Oulu

Lumenpudotus käy Oulun kukkarolle – alkuvuonna kustannukset ovat melkein kym­men­ker­tais­tu­neet

Muhoksen Koivu ja Tähti -kulttuurikeskuksen katolta pudotettiin lumia. Lunta pudottamassa (vas.) Elias Holmi, Katri Holmi ja Jere Leskelä. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 21.3.2018 6:14
Saara Kärki

Oulun kaupungin teknisen liikelaitoksen kiinteistöpalveluiden ostopalveluiden kustannukset ovat nousseet huomattavasti.

Teknisen liikelaitoksen kiinteistöpalveluiden yksikön päällikkö Hannu Pekkalan mukaan nousu johtuu lumenpudottamisesta aiheutuvista kustannuksista.

Kaupunki ostaa palvelun kilpailutuksen voittaneelta urakoitsijalta.

– Tämä on ollut todella kallis alkuvuosi. Viime vuonna käytimme tammi-maaliskuun aikana lumenpudotukseen noin 10 000 euroa ja tänä vuonna kustannuksia on tullut lähes kymmenkertainen määrä. Lumenpudotustarvehan vaihtelee tietenkin vuosittain, mutta kyllä tänä vuonna lunta on huomattavasti normaalia maaliskuuta enemmän, Pekkala toteaa.

Esimerkiksi Ouluhallin katolta lunta on jouduttu pudottamaan tammikuusta lähtien. Nyt sieltä pudotetaan lunta tarpeen mukaan viikoittain.

Ouluhallin katolla on anturit, jotka seuraavat katon painaumaa ja siten pudotustarvetta.
Helmi-maaliskuun vaihteessa lunta on ryhdytty pudottamaan myös muista kaupungin kohteista kuten jäähallin, Linnanmaan liikuntahallin sekä tasakattoisten kohteiden katoilta.

Lue lisää 21.03.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (68)

Laittakaa vaan Plaanaojan valokustannuksiin lisää rahaa, niin jää peristyötkin tekemättä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jossain on tehty virhe kun lumia pitää katoilta pudotella. Yleensä se virhe on tehty suunnittelupöydällä ja harvemmin rakentamisvaiheessa. Kyllä suomalaisten rakennusten katot on yleensä suunniteltu kestämään sellaisia lumikuormia, joita täällä esiintyy eli niiden kattojen tulisi kestää ne lumisimmatkin talvet. On rahan tuhlausta pudotella niitä lumia katoilta ja kyllä siinä katemateriaalikin kärsii kun siellä kävellään ja niiden lumenpudotusvälineiden kanssa liikutaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastohan lämpenee ja kohta kasvaa palmut Oulusta Nuorgamiin asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo.Kannatais varmaakin purotella molemmin puolin lapetta saman aikaisesti ettei tuu vinovetoo,tai eipä tuo mulle kuulu tehööt miten haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi yrityksille turhaa maksetaan, kun työttömiä voisi käyttää paljon halvemmalla? Monikin palkkatyö voitaisiin korvata työttömän peruspäivärahalla, ja näin irtisanoa palkolliset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki on suhteellista! Ei taida kuitenkaan lumenpudotuksella olla minkäänlaista merkitystä Oulun talouteen. Eli siis tyhjää narinaa koko juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän laiteta työpaja pystyyn ja työttömät harjoittelemaan lumenpudotusta. Onpahan sitten raudanluja ammattitaito kun työllistyy ja hankkii omakotitalon jonka katolla täytyy lumityöt tehdä (tirsk). Toiminnanjohtajalle tottakai muhkea palkka ja hyvä mieli kun saa näin ehkäistyä työttömien syrjäytymistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En nyt oikein ymmärrä, että mitä ihmeellistä tässä on, kun on lunta katolla. Totta kai vuosikustannukset vaihtelee - on lunta ja ei ole lunta. Olisihan se kumma, jos kustannukset olivat aina samalla tasolla joka vuosi. Sen olen havainnut, että Suomessa ei osata tehdä vieläkään tarpeeksi kestäviä rakenteita lumikuormille, koska romahduksia tapahtuu tai sitten kunnossapito ei ole toiminut suunnitelmallisesti rakenteisiin nähden. Oliko se niin, että lumikuorma saa olla max. 200kg - 300kg/neliö ja jotakin? Totta kai siihen vaikuttaa myös lumen vesiarvo, joka on eri alueilla Suomessa erilainen. Kun tämän kustannuksen laittaa rinnakkain eilen ilmestyneen uutisen kanssa, jossa kerrottiin, että Oulun kaupunki pääsi plussan puolelle useita kymmeniä miljoonia, joten tällä "lumenpudotuskustannuksella" ei liene kovin suurta merkitystä. Sillä on enemmän merkitystä, jos annetaan talojen ja hallien romahtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just luin että yli 40 Miljoonaa euroa ylijäämää nii märistään jostain lumenpudotuksesta katolla joka maksaa muutaman kymppitonnin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

bruttokansantuote sen kun vaan kasvaa. Hallitus voi elvistellä kun suomen talous käy kierroksilla. Vielä parempi, kun muutama miljoonahalli romahtaa. Pääsee rakennusliikkeet tekemään uutta sutta ja sekundaa. Suomi on siitä hyvä maa, että täällä bruttokansantuotetta kertyy jo lämpimänä pysyttelemisestä ja lumitöistä. Muualla maailmassa ihmisten pitää tehdä oikeita töitä samaan tulokseen pääsemiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummallista valitusta, ompahan töitä ihmisille vai pitäiskö nuokin työt teetättää ilmaseksi jollan punasellaristillä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutun kuvan katolla on lunta suunnilleen sen verran, kun sitä pitäisi lunta pudottaessa katolle jättää katon suojaamiseksi,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on normaali talvi,ei mitään poikkeavaa. Lopettakaa tuo pelleily. Näin on ollut ennen ja on nytkin,muistan talvet yli 60 v ajalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei todellakaan normitalvi. Lumimäärä Oulun alueella tosi suuri, joten aivan oikein jo katsoa katon lumen määrää jo

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (68)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan pohjois- ja itäosassa.

Sadevaroitus: Maan eteläosassa voi sataa tänään rankasti, yli 20 mm tunnissa. Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa voi sataa huomenna rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy huomenna ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

185 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Olen vetreä, nuorehko nainen. Ajattelen kokonaisvaltaisesti, en puoluepoliittisesti. Liikehdintä ei vaadi nytkään senaat... Lue lisää...
Ämpäreitä jonottavat...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image