Oulu

Lenita Airisto tivasi seksin ja painin liitosta Pyrinnön hallissa Oulussa – televisio mullisti mielen

Jatkoaika Oulussa oli tapaus vuonna 1967, sohvalla istuivat televisio-ohjelman juontajista Lenita Airisto ja Kauko Saarentaus.
Oulu 13.1.2018 12:23
Erkki Hujanen

Pop-tähti Lenita Airisto tivasi Eero Tapiolta seksin ja painin liitosta yli 4 000 ihmisen edessä. Television suosikkisarjan Jatkoajan juontopari veti Pyrinnön hallin tukkoon.

Urheilutalo, entinen Oulun Pyrinnön halli täyttyi takanurkkaan asti, kun Suomen Television Lenita Airisto ja Kauko Saarentaus tulivat Ouluun 9.12.1967. Paikalla oli yleisöä nelisentuhatta. Kaksi tuhatta joutui jäämään ovien ulkopuolelle. 

Televisiosta tuttu, Oulussa urheiluhalliin mukailtu Jatkoaika-show alkoi keskiyöllä. Paneelin aihe oli ajan hengen mukaan räväkkä, seksi. Keskusteluun osallistuivat television toimituspäällikkö Ralf Friberg, oululaislähtöinen kirjailija ja myöhemmin äidinkielen opettajana Kemissä tunnettu Aimo Moilanen, toimittaja Riitta Lepoluoto sekä Haukiputaan Heiton painija Eero Tapio.

Eero Tapio oli voittanut samana syksynä 1967 Bukarestissa MM-kultaa ja valittu Suomen parhaaksi urheilijaksi. Riitta Lepoluoto työskenteli pitkään Kolmiokirjassa ja oli muun muassa Nyyrikki-lehden päätoimittaja.

Operaatio Jatkoaika-show oli teekkareiden, Oulun yliopiston koneinsinöörikillan ensimmäinen iso tempaus Oulussa. Hyväntekeväisyyspäivä sotainvalidien hyväksi alkoi Kirkkokadulla operaatio Robin Hoodilla. Oulun Lions-klubit kutsuivat koko kaupungin riistapeijaisiin. Kirkkokatu Sokos-aukiolta kaupungintalon edustalle oli rakennettu Sherwoodin metsäksi.

”Miltä maistuisi valkohäntäpeuran paisti? Entäpä karhunlapa? Ehkä pidätte hirvestä? Porosta? Ajatteletteko ehkä fasaaneja? Sorsia? Kukaties vain tavallisia broilereita?”, tapahtumaa mainostettiin Kalevan sivuilla.

Oululainen lehtimies, Oulun Liikekeskus ry:n pitkäaikainen toiminnanjohtaja ja Rotuaarin isä Hemmo Kuuranhalla muisteli taannoin Kalevan haastattelussa 1960-luvun lopun juhlapäivää.

– Soittelin ympäri maata ja kerjäsin lihaa metsää varten. Lehtiteitse Lions-klubien haaste oli heitetty maan metsästysseuroille.

Oulussa kerättiin eri tempauksilla yli 50 000 markkaa sotainvalideille. Samana syksynä juhlittiin Suomen tasavallan 50-vuotista itsenäisyyttä.

Television taikavoima naulitsi suomalaiset nojatuoleihin ja sohviin 1960-luvulta lähtien. Oulussa vietettiin helatorstaina 1965 radion ja television päivää.

Kaleva uteli ihmisiltä tottumuksia radio- ja televisiolaitteiden kanssa. Kaupunginjohtaja Arvo Heino toivoi uutisia pohjoisesta ja vakuutti kuuntelevansa radiota vaikka televisio yleistyi. SVUL:n Pohjois-Pohjanmaan piirijohtajan Kaarlo Koveron mielestä oli paikallaan, että pohjoisen urheilutapahtumista lähetettiin välähdyksiä. Maakuntaliiton toiminnanjohtaja, maisteri Tuomo Laru esitti, että maakunnallisesti tärkeitä asioita käsiteltäisiin yleisvaltakunnallisilla foorumeilla.

– Se edistäisi epäkohtien tunnetuksi tulemista ja korjaamista, Laru perusteli.

Neiti Riitta-Liisa Hookana toivoi enemmän viihde- ja jazzmusiikkia, mutta ”rautalankamusiikkia ei missään nimessä.” Nimeään ei julki halunnut rouva motkotti, että ”nykyajan renkutuksia” on ohjelmissa liikaa. 

Helatorstain 1965 show nähtiin Raatissa, kun oululaiset lehtimiehet ja Yleisradion jalkapallojoukkue pelasivat ystävyysottelun. Ylen kärkihyökkääjiä olivat Jukka Virtanen, Aarre Elo ja Matti Kuusela. Keskikentän tukena häärivät Åke Lindman ja Juha Watt Vainio.

Juttu on julkaistu Kalevassa 19.4.2015.

TV-vaalit 1970

Televisio Suomessa alkoi radioinsinöörien televisiokerhosta 1950-luvulla. Olohuoneissa televisioiden määrä moninkertaistui 1960-luvulla. Ohjelmia tuli vähän, kuva oli mustavalkoinen ja se liikkui harvoin tai ainakin hitaasti. Ihmiset tuskin elehtivät ollenkaan, he puhuivat asiallisesti eivätkä juontajat heilutelleet käsiään.

Ensimmäiset eduskuntavaalit TV:ssä 1966. Vuoden 1970 vaaleissa suora yhteys laskentakeskukseen ja vaalivalvojaisiin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tervola, Muonio, Enontekiö ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

342 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siveysarvojen rappio

Siis sinulla on oikeus olla eri mieltä, mutta seksuaalisilla vähemmistöillä ei sitä oikeutta ole? Lue lisää...
kenellä on, kenellä ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image