ensimmäistä kertaa ampua rynnäkkökiväärillä. Vielä kun pääsisi ampumaan kevyellä tai raskaalla kertasingolla", Kulju haaveilee.

Puolijoukkueteltat nousevat ketterästi ylös leiriläisten ja ohjaajien yhteistyönä. Lounaan jälkeen siirrytään maastoon miinakenttää raivaamaan ja kadonneita etsimään. Kulju pääsee kokeilemaan myös nelivetoista sähköpyörätuolia, jonka avulla hän toimii miinanraivaajana. Illalla jaetaan kipinävuorot, sillä koko leiri yöpyy maastossa kamiinoiden lämmittämissä teltoissa.

Leiriläisiä on yhteensä 17, joista kymmenen liikkuu pyörätuolilla. Ohjaajat mukaan lukien osallistujia on yhteensä kolmisenkymmentä.

Puuhamiehenä toimii Invalidiliiton Oulun asumispalveluyksikön virikeohjaaja Jouni Qveflander. Miestä ilahduttaa erityisesti se, että leirillä on monta viime vuodelta tuttua kasvoa. Myös Kulju aikoo tehdä leiristä perinteen, jos se vain järjestetään ensi vuonna.

"Vielä parempi olisi, jos tällaisia järjestettäisiin useamman kerran vuodessa."

Qveflander sai idean leiristä ollessaan itse kertausharjoituksissa, ja on suunnitellut leirin vapaaehtoistyönä päivätyönsä ohella.

"Tarkoituksena on tarjota myös liikuntavammaisille mahdollisuus armeijan kaltaisiin kokemuksiin fyysisistä rajoitteista piittaamatta. Nuoret ja vähän vanhemmatkin ovat kertoneet haluavansa antaa oman panoksensa maanpuolustukselle."
Leiri toteutetaan pääasiassa vapaaehtoisvoimin. Puolustusvoimat tukee leiriä tarjoamalla varusteet sekä kuljetusvälineet.

Qveflanderin mukaan viime vuoden leiri oli ensimmäinen laatuaan. "Liikuntavammaisille ei ole tässä mittakaavassa Suomessa ennen järjestetty leiriä. Täällä mennään ihan armeijan tyylien mukaan, kun ohjelmassa on esimerkiksi ammuntaa."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

182
Mikä ihme meni pieleen 35 vuotta sitten? Sekä suomalaisten koulutustaso että älykkyys kääntyivät laskuun
121
Ely-keskus: Pohjantien sillat eivät kestäkään raskaita kuormia – siltaremontti voi viivästyä 2–3 vuotta ja lisäkustannuksia tulee
52
Lindström Ylellä: Oikeus opiskella työttömyysetuudella eduskunnan käsittelyyn maaliskuussa
47
Tyrnäväläisen muistisairaan omainen epäilee vilppiä kotiäänestyksessä – Vaalilautakunta: kaikki sujunut ohjeistuksen mukaan
39
Suomella ei ole Norjan aikeita kieltää turkistarhausta – eläinten vedensaantiin tulossa uutta
37
Pohjantiellä körötellään Oulujoen yli hitaasti vielä vuosia
35
Hanna Sarkkinen juhli Forbesin listalle pääsyä syömällä piiraan Lidlin parkkipaikalla – "Iso ja häkellyttävä huomionosoitus"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi keskiyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Muonio ja Kittilä lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen maan pohjois- ja itäosassa sekä Ahvenanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

275 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Väyrynen hurjassa nousussa

Väyrysen kannatus verrattuna Vanhasen kannatukseen on jo sitä luokkaa, että presidentinvaalista on tulossa Sipilälle neu... Lue lisää...
kansa neuvoo

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

23.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image