Oulu

Leikkauksia vastustavat opiskelijat tempaisevat Rotuaarilla Gaudeamus Igiturin

Arkistokuva. Lääketieteen opiskelijat osoittivat Rotuaarilla mieltään säästöleikkauksia vastaan huhtikuussa 2014. KUVA: Maiju Torvinen
Oulu 8.3.2016 17:58
Kaleva

Oululaiset opiskelijat järjestävät Rotuaarilla keskiviikkona kello 14 alkaen tunnin kestävän mielenilmauksen hallituksen koulutukseen ja erityisesti opintotukeen suunnittelemia leikkauksia vastaan.

Mielenilmauksessa on tarkoitus laulaa yhteisvoimin pariin otteeseen opiskelijahymni Gaudeamus Igiturista sen tunnetuimmat osat, ensimmäinen ja neljäs säkeistö.

- Lauluun saa yhtyä tai olla yhtymättä, mutta tärkeintä on, että opiskelijat ja kaikki asiasta kiinnostuneet seisovat yhdessä leikkauksia vastustamassa. Tapahtuma on tarkoitus videoida ja jakaa opintotukileikkauksia vastustavan Somemielenosoituksen hengessä, tapahtuman järjestävät kertovat Facebook-sivullaan.

Osallistujia kehotetaan tulemaan Rotuaarille opiskelijahaalareihin ja/tai ylioppilaslakkiin pukeutuneena.

- Viesti tulee parhaiten esille niin paikan päällä kuin sosiaalisessa mediassakin osallistujien kantaessa aiheeseen liittyviä kylttejä, joissa voi lukea esimerkiksi #opintotuki tai #koulutuslupaus. Mieleisiään kylttejä voi jokainen rustata itse mielikuvituksensa mukaan, mutta toivomme, että viesti pidetään asiallisena.

Rotuaarin mielenilmaus järjestetään yhtä aikaa Helsingissä keskiviikkona järjestettävän Opintotukimielenosoituksen kanssa. Helsingin mielenilmauksessa puhuvat muun muassa vihreiden Ville Niinistö, SDP:n Antti Rinne ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki. Hallituspuolueista puheenvuorot käyttävät Sanna Lauslahti (kok.), Kimmo Kivelä (ps.) ja Tuomo Puumala (kesk.)

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (59)

On kahdenlaista politikkaa toinen elvyttää ja toinen leikkaa! Nykyhallitusta äänestäneet tuki leikkausta. Leikkaamalla viedään ostovoima, työttömyys lisääntyy kysynnän pudotessa, ihmiset velkaantuvat, (vientiteollisuus ehkä pärjää??). Elvyttämällä, työpaikat lisääntyy, työttömyys vähenee, ostovoima kasvaa, työn kysyntä lisääntyy ja velka vähenee. Leikkaamalla ulkomaan velka kasvaa se menee sosiaaliavustuksiin, verojen kurissa pitämiseen, suoriin yritystukiin mm. Elvyttämällä velka sijoitetaan Suomen rakentamiseen, tiet, rautatiet, jne. niitä on paljon kohteita ja ihmiset työllistyy. Paikallinen sopiminen auttaa yrityksiä selviämään vaikeimman taloudellisen ajan yli ja fiksut työntekijät sen ymmärtää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opiskelijoilta leikataan, korkeakouluihin on jo vilauteltu lukukausimaksuja. Onko mäin, että Suomessa palataan ajassa taaksepäin. Halutaanko ehdoin tahdoin luoda tilanne, jossa vähävaraisesta, jopa syrjäytyneestä perheestä ponnistavalta nuorelta evätään mahdollisuus korkeakouluopintoihin? Tuleeko korkeakoulutus olemaan hyvötuloisten etuoikeus? Nuori ei voi valita perhettään, taustaansa. Jokaiselle kykenevälle pitää antaa mahdollisuus, ja tämä ei todellakaan edistä sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos opiskelija ei ota lainaa, joku muu joutuu ottamaan hänen puolestaan.

Ilmainen raha on aina kivaa, kelpaisi toki minullekin jos joku pöljä sitä alkaisi tyrkyttää. En lähde kuitenkaan mielenosoitukseen sitä itselleni vaatimaan sillä haluan säilyttää kasvoni ja itsekunnioitukseni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Velka on velipoika otettaessa, mutta veljenpoika takaisin maksettaessa. Nuoret on oikealla asialla ja ensi vaaleissa miettikää tarkoin ketä äänestätte. Äänestättekö osakkeenomistaja puolueita nykyhallituksessa, jossa 11 miljardin osingot menee muutamille, samalla rahalla olisi saatu 240 000 työpaikkaa, vai niitä jotka tyytyy antamaan kansalle enemmän, pyrkivät täystyöllisyyteen, ei osakkeenomistajien verottomuutta kannata jne.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeintä on mahdollistaa tasavertainen koulutus kaikille siihen haluaville ja ennen kaikkea kyykeneville. Koulutus on yhteinen panostus meidän yhteiseen menestykseen. Yhteinen menestys luo edellytyksiä kustantaa myös vähäosaisenpien inhimillinen elämä. Tästä on hyvä yhteiskunta tehty. Siihen pyrkiköömme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yks jos toinenkin koittaa saada jotkut muut maksamaan hänen kulunsa!

Eihän sellaiseen menoon riitä mikään varat loputtomiin!

Opiskelijoiden määrää pitäisikin vähentää, sillä eihän monelle valmistuneelle löydy töitä.
Ennuste on vuosi vuodelta huonompi, kun robotit ja automatisaatio vähentävät työpaikkojen määrän jopa puoleen nykyisstä noin parissa kymmenenssä vuodessa.

Suomessa on koulutusta koulutuksen vuoksi aivan likaa.
Toki hukkakoulutuskin työllistää oppilaitoksissa, mutta eihän sekään voi olla perusteena koulutettujen ylituotannolle loputtomiin!

Ei muuta kuin oppilaitoksia kiinni ja tarkka harkinta, mille aloille kannattaa jatkossa kouluttaa!

Joku voi ehkä sanoa, että koulutus aina kannattaa, mutta se on vain kulunut sanonta!
Ei sitä koulutettuna työttömänä ole elämä sen kummempaa kuin ilman koulutustakaan.
Samalla perustuella sitä mennään.
Ovat vain tulleet yhteiskunnalle paljon kalliimmaksi tällaiset henkilöt…

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopistoilla luuhaa liikaa porukkaa, potkitaan 30-40 prosenttia opiskelijoista huonommasta päästä ulos niin säästöä valtiolle tulisi runsaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläkekatto pitäs saada aikaa 3000e/kk on jo paljo rahaa, ylimenevä osa valtiolle jakoon vaikka opintotukiin tai kansalaispalkkaan jolla voi opiskellakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmeisesti sinulla menee heikosti ja kateus nostaa päätään!

Tee jotain itse omaksi hyväksesi muutakin kuin vain koura ojossa oleminen,

Miksi et halua palkkakattoa vaikka 3000€/kk?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä hyvästä?
Joutenolostako?
Näinkö Suomi nousuun ja rahat taikaseinästä?

Miksi kenenkään pitäisi enää työtä tehdä, jos muut vapaamatkustavat ja siinä sivussa kehtaavat vielä kadehtia niitä, jotka ikänsä työtä tehneinä ovat eläkkeellä?

No vanha Sanan Totuus on, että "joka ei tahdo työtä tehdä, hänen ei syömänkään pidä"!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko ajan me maksetaan kansalaispalkkaa mm. yritystuet, maataloustuet, sosiaalituet. Kokoomuskin kannattaa kansalaispalkkaa muutama satanen kuussa eikä mitään muuta korvausta tavalliselle kansalle!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raivostuttaa tämä nykyisten entisten nuorten marina siitä, mitä suuret ikäluokat aikanaan tekivät. Tiedättekö missä nyt mennään? Opiskelijoille ei riitä kesätöitä, kun taas jos olet onnekas ja saat työn, et saa tehdä sitä liikaa. Jos teet onnellisena töitä, et saa tukia ja opiskelut viivästyvät, mikä myös rajoittaa tukien saantia. Hintataso on myös hieman eri kuin muutama vuosikymmen sitten: kuinka ihmeessä minun pitäisi tulla toimeen 480€:lla kuussa nytkään, kun sillä hädin tuskin saa edes vuokrattua halpaa opiskelija-asuntoa? Mitä jos vanhemmatkin ovat pienituloisia eikä minulla ole varaa itsellänikään ottaa lainaa? Mitä syön? Millä maksan lääkärin, koulutarvikkeet, lääkkeet, laskut? En millään! Ja tästä vähästäkin vielä pois 80€ kuussa... Hyvänen aika, ei tämä kertakaikkiaan voi mennä näin. Herätkää entiset nuoret älkääkä marisko ja tuputtako vanhoja totuuksianne! Tyhjän päällä makaavat ihmiset tienaavat valtiolta vähintään tuplaten sen verran, mitä me opiskelijat. Meitäkin monia odottaa valmistumisen jälkeen työttömyys. Muistamme tämän kaiken vielä silloinkin, kun on teidän aikanne istua vanhainkodeissa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katkeruus onkin paras lääke nykynuorisolle ja opiskelijoille. Se muuten PAM:n työpaikoilta pois kaikki opiskelijoiden tukileikkaukset: Ravintolat, kapakat, pubit, kaljakuppilat, pizzeriat, yms, yms ......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutama vuosi sitten olin palkkaamassa yliopistosta valmistuneita. Jopa 10 vuotta opiskelleet ilman merkittävää työkokemusta omaavat hakijat jäivät heti pois valintaprosessista. Ei jää kovin vakuuttava kuva hakijasta, jos hän on opiskellut opintorahan turvin monenkirjavia asioita ilman päämäärätietoista pyrkimystä saada opintonsa valmiiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä siinä melkoinen fakiiri saa olla, jos saa opintorahan riittämään 10 vuotta. Sen kesto kun on rajattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saahan sen useissa pätkissä käyttää. Ja säännöt oli toiset ennen, niitäkin ihmisiä on vielä keskuudessamme töitä etsimässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuret ikäluokat rahoittivat opiskelunsa lainoilla ja kesätöillä. Ilmaista rahaa ei ole, Joku sen maksaa aina.
Opiskelijoiden tulisi pystyä samaan. Jaettavaa rahaa ei kerta kaikkiaan ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailma on "pikkuisen" muuttunut sen jälkeen. Te saitte ilmaista rahaa. Inflaatio nosti asunnon hinnat ja koulutetuilla oli käytännössä täystyöllisyys ja eläkeputki. Nykyisin ei ole noista mitään jäljellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, itse opiskelin 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa. Kun valmistuin maisteriksi, Suomi oli syvällä lamassa. Opintotuki oli tuolloin lainapainotteista, ei opintorahapainotteista. Kun valmistuin viidessä vuodessa, lainaa oli markkamääräisesti 72 660 eli 12 220 euroa. Kun muuttaa elinkustannusindeksillä vuoden 1993 rahanarvon vuoden 2015 rahanarvoon, se on 17 113 euroa. Olen siitä lähtien ollut pätkätöissä ja pätkätöiden ohella opiskellut tohtoriksi (siis työn ohessa) - ja olen edelleen pätkätöissä (en yliopistolla). Noh, laina on maksettu ja elämää eletty. Täysityöllisyyttä ei ole ollut eikä inflaatio ole maksanut asuntoani. Opiskelkaa ja menkää töihin! Jos ei sitä työtä löydy opiskelupaikkakunnalta, muuttakaa työn perässä. Niin sitä on aina tehty. Turha valitus pois!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurilla ikäluokilla oli halpaa lainaa, varmat kesätyöt ja varma lainan takaisinmaksumahdollisuus. Niitä työpaikkoja kun oli olemassa silloin.

Sovitaanko näin, että suuret ikäluokat rahoittavat nyt sitten eläkkeensä ihan itse, kun ilmaista ja jaettavaa rahaa ei ole, ja se kerran on noin helppoa. Tai no, näinhän tulee joka tapauksessa käymään, kun nuoriso ei pääse opiskelemaan, saati sitten töihin.

Onnea matkaan, suuret ikäluokat, tätä te olette viimeiset 20 vuotta itsellenne pedanneet, ei taida tulla kovin hyvä kortti vetävän käteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (59)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi. Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

126 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ulkopaikkakuntalaisten huomioita Oulusta

Mistäpäin Suomea kyseiset henkilöt ovat? Kallioparkki on toimiva muttei todellakaan ole toimivin saati tilavin. Otetaan ... Lue lisää...
BoB

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.5.

Naapurit

21.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image